Skocz do zawartości

Duże gumy - dozbrajanie

klon

Rekomendowane odpowiedzi

Wypróbowałem kilka gotowych systemików różnych firm. Najbardziej pasuje mi system Bft i na jego wzór robię samodzielnie systemy. Piny muszą być mocne i typu zamkniętego

Przykład jak wygląda,może komuś się przyda

https://youtu.be/SfqKmgs_WmY

post-48797-0-85964700-1598601321_thumb.jpeg

post-48797-0-33172800-1598601531_thumb.jpeg

post-48797-0-86855400-1598601541_thumb.jpeg

Edytowane przez meps

Tez mało lowię dużymi gumami, ale ciagle miałem problem z tymi wypadającymi pinami i po prostu wbijam jeden grot lekko w gumę. Nie zauważyłem, aby było gorzej z zacięciami. Guma oczywiście niszczy się bardziej, ale to mnie akurat nie martwi.

Nie będą wypadały jeśli zastosujesz odpowiednio gruby drut i dasz przez całość przynęty.

Ja robię tak że nawet wystaje lekko, wtedy przycinam.

Mnie przekonał ten system tym że kotwice ustawione są równo w linii co nie zaburza pracy przynęty. Mocując za kółka łącznikowe i naciągając to wszystko kółka ustawiają się zawsze tak samo przez co kotwica zawsze przemieszcza się na którąś stronę bardziej, czy to na lewo czy na prawo. Co ja zauważyłem przy ciężkich mocnych kotwicach, przynęta też lubi wykładać się na tą stronę i nie zawsze pracuje jakbym chciał. Cały czas mówimy o systemie z dwoma luźnymi kotwicami. Jeżeli ktoś wbija grot w gumę to nie potrzebuje w ogóle pinów a kotwice ustawi sobie centrycznie jak mu pasuje. Łapalem dizbrojkę w imadło i ciągnąłem ile pary w łapach kombinerkami. Zawsze jak już coś puściło to albo kółko albo na tulejce zaciskowej ale nigdy na pinach robionych z mocnego drutu. Zdjęcia pokazujące mniej więcej o co mi chodzi. Pierwsze to za piny reszta za kółka łącznikowe.Każdy ma swój patent i swoje teorie, podałem tylko alternatywę która moim zdaniem jest najlepsza, często montuje też bez pinów wtedy jest to obojętne gdy idzie grot w gumę

post-48797-0-83139500-1598682685_thumb.jpeg

post-48797-0-38630700-1598682702_thumb.jpeg

post-48797-0-41934000-1598682716_thumb.jpeg

post-48797-0-76700100-1598682729_thumb.jpeg

Edytowane przez meps
  • Like 1

Czemu linka zaczepiona jest do oczek pinów a nie do kółek łącznikowych?

Myśle, ze nie idzie za tym jakaś wielka filozofia. Sam wszystkie elementy mocuję do kolka łącznikowego, aby dało się zestaw rozłożyć na części pierwsze, ale jeśli jakiejś przynęty używasz bardzo często i masz do niej zaufanie, możesz zrobić dozbroiła typowo „pod ta przynętę” i wówczas kołek użyć tylko do mocowania kotwic..,

Ja mam gotowe uzbrojone wszystkie przynęty i już nie przerabiam dozbrojek, nie wykręcam i nie przekładam na inną przynętę ponieważ po kilkunastu razach przynęta jest zmasakrowana od wkrętki. Jak łowię głębiej dokładam tylko ciężarek z przodu na agrafkę jaki mi pasuje. Tępe kotwice można naostrzyć lub łatwo zamienić. Również plusem jest nie tracenie czasu na łódce w kombinowanie z dozbrojką tylko zakładam gotową gumę, ciężarek jak trzeba i sru do wody. Problem wypadających pinów rozwiązałem zaginając końcówki w drugą stronę robiąc taki haczyk,trzeba tylko kupić lub zrobić dłuższe piny

post-48797-0-85959200-1598696081_thumb.jpeg

post-48797-0-75497000-1598696093_thumb.jpeg

Edytowane przez meps
  • Like 1

Miałem dwie wtopy z tymi kotwicami. Jedna pękła na rybie, druga na zaczepie. Obie nówki. Niestety musiały przez to wylecieć z większości przynęt.

Ja miałem jedną wtopę i poszły do kosza .Podobnie było z morskimi VMC gdzie straciłem życiówkę ...

Cześć, chcę kupić Pig Shady 15 cm 21 gram i chcę je prowadzić mniej więcej około 1 m pod powierzchnią bo łowisko płytkie. Pytaniejak uzbroić bo wydaje mi się że dozbrojka z kotwicą nr 1 pośrodku brzucha powinna wystarczyć? Do tego wkrętka ale sama czy z ołowiem? Bo słyszałem że można tą gume dawać bez obciążenia a może te 5 g nie zaszkodzi we wkretce? 

post-73352-0-30840300-1599739105_thumb.jpg

Edytowane przez 1na7

Dzięki, kupię wkretki same jak i z ołowiem... Zastanawiam sie nas długością dozbrojki ale chyba 8 cm będzie optymalne

Daj kółko, krętlik, kółko i wystarczy. Jeśli okaże się za krótko to wydłuż łańcuszek jeszcze jednym kółkiem i krętlikiem. W taki sposób zbroję Pig Shady 15 cm na płytką wodę. Jedną kotwica nr 2 całkowicie wystarcza.