Skocz do zawartości

Duże gumy - dozbrajanie

klon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

pozwolę się podzielić swymi doświadczeniami. Gumy 15 cm -u mnie dominuje Realax i Manns, często sięgam  też po Lunkera i Bass Assasin- zbroję w hak maksimum 8/0- większe haki bardzo ograniczają akcję . Przynęty te stosuję na główkach od 7,5 do 25  gr. W tym zakresie nie zuważyłem  pogorszeni akcji, a co ważniejsze ryby dalej atakują. Przy lżejszym uzbrojeniu guma się może wykładać na bok-co czasem może dać dobry efekt. Do gum 6cali prawie obowiązkowo stosuje dozbrojki własnego wykonania z kotwiczką nr 2 lub nr 1.Długość dozbrojki dobieram tak by wbić jeden z grotów mniej więcej w połowie długości gumy od strony brzucha. Dozbrojkę zakładam za wystające oczko główki, zatem można ją w każdej chwili zdemontować.Choć przyznam, że  dozbrojki zdejmuję  wyłącznie w sytuacjach, gdy każdy rzut powoduje łapanie zielska w sposób umiemożliwiający kuszenie ryby- w każdej innej sytuacji dozbrojka.  Natomiast częste łapanie zielska jest irytujące, ale jeszcze bardziej irytują niezacięte brania. Dozbrojki stosuję również do gum 5" (Kopyto Relax oraz bardzo fajny Lunker City SwimFish) zakończone kotwiczką nr 3(ma takie VMC) nr 4 lub nr 6.Często łowię na gumy 5" i 4" , gdyz zdarza się,że są równie czasem nawet bardziej skuteczne niż 6, a ponadto tygodniowy pobyt w Szwecji to tysiące rzutów - masa 6calowej gumy z główką 15 gr to czterdzieści parę gr , 5 (hak maks 6/0)calowe, nie wspominając już w o 4 dużo lżejsze, a jeśli efekty wędkarskie podobne to też mniejsze obciążenie barku to ważna rzecz(a młodzieńcem już nie jestem).Temat dozbrojek rozpracowuję od ponad 10 lat. Nalepszym do tego poligonem dla mnie niestety są łowiska w Szwecji(niestety dlatego,że na tych krajowych, które odwiedzam nie można liczyć na regularne brania, za sprawą niskiej populacji drapieżnika). W III dekadzie maja odbyłem dziewiątą już szwedzką wyprawę i widzę , że pewne schematy układją się w reguły. Bywają  chwile, gdy ryby atakują łapczywie, potem zaś trafiają się momenty "puknięć" , gdzie dozbrojka jest nieodzowna(choć czasem też nie do końca załatwia sprawę).Jakiś czas temu zacząłem stosować dozbrojki również do mniejszych gum 4 i 4,5 "(Kopyto i Kopyto 4L, Ripper Manns,Lunker City Shaker). Oczywiście motorem do tego była całaj masa niezaciętych brań, odgryzionych ogonków, czy zejść ryby w trakcie holu. Do tych najmniejszych gum stosuję kotwiczkę nr 6(max 4).Te mniejsze gumy przy lekkim obciążeniu potrafią reagować na obecność wbitej kowticzki. Chcąc to wyeliminować kombinowałem z tymi rozginanymi podwójnymi hakami- ale mnie to rozwiąznaie nie przypadło do gustu.Gamakatsu robi za to  bardzo lekką i zazrazem mocną podwójną kotwicę typowo do dozbrojek (nazywa się to chyba Twinex) a do wbicia w gumę służy malutki przylutowany haczyk.Rozwiązanie prawie nie wpływa na pracę gum 4" na lekkiej główce, jest tylko jedno ale- ten mały haczyk lubi się w trakcie walki z rybą oberwać i cały (nie tani) systemik jest bezużyteczny. Podsumowując do gum 6 i 5" dozbrojki stosuję prawie zawsze, do mniejszych 4 i 4,5" często.

Jakichś dokładnych staystyk nie prowadzę, ale przynajmniej połowa ryb zaczepiona jest za dozbrojkę. Nie zauważam też, by dozbrojka jakoś bardzo utrudniała odhaczenie ryby. Po zdobyciu nieco wprawy większość ryb udaje się odhaczyć bez wyjmowania z wody. Wobler czy głęboko chwycona obrotówka mogą być nawet trudniejsze do wyhaczenia i groźniejsze dla ryby.  Jescze jednym plusem dozbrojek jest to, że dzięki nim jako przyłów wyholowałem sporo ładnych okoni, które uderzając w niedzobrojone, duże gumy na pewno by się nie zacięły. Podkreślam, że to tylko moje subiektywne doświadczenia i wnioski.

Serdecznie pozdrawiam

Z 10 -15 lat temu nad jeziorem Szlamy miałem masę niezaciętych brań podczas wedkarskiego weekendu. Na następny pojechałem już dozbrojony. Dużo wiecej rybek sie uczepiło. Gumki 4-5 cali.

A jaka wtedy była gimnastyka z tymi dozbrojkami. Ciężko było cokolwiek kupić.

Mój najwiekszy szczupak 108 cm też wisiał za wargę na Gamaku 13B w rozmiarze 4. Grot sie wygiął, ale dał radę.

• 2 lata później...

Ja do gum 6" i większych stosuję dozbrojenie w postaci kotwiczki (roz. 1, 2) na miękkim "bajpasie".

Kiedys uzywałem miękkiej plecionki Technipeche graphite metal tresse. Są dostępne różne średnice, o całkiem

zadawalającej wytrzymałości. Dają się wiązać !

Odradzam zbyt długie haki przy główkach, bo wtedy tworzy się "długie ramię" i ryba (szczupak) może się wypiąć.

Lepiej trochę krótszy hak (8/0, 10/0) i dozbrojka.

Obecnie używam też fluorocarbonu/shock leadera o dyżej wytrzymałości  nawet do 100 Lbs (np. Varivas). Jest on niewidoczny dla ryb, 

a podczas brania i holu trudno o jego zerwanie.

Zastanawiam sie jeszcze nad użyciem "assist line" czyli zbrojonej plecionki stosowanej przy vertical jigging do mocowania pojedynczych 

haków z pilkerem. Tu zazwyczaj mamy do czynienia z bardzo zębatymi drapieżnikami morskimi i czasami zdarza się, że plecionka zostanie

przegryziona, ale w przypadku szczupaków powinna zdać egzamin. Używam linek Varivas i Shout.

Eksperymentować zawsze warto :)

Mogę polecić podwójne nielutowane kotwice Mikado Sensual, bardzo ostre i nie łamią się przy mocnym wyginaniu:

http://www.mikado.pl/podwojna-kotwica-mikado-sensual/

Stosuję je przy gumach 4 i 5 cali, przy 6 calowych natomiast już potrójną kotwicę na drucie.

Fajny patent na zbrojenie jednak przy naprawdę dużych przynetach tak od 20cm z doświadczenia wiem że brania najczęściej są w przednią część gumy i należy o tym pamiętać przy zbrojeniu gum.

Edytowane przez krisspin

A ja ostatnio kupiłem takie coś:

http://allegro.pl/exori-tom-hawk-system-przynetowy-gumowa-10g-i5543149512.html

Są rożne gramatury. Minus jest taki, że występują również z 3 kotwicami (np. 20 gramowe) i tą jedną kotwicę trzeba odciąć.

Andrzej

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...