SzymusS Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Ja zbroję gumę standartowo minimalistycznie do poprawnej pracy na płyciźnie i jako obciążenie dodaję odpowiedniej gramatury czeburachę żeby zejść głębiej, przez luźne połączenie czeburacha moim zdaniem nie zakłóca pracy. Twoje rozwiązanie też sprawdzę Jakie dokladnie czeburaszki stosujesz?Tez o nich kiedyś myslalem ale zastanawialem się jak z ich wytrzymaloscia i w końcu nigdy nie przetestowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megavega Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 # SzymusS - "Wbijam kotwice aby mi się nie majtaly podczas rzutu. Luzne kotwice przy dużych gumach potrafia zaczepic się za bok przynety i wtedy może przyneta się wykładać i zmarnowany rzut. W kotwicach nie mam zadziorow wiec strasznie nie niszczą gum" Dlatego ja wklejam silne magnesy neodymowe w gumę, aby nie majtały się kotwice. Też stosuję czeburaszki ale te na rynku mają cieniutki drucik, więc robię swoje (od 30 - 300! gramów) na zdjęciu czeburaszki od 50 - 140 gMoje czeburachy mają drut 1,2 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 # SzymusS - "Wbijam kotwice aby mi się nie majtaly podczas rzutu. Luzne kotwice przy dużych gumach potrafia zaczepic się za bok przynety i wtedy może przyneta się wykładać i zmarnowany rzut. W kotwicach nie mam zadziorow wiec strasznie nie niszczą gum" Dlatego ja wklejam silne magnesy neodymowe w gumę, aby nie majtały się kotwice. Też stosuję czeburaszki ale te na rynku mają cieniutki drucik, więc robię swoje (od 30 - 300! gramów) na zdjęciu czeburaszki od 50 - 140 gMoje czeburachy mają drut 1,2 mm. DSCN0738.JPGHmmm czyli u mnie bylaby to szpilka + magnes. Pewnie zda to egzamin tylko z prostego uzbrojenia gumy robi się już wyzsza szkola jazdy Na morskie potwory pewnie gra warta poswiecen No wlasnie, w czeburaszkach martwil mnie ten cienki drucik i olow, czy ile to razem wytrzyma. Przyznam się ze specjalnie nie szukałem informacji o wytrzymalosci. Ale jak byłem ostatnio w sklepie wedkarskim to patrzyłem się na nie i szukalem czy oprocz obciazenia podaja tam też wytrzymalosc takiej czeburaszki, no i nie było takiej informacji :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo69 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Rewelacyjny patent, tylko cena nieakceptowalna http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dozbrojki-ciezarki-do-gum-dam-effzett-system-trollingowy-g5-a21-p1771-k17167.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Jakie dokladnie czeburaszki stosujesz?Tez o nich kiedyś myslalem ale zastanawialem się jak z ich wytrzymaloscia i w końcu nigdy nie przetestowalem Stosuję czeburaszki składane, aby można było szybko zmieniać obciążenie. Oczko z wkrętki z gumy ma wystawać poziomo a oczko z czeburachy ustawia się najlepiej pionowo poprzez wyważenie czeburaszki w osi. Nie stosuję pomiędzy kółek łącznikowych, ponieważ do czeburaszki można założyć nawet gumę niewyważoną i czeburaszka pozwala na ruch obrotowy w osi około 45stopni w każdą ze stron co pozwala na dobrą pracę, ale nie pozwala na obracanie się gumy czy pracę bokiem a zastosowanie kółek łącznikowych już w pracę boczną gumę potrafi wprowadzić. Rozwiązania stestowane i myślę, iż możliwie zoptymalizowane tak żeby nie zakłócać pracy. Co do czeburaszek wystarczą te o grubszym drucie, który zamknięty w struktórze czeburaszki po złożeniu ma dużą wytrzymałość na siły rozrywające, kolega z Ukrainy sprzedaje takie robione na drucie 0,7 na forum i myślę, że i linka 100lb by sobie z nimi nie poradziła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Dzięki, kupię parę i pojade z nimi na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 wegorz2.JPGTen węgorz ma dwa ogony, czy źle widzę?Pozostałe to standardowe SG, a ten żółty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megavega Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Ten węgorz ma dwa ogony, czy źle widzę?Pozostałe to standardowe SG, a ten żółty? Ten węgorz żółty to SG Real Eeel 32 cm, pozostałe też od Savage.Nie ma 2 ogonów, po prostu podwinął się w trakcie foto, to dynamiczne zdjęcia z Norwegii bez ustawki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Co do czeburaszek wystarczą te o grubszym drucie, który zamknięty w struktórze czeburaszki po złożeniu ma dużą wytrzymałość na siły rozrywające, kolega z Ukrainy sprzedaje takie robione na drucie 0,7 na forum i myślę, że i linka 100lb by sobie z nimi nie poradziła.Kupiłem testową partie czeburaszek na drucie 0.7 i 0.8mm. Przy jednorazowym tescie wytrzymalosci, wytrzymaly ok. 22kg. Tylko ze to jednorazowy test, z nowymi sztukami. Nad woda po paru dniach machania troche sie pewnie odksztalca i straca swoja wytrzymalosc, wiec trzeba będzie kontrolować ich stan. Teraz czas na testy nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Kupiłem testową partie czeburaszek na drucie 0.7 i 0.8mm. Przy jednorazowym tescie wytrzymalosci, wytrzymaly ok. 22kg. Tylko ze to jednorazowy test, z nowymi sztukami. Nad woda po paru dniach machania troche sie pewnie odksztalca i straca swoja wytrzymalosc, wiec trzeba będzie kontrolować ich stan.Teraz czas na testy nad wodąWystarczy, nawet jeśli stracą a liczę, że marne są na to szanse połowę mocy z tych 22kg to nadal 11kg jest nie do rozerwania żadnym mocnym szczupakowym kijem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Tak, test wytrzymalosci zaliczony;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Cześć, ale musimy pamiętać że ryba powiedzmy 5 kg potrafi poprzez dźwignię mocno nadwyrężyć kółko o większej znacznie wytrzymałości . Ja osobiście nie mam zaufania do do tych składanych , wolę zwykłe kółko Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Cześć, ale musimy pamiętać że ryba powiedzmy 5 kg potrafi poprzez dźwignię mocno nadwyrężyć kółko o większej znacznie wytrzymałości . Ja osobiście nie mam zaufania do do tych składanych , wolę zwykłe kółkoTomekJak sobie wyobrażasz dźwignię na przegubowym połączeniu?Obserwując rosyjsko-języczne fora, często spotkałem się z narzekaniami, że klasyczne czeburaszki, te z zalanymi na stałe uszkami, także często zawodzą. Po prostu zalany ołowiem, ale niezakręcony drut stelaża, wyciąga się z ołowiu, i to przy niezbyt dużej sile.Tak więc klasyczna czeburaszka, też często zawodzi, chyba że mamy sprawdzonego producenta.Dla mnie takim produktem są czeburaszki Izumi Umami, gdzie uszka są dodatkowo obrócone względem siebie o 90 stopni, co czyni czeburaszkę bardzo uniwersalną. Jednak ilość modeli jest ograniczona (brakuje mi zwłaszcza 5g), a cena bardzo niedemokratyczna ja mawiają Rosjanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Ze składanej czeburaszki miałem dwa spady , z zalanej żadnego. Być może te zalane były dobrze wykonane , a te składane źle i to była przyczyną. Ale po co mam znowu ryzykować, wymiana na kółku wcale nie jest taka trudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Ze składanej czeburaszki miałem dwa spady , z zalanej żadnego. Być może te zalane były dobrze wykonane , a te składane źle i to była przyczyną. Ale po co mam znowu ryzykować, wymiana na kółku wcale nie jest taka trudnaW Twojej odpowiedzi Kolego brak jakichkolwiek merytorycznych argumentów, a jedynie domysły bez należytego technicznego uzasadnienia.Ale zdaje się odeszliśmy od tematyki omawianej w tym wątku. Edytowane 14 Lutego 2017 przez MieczysławS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 W Twojej odpowiedzi Kolego brak jakichkolwiek merytorycznych argumentów, a jedynie domysły bez należytego technicznego uzasadnienia. Tak jak większość znajdujących się tu informacji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 W Twojej odpowiedzi Kolego brak jakichkolwiek merytorycznych argumentów, a jedynie domysły bez należytego technicznego uzasadnienia.Tak jak większość znajdujących się tu informacji ???????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) @kostom63 jeśli możesz zrobić fot. obydwu montaży czyli uzbrojonej czeburaszki zwykłej i rozkładanej tak, jak je uzbroiłeś wtedy, gdy na nie łowiłeś, to spróbujemy się wspólnie zastanowić, co było tego przyczyną tak różnej ich skuteczności?Łowię na czeburaszki zwykłe od 2005r a na rozkładane chyba od 2009r i statystyka u mnie jest zupełnie inna, tzn. skuteczność obu typów jest na podobnym poziomie.Obecnie najczęściej łowię na czeburaszki rozkładane, bo nawet nad wodą, można szybko zmienić hak czy też obciążenie. Czeburaszki klasyczne z uszkami zalanymi na stałe, staram się zdobyć głównie te, które mają uszka obrócone względem siebie o 90 stopni. Taką czeburaszkę można zbroić nawet hakami, które mają bardzo małe uszka, a mimo to połączenie jest przegubowe i nie zakleszcza się w trakcie łowienia. Ma to niestety miejsce w przypadku rozkładanych czeburaszek, gdy założy się na nie hak ze zbyt małym uszkiem. Edytowane 17 Lutego 2017 przez MieczysławS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 A ja łowię cztery lata i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, używam tylko składanych. Jak zawiedzie to napiszę.:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Do dużych gum stosuje od ubiegłego sezonu taką wersję: Działa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Cześć, nie mogę zrobić zdjęcia czegoś czego już nie mam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megavega Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Zbrojenie dużych gum na lekko, zapraszam na film 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Podlinkuj proszę filmy z wklejaniem magnesów neodymowych. Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Kolega wrzucał, jest na trzeciej stronie. Dokładnie tutaj:http://jerkbait.pl/topic/2255-du%C5%BCe-gumy-dozbrajanie/page-3#entry2075552 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi