Waldi Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Jakie rozmiary magnesów rekomendujesz do kotwic w rozmiarach: 4, 1/0, 2/0, 4/0 ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megavega Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Oprócz rozmiaru kotwicy ma też znaczenie wielkość gumy.Ja stosuję 4 rozmiary: 3x6; 4x7; 5x7 i 5x10 (na pierwszym miejscu średnic na drugim długość).Do mniejszych kotwic mniejsze do 4/0 i 5/0 daję 5x10, gdyż te kotwice używam do największych gum.Zasada: lepiej wkleić większy magnes, jeśli pozwala na to guma. Ryba i tak zsunie kotwicę.Trzeba wyciąć precyzyjny otwór i użyć dobrego kleju.W klubie megavega, w dziale "zrób to sam" znajdziesz wszystko co potrzebne do "magnesologii" i sprawdzone przez nas na wyprawach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielinskik Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Wydaje się, że temat z wklejaniem magnesów wyczerpany w 100%. Ale z natury wolę prostsze rozwiązania, do teraz w większości przypadków stingery na zwykłych szpilkach z drutu w ocynku spokojnie dawały radę. Problem pojawia się wtedy, gdy guma nam się wykłada i trzeba ratować się np. bulletami. Prawdopodobnie znalazłem patent, który łączy zalety magnesów oraz prostotę szpilek, a dodatkowo pomaga w stabilizacji gumy. Sanger ma coś takiego w ofercie (cena 17 zł za 5 magnesów i 5 wkrętów jest wygórowana), ale można taniej i samemu. Na allegro można kupić magnesy pod wkręt (cena za magnes 1-2 zł), do tego dołożyć wkręty i mamy gotowe. W sezonie zobaczymy ile to warte i czy zdaje egzamin, ale może ktoś z Was próbował wcześniej takiego rozwiązania i ma własne spostrzeżenia? Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez wielinskik 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Czy ktoś poleci dobrą linkę do robienia dozbrojek? Gumy 20-25cm, mogą trafiać się szczupaki 120-130cm. Chodzi o na prawdę sprawdzone linki. Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszGD Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Czy ktoś poleci dobrą linkę do robienia dozbrojek? Gumy 20-25cm, mogą trafiać się szczupaki 120-130cm. Chodzi o na prawdę sprawdzone linki. Dzięki za odpowiedzi AfW Surflon 45LB lub mocniej, dostępne np. w https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Linka-na-przypony-w-otulinie-SURFLON-AFW-1x7-BLACK-czarna-9%2C2m/463 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszGD Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Wydaje się, że temat z wklejaniem magnesów wyczerpany w 100%. Ale z natury wolę prostsze rozwiązania, do teraz w większości przypadków stingery na zwykłych szpilkach z drutu w ocynku spokojnie dawały radę. Problem pojawia się wtedy, gdy guma nam się wykłada i trzeba ratować się np. bulletami. Prawdopodobnie znalazłem patent, który łączy zalety magnesów oraz prostotę szpilek, a dodatkowo pomaga w stabilizacji gumy. Sanger ma coś takiego w ofercie (cena 17 zł za 5 magnesów i 5 wkrętów jest wygórowana), ale można taniej i samemu. Na allegro można kupić magnesy pod wkręt (cena za magnes 1-2 zł), do tego dołożyć wkręty i mamy gotowe. W sezonie zobaczymy ile to warte i czy zdaje egzamin, ale może ktoś z Was próbował wcześniej takiego rozwiązania i ma własne spostrzeżenia? Ile ważą te magnesy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielinskik Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Ile ważą te magnesy? Wygoogluj sobie "magnes pod wkręt", pierwsza witryna i masz zdjęcia na papierze milimetrowym, wymiary i wagę. Dla przykładu magnes 15x5mm z otworem 7/3,5mm wg strony waży 6 gramów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megavega Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Wygoogluj sobie "magnes pod wkręt", pierwsza witryna i masz zdjęcia na papierze milimetrowym, wymiary i wagę. Dla przykładu magnes 15x5mm z otworem 7/3,5mm wg strony waży 6 gramów. Magnes ww. to uchwyt magnetyczny o średnicy 15x5 ma udźwig ok 5 kg!!!! Jaka ryba zsunie kotwicę z takiego magnesu?Mały neodym walcowy fi 4 mm lub fi 5 mm, prawidłowo wklejony w perfekcyjnie wycięty otwór, zdecydowanie wystarczy. Do mniejszych gum stosuję nawet fi 3 mm. Tu na foto wyżej, 22,5 cm Hammery, które już sprawdziłem w Norwegii w marcu na skrei.Doskonałe do morskiego spinningu z dużą czeburaszką.Zamierzam użyć je w październiku na szkierowe szczupaki. Rzut tak uzbrojoną dużą gumą, nie powoduje odpadania dozbrojki z kotwicami a magnesy są tylko fi 4x5mm Zawsze można wkleić większy, fi 5x10 mm, który ma siłę 0,9 kg!Ważne, aby były poprawnie wklejone! Kiedy rozwiązałem problem z nieskutecznymi klejami i dobrałem właściwy i niedrogi klej etylo-cjanoakrylowy, wszystko doskonale zagrało! Przypomnę może link do filmu instruktażowego Wydaje się, że temat z wklejaniem magnesów wyczerpany w 100%. Ale z natury wolę prostsze rozwiązania, do teraz w większości przypadków stingery na zwykłych szpilkach z drutu w ocynku spokojnie dawały radę. Problem pojawia się wtedy, gdy guma nam się wykłada i trzeba ratować się np. bulletami. Prawdopodobnie znalazłem patent, który łączy zalety magnesów oraz prostotę szpilek, a dodatkowo pomaga w stabilizacji gumy. Sanger ma coś takiego w ofercie (cena 17 zł za 5 magnesów i 5 wkrętów jest wygórowana), ale można taniej i samemu. Na allegro można kupić magnesy pod wkręt (cena za magnes 1-2 zł), do tego dołożyć wkręty i mamy gotowe. W sezonie zobaczymy ile to warte i czy zdaje egzamin, ale może ktoś z Was próbował wcześniej takiego rozwiązania i ma własne spostrzeżenia? Temat z wklejaniem magnesów jest bardzo rozwojowy.Świetnie sprawdzają mi się małe neodymy walcowe już od 3 lat, i cały czas udoskonalam "magnesologię" w dużych przynętach gumowych.Zanim zastosowałem magnesy, kotwice wsuwałem w wytopiony otwór, jak na zdjęciu niżej. Przerabiałem 4 lata temu, wkręcanie takich uchwytów magnetycznych do dużych morskich przynęt.Nie sprawdziło się.Jak wkręcić taki duży uchwyt do mniejszej gumy (poniżej 20 cm)???Tu nie chodzi o cenę rozwiązania, ale o siłę magnesu (zbyt duża) i jego kształt.Kształt i wielkość takiego "przyśrubowanego" uchwytu, zaburza pracę przynęty.Zaleta jest może tylko taka, że ciężar uchwytu magnetycznego służy jako stabilizator w pracy gumy....i jeszcze to, że ze zniszczonej gumy odzyskamy (wykręcimy) uchwyt Zanim jednak moje gumy zniszczą zęby ryb, naprawiam je nad wodą szybko klejem fishingglue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 AfW Surflon 45LB lub mocniej, dostępne np. w https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Linka-na-przypony-w-otulinie-SURFLON-AFW-1x7-BLACK-czarna-9%2C2m/463 Ja stosuję coś takiego ... cenowa 20 razy ;-)http://allegro.pl/linka-stalowa-do-prac-jubilerskich-0-38mm-50m-i6625378788.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Czy ktoś poleci dobrą linkę do robienia dozbrojek? Gumy 20-25cm, mogą trafiać się szczupaki 120-130cm. Chodzi o na prawdę sprawdzone linki. Dzięki za odpowiedzi AfW Surflon 45LB lub mocniej, dostępne np. w https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Linka-na-przypony-w-otulinie-SURFLON-AFW-1x7-BLACK-czarna-9%2C2m/463 Ja stosuję coś takiego ... cenowa 20 razy ;-)http://allegro.pl/linka-stalowa-do-prac-jubilerskich-0-38mm-50m-i6625378788.html Ale ta jubilerska jakościowo dużo gorzej. A na tym nie warto oszczędzać. Już lepiej tańszy młynek kupić. http://jerkbait.pl/topic/18160-test-statyczny-wytrzymałości-na-zrywanie-linek-jubilerskich-przyponowych-by-godski/?hl=%2Btest+%2Blinek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Ja mam całe trzy sztuki gum 18 cm. a dozbrojenie to "gotowiec" od dragona bo w dobrej cenie był albo kotwica na agrafce podpięta pod główkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Dwie propozycje: 1. https://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/darts-49-strand-coated-wires-5m.html 2. Surfstand 1x19 Self-Made Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Ja stosuję coś takiego ... cenowa 20 razy ;-)http://allegro.pl/linka-stalowa-do-prac-jubilerskich-0-38mm-50m-i6625378788.htmlNapisz coś więcej o tej lince Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Też proponuję Surfstranda AFW o odpowiedniej mocy. Surflon to to samo ale jest w platikowej osłonce przez to jest grubszy i sztywniejszy. Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ale ta jubilerska jakościowo dużo gorzej. A na tym nie warto oszczędzać. Już lepiej tańszy młynek kupić. http://jerkbait.pl/topic/18160-test-statyczny-wytrzymałości-na-zrywanie-linek-jubilerskich-przyponowych-by-godski/?hl=%2Btest+%2Blinek Używam tej linki od kilku lat. Rzucam przynętami ponadrożsądkowymi ;-) , szczupaki nigdy nie protestowały. Używam cieńszej linki do przyponów muchowych. Zaoszczędzone pieniądze wydaje na dobrej jakości whisky. Ponadto otulinę można zgrzewać , co znacząco poprawia łączenie z agrafką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Wstawie foto moich zbrojeń do gum Wkrętka z drutu 1mm, drut od wkrętki i między kotwiczkami 0,6mm(w zupełności wystarczy) na to ciężarek oliwka 6gr, mocne kółka łącznikowe oraz kotwice i szpilki mocujące z twardego drutu 0,8mm- niemam pojęcia skąd go mam ale tylko na szpilki się nadaje Praca gumy przy tym zbrojeniu jest rewelacyjna- przy opadzie kolebie się na boki a nie pikuje pyszczkiem jak w przypadku główki jigowej, gumę można szybciej prowadzić bez obawy że wyłoży się na boku Zbrojenie starałem się robić z możliwie jak najmniejszą liczbą elementów żeby uniknąć słabych punktów a zarazem obniżyć koszt takiego ustrojstwa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 W tych szpilkach wyeliminowałbym ten zadzior ,jest zbędny,kaleczy gumę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Gdyby nie ten zadzior to dozbrojka by się wyczepiala pod ciężarem samej oliwki a tak dopóki rybka sie nie uwiesi to kotwiczki siedzą przy korpusie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Panowie widziałem u znajomego specjalne wkręcane obciążniki do dużych gum, wkręcane w dolną część brzucha gumy, były wykonane w wolframu i były lekko stożkowe.Widzieliście może coś podobnego, ewentualnie gdzie to można nabyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Na giełdzie były kilka razy,użytkownik @yffea je sprzedawał bodajże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Wstawie foto moich zbrojeń do gum Wkrętka z drutu 1mm, drut od wkrętki i między kotwiczkami 0,6mm(w zupełności wystarczy) na to ciężarek oliwka 6gr, mocne kółka łącznikowe oraz kotwice i szpilki mocujące z twardego drutu 0,8mm- niemam pojęcia skąd go mam ale tylko na szpilki się nadaje Praca gumy przy tym zbrojeniu jest rewelacyjna- przy opadzie kolebie się na boki a nie pikuje pyszczkiem jak w przypadku główki jigowej, gumę można szybciej prowadzić bez obawy że wyłoży się na boku Zbrojenie starałem się robić z możliwie jak najmniejszą liczbą elementów żeby uniknąć słabych punktów a zarazem obniżyć koszt takiego ustrojstwa Guma1.JPGGuma2.JPGCo to za gumy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Daiwa Duckfin live shad 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Witaj maj, pierwszy maj 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi