Skocz do zawartości

Duże gumy - dozbrajanie

klon

Rekomendowane odpowiedzi

Oprócz rozmiaru kotwicy ma też znaczenie wielkość gumy.

Ja stosuję 4 rozmiary: 3x6; 4x7; 5x7 i 5x10 (na pierwszym miejscu średnic na drugim długość).

Do mniejszych kotwic mniejsze do 4/0 i 5/0 daję 5x10, gdyż te kotwice używam do największych gum.

Zasada: lepiej wkleić większy magnes, jeśli pozwala na to guma. Ryba i tak zsunie kotwicę.

Trzeba wyciąć precyzyjny otwór i użyć dobrego kleju.

W klubie megavega, w dziale "zrób to sam" znajdziesz wszystko co potrzebne do "magnesologii" i sprawdzone przez nas na wyprawach.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Wydaje się, że temat z wklejaniem magnesów wyczerpany w 100%. Ale z natury wolę prostsze rozwiązania, do teraz w większości przypadków stingery na zwykłych szpilkach z drutu w ocynku spokojnie dawały radę. Problem pojawia się wtedy, gdy guma nam się wykłada i trzeba ratować się np. bulletami.

Prawdopodobnie znalazłem patent, który łączy zalety magnesów oraz prostotę szpilek, a dodatkowo pomaga w stabilizacji gumy. Sanger ma coś takiego w ofercie (cena 17 zł za 5 magnesów i 5 wkrętów jest wygórowana), ale można taniej i samemu. Na allegro można kupić magnesy pod wkręt (cena za magnes 1-2 zł), do tego dołożyć wkręty i mamy gotowe. 

W sezonie zobaczymy ile to warte i czy zdaje egzamin, ale może ktoś z Was próbował wcześniej takiego rozwiązania i ma własne spostrzeżenia?

post-63817-0-62167600-1492285201_thumb.png

Edytowane przez wielinskik
  • Like 4

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś poleci dobrą linkę do robienia dozbrojek? Gumy 20-25cm, mogą trafiać się szczupaki 120-130cm. Chodzi o na prawdę sprawdzone linki. Dzięki za odpowiedzi :)

AfW Surflon 45LB lub mocniej, dostępne np.  w 

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Linka-na-przypony-w-otulinie-SURFLON-AFW-1x7-BLACK-czarna-9%2C2m/463

• Like 1

Wydaje się, że temat z wklejaniem magnesów wyczerpany w 100%. Ale z natury wolę prostsze rozwiązania, do teraz w większości przypadków stingery na zwykłych szpilkach z drutu w ocynku spokojnie dawały radę. Problem pojawia się wtedy, gdy guma nam się wykłada i trzeba ratować się np. bulletami.

Prawdopodobnie znalazłem patent, który łączy zalety magnesów oraz prostotę szpilek, a dodatkowo pomaga w stabilizacji gumy. Sanger ma coś takiego w ofercie (cena 17 zł za 5 magnesów i 5 wkrętów jest wygórowana), ale można taniej i samemu. Na allegro można kupić magnesy pod wkręt (cena za magnes 1-2 zł), do tego dołożyć wkręty i mamy gotowe. 

W sezonie zobaczymy ile to warte i czy zdaje egzamin, ale może ktoś z Was próbował wcześniej takiego rozwiązania i ma własne spostrzeżenia?

Ile ważą te magnesy?

Wygoogluj sobie "magnes pod wkręt", pierwsza witryna i masz zdjęcia na papierze milimetrowym, wymiary i wagę. Dla przykładu magnes 15x5mm z otworem 7/3,5mm wg strony waży 6 gramów.

Magnes ww. to uchwyt magnetyczny o średnicy 15x5 ma udźwig ok 5 kg!!!! Jaka ryba zsunie kotwicę z takiego magnesu?

Mały neodym walcowy fi 4 mm lub fi 5 mm, prawidłowo wklejony w perfekcyjnie wycięty otwór, zdecydowanie wystarczy.

post-57325-0-97151800-1493036392_thumb.jpg

Do mniejszych gum stosuję nawet fi 3 mm.

post-57325-0-59187600-1493036589_thumb.jpg

Tu na foto wyżej, 22,5 cm Hammery, które już sprawdziłem w Norwegii w marcu na skrei.

Doskonałe do morskiego spinningu z dużą czeburaszką.

Zamierzam użyć je w październiku na szkierowe szczupaki. Rzut tak uzbrojoną dużą gumą, nie powoduje odpadania dozbrojki z kotwicami a magnesy są tylko fi 4x5mm Zawsze można wkleić większy, fi 5x10 mm, który ma siłę 0,9 kg!

Ważne, aby były poprawnie wklejone! 

Kiedy rozwiązałem problem z nieskutecznymi klejami i dobrałem właściwy i niedrogi klej etylo-cjanoakrylowy, wszystko doskonale zagrało! Przypomnę może link do filmu instruktażowego

Temat z wklejaniem magnesów jest bardzo rozwojowy.

Świetnie sprawdzają mi się małe neodymy walcowe już od 3 lat, i cały czas udoskonalam "magnesologię" w dużych przynętach gumowych.

Zanim zastosowałem magnesy, kotwice wsuwałem w wytopiony otwór, jak na zdjęciu niżej.

post-57325-0-75868700-1493036419_thumb.jpg

Przerabiałem 4 lata temu, wkręcanie takich uchwytów magnetycznych do dużych morskich przynęt.

Nie sprawdziło się.

Jak wkręcić taki duży uchwyt do mniejszej gumy (poniżej 20 cm)???

Tu nie chodzi o cenę rozwiązania, ale o siłę magnesu (zbyt duża) i jego kształt.

Kształt i wielkość takiego "przyśrubowanego" uchwytu, zaburza pracę przynęty.

Zaleta jest może tylko taka, że ciężar uchwytu magnetycznego służy jako stabilizator w pracy gumy....i jeszcze to, że ze zniszczonej gumy odzyskamy (wykręcimy) uchwyt ;)

Zanim jednak moje gumy zniszczą zęby ryb, naprawiam je nad wodą szybko klejem fishingglue.

Czy ktoś poleci dobrą linkę do robienia dozbrojek? Gumy 20-25cm, mogą trafiać się szczupaki 120-130cm. Chodzi o na prawdę sprawdzone linki. Dzięki za odpowiedzi :)

Ale ta jubilerska jakościowo dużo gorzej. A na tym nie warto oszczędzać. Już lepiej tańszy młynek kupić.

http://jerkbait.pl/topic/18160-test-statyczny-wytrzymałości-na-zrywanie-linek-jubilerskich-przyponowych-by-godski/?hl=%2Btest+%2Blinek

• Like 2

Ale ta jubilerska jakościowo dużo gorzej. A na tym nie warto oszczędzać. Już lepiej tańszy młynek kupić.

http://jerkbait.pl/topic/18160-test-statyczny-wytrzymałości-na-zrywanie-linek-jubilerskich-przyponowych-by-godski/?hl=%2Btest+%2Blinek

Używam tej linki od kilku lat. Rzucam przynętami  ponadrożsądkowymi ;-) ,  szczupaki nigdy nie protestowały. Używam cieńszej linki do przyponów muchowych. Zaoszczędzone pieniądze wydaje na dobrej jakości whisky.  :)

Ponadto otulinę można zgrzewać , co znacząco poprawia łączenie z agrafką. 

• Like 2

Wstawie foto moich zbrojeń do gum :) Wkrętka z drutu 1mm, drut od wkrętki i między kotwiczkami 0,6mm(w zupełności wystarczy) na to ciężarek oliwka 6gr, mocne kółka łącznikowe oraz kotwice i szpilki mocujące z twardego drutu 0,8mm- niemam pojęcia skąd go mam ale tylko na szpilki się nadaje :D Praca gumy przy tym zbrojeniu jest rewelacyjna- przy opadzie kolebie się na boki a nie pikuje pyszczkiem jak w przypadku główki jigowej, gumę można szybciej prowadzić bez obawy że wyłoży się na boku ;) Zbrojenie starałem się robić z możliwie jak najmniejszą liczbą elementów żeby uniknąć słabych punktów a zarazem obniżyć koszt takiego ustrojstwa :)

post-58942-0-91369400-1493392760_thumb.jpg

post-58942-0-54099200-1493392761_thumb.jpg

• Like 3

Panowie widziałem u znajomego specjalne wkręcane obciążniki do dużych gum, wkręcane w dolną część brzucha gumy, były wykonane w wolframu i były lekko stożkowe.

Widzieliście może coś podobnego, ewentualnie gdzie to można nabyć.

Wstawie foto moich zbrojeń do gum :) Wkrętka z drutu 1mm, drut od wkrętki i między kotwiczkami 0,6mm(w zupełności wystarczy) na to ciężarek oliwka 6gr, mocne kółka łącznikowe oraz kotwice i szpilki mocujące z twardego drutu 0,8mm- niemam pojęcia skąd go mam ale tylko na szpilki się nadaje :D Praca gumy przy tym zbrojeniu jest rewelacyjna- przy opadzie kolebie się na boki a nie pikuje pyszczkiem jak w przypadku główki jigowej, gumę można szybciej prowadzić bez obawy że wyłoży się na boku ;) Zbrojenie starałem się robić z możliwie jak najmniejszą liczbą elementów żeby uniknąć słabych punktów a zarazem obniżyć koszt takiego ustrojstwa :)

attachicon.gifGuma1.JPG

attachicon.gifGuma2.JPG

Co to za gumy ?