Skocz do zawartości

Duże gumy - dozbrajanie

klon

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Fajny patent do zapobiegania bujania się dużej przynęty (czy też obracania się wokół własnej osi) jeżeli przynęta jest na shallow screw pokazywał kiedyś Majki z Pleciony. Wystarczy upić kilka tanich "okoniowych" jigów i obciąć im haki. Pozostałą część z ciężarkiem wpycha się w podbrzusze gumy i tym samym zapobiega się jej obrotowi. Ja stosuję z powodzeniem do gum 20+ cm. 

W mojej ocenie to co wypuściła Daiwa (wskazane przez Kolegę leeso) jest nieopłacalne cenowo. 

• Like 1

Fajny patent do zapobiegania bujania się dużej przynęty (czy też obracania się wokół własnej osi) jeżeli przynęta jest na shallow screw pokazywał kiedyś Majki z Pleciony. Wystarczy upić kilka tanich "okoniowych" jigów i obciąć im haki. Pozostałą część z ciężarkiem wpycha się w podbrzusze gumy i tym samym zapobiega się jej obrotowi. Ja stosuję z powodzeniem do gum 20+ cm. 

W mojej ocenie to co wypuściła Daiwa (wskazane przez Kolegę leeso) jest nieopłacalne cenowo. 

Brzmi rozsądnie. Pytanie czy taka główka jigowa będzie się trzymać podobnie jak wkręt?

• 10 miesięcy temu...

Witam,

Chciałem spytać bardziej doświadczonych wędkarzy  jak prowadzić duże gumy 16-22 cm o wadze 25-40 gr typu pig shad, fishunter na wodzie o głębokości 2-4m gdzie na dnie jest jeszcze roślinność. Chodzi o to, że kupiłem kilka przynęt na sprawdzenie i nie wiem czy dozbrajać je do łowienia z opadu... ?? ale wtedy bym musiał użyć ciężkiej główki typu 12-20 gr żeby ta guma pracowała w opadzie dobrze czyli cały zestaw byłby ciężki jak kamień i na 3 m bym nie poprowadził tej gumy z opadu. Myślałem żeby użyć wkrętki z czeburaszką 3-5 gr lub główki jigowej 3-5 gr i prowadzić jednostajnie z lekkim podszarpywaniem w poziomie wędką nadgarstkiem, żeby guma lekko odchodziła na boki i czasem też można ją zatrzymać......?? Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Nie ma jednej metody prowadzenia dzisiaj zadziała opad a jutro szybkie boleniowe prowadzenie w litoralu w zależności od jego wysokosci da się prowadzić różnie poszedł bym raczej w wersje zbrojenia minimalizującą możliwość zaczepu i chyba przy większej gumie małe obciążenie takie jest moje zdanie

Bądź kreatywny a napewno znajdziesz najlepszą dla siebie metodę [emoji106][emoji123]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam,

Chciałem spytać bardziej doświadczonych wędkarzy  jak prowadzić duże gumy 16-22 cm o wadze 25-40 gr typu pig shad, fishunter na wodzie o głębokości 2-4m gdzie na dnie jest jeszcze roślinność. Chodzi o to, że kupiłem kilka przynęt na sprawdzenie i nie wiem czy dozbrajać je do łowienia z opadu... ?? ale wtedy bym musiał użyć ciężkiej główki typu 12-20 gr żeby ta guma pracowała w opadzie dobrze czyli cały zestaw byłby ciężki jak kamień i na 3 m bym nie poprowadził tej gumy z opadu. Myślałem żeby użyć wkrętki z czeburaszką 3-5 gr lub główki jigowej 3-5 gr i prowadzić jednostajnie z lekkim podszarpywaniem w poziomie wędką nadgarstkiem, żeby guma lekko odchodziła na boki i czasem też można ją zatrzymać......?? Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Metodą którą opisałeś łowione są na całym świecie największe szczupaki. Sam zazwyczaj tak właśnie prowadzę duże gumy i jerki i często jest to najskuteczniejsza opcja. Szczupaki uwielbiają pauzy - gdy przynęta zostaje nieruchomo zawieszona w toni i powoli opada np. w poziomie. Ale jak wiadomo nie ma reguły i trzeba próbować różnych wariantów.

.....Szczupaki uwielbiają pauzy [...] Ale jak wiadomo nie ma reguły...

I dlatego (że nie ma reguł) jedną ze skuteczniejszych przynęt ubiegłego  sezonu była u mnie niby dziadowska obrotówka przerywająca pracę co chwilę (swoją drogą droga renomowanej firmy)  :o

• Like 1

• 6 miesięcy temu...