Maciejowaty Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Witam,Szukam kijka do jesiennego orania rzeki i przy okazji na duże bolki poławiane z łodzi w silnym nurcie.W FC nic z Batsona ani z Talona nie znalazłem, więc dzownię do sklepu Rybiego Oka.Pytam o St.Croix WR 2,9m do 35gr. i m.in dowiaduję się,że kij ma dolny korek o długości 27cm,8 przelotek włączając szczytową a na koniec Pan radzi mi dokręcić do niego kołowrotek wielkości 2000 i będzie cacyWymiękłem troszkę i dlatego dopytuję tutajMógłby któś zweryfikować powyższe dane i napisać coś o tym kiju?Czy nie jest kluskowaty,czy szybko gasi drgania?Jakie ma ugięcie?A możę jakaś alternatywa w podobnej cenie i podobnych parametrach?pozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Alternatywa to:Lamiglas Norwest Special 2,6m c.w. 14-43 moc 20 lbO detale musisz podpytać Żbika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Maciejowaty, myślę że prościej byłoby, i ciekawiej , gdybyś opisał dokładnie co chcesz tym kijkiem robic, w miare mozliwosci podajac np. czym chciałbys zeby kijek roznil sie / nie roznil od modeli ktorymi obecnie lowisz - i wtedy bedzie mozna rzecz przeanalizowac od poczatku. Skoro nic nie znalazles w ofercie Talona / Batsona, gdzie duzo jest dlugich blankow do orania , podejrzewam ze wymagania musza byc specyficzne - tym ciekawiej bedzie sobie połamac współnie głowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgadzam się z Tobą Friko, że wymagania muszą być specyficze skoro pytający na samym początku wszystkich parametrów wymienia długość i do tego od razu podaje 2,9 metra. W dalszym wywodzie zastrzega, żeby nie było kluskowate.Takie to banalne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 zawsze mozesz wziac blank WR i uzbroic go sam. Wtedy bedziesz mial zupelni inna bajke... kij duuuuuuuuuuzo szybszy i ciekawszy - zakladajac ze bedzie w alconite'ach. niestety WR to dosc ciezkie blank i maja tendencje tolecenia na ryj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 @klon,kijek musi mieć ok.3m @FrikoTym kijkiem chcę łowić w Wiśle wahadłami typu Gnom 2-3,Kopytami 9-12cm na głowkach do 25gr,woblerami DR 7-9cm.Wszystko to na plecionie 20lbs.Dodatkowo chcę tym kijem łowić bolki na ciężko przy burtach i na przykosach.Przynęty to wobki ok 9cm. Batson ma fajne kijki ,ale albo 2,7m ,albo 3,2m 17lbs ,który byłby ok,ale jest strasznie ciężki i ciut z długi.Chcę kij 2,9 -3m i już Talon oferuje MXF2 ,ale ja się już nauczyłem ,że Hot Shoty są dla ludzi ,którzy nie łowią ryb ,albo chodzą z długimi podbierakami...nigdy więcej:) Pan Irek powiedział ,żę mają być odpowiednie kije niedługo,ale nie będą w cenie Talona ani Batsona, wiec odpadają pozdro:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 JA TEŻ POSZUKUJE CZEGOŚ DO JESIENNEJ ORKI I SANDACZA Z BRZEGU, DŁUGOŚĆ IDEALNA 9'6 , DUŻA GUMA I SPORADYCZNIE WOBLER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 @Mifek,To jest dobry pomysł Czy, Twój kolega ,który robił dla Ciebie Czarną Mambę ma na stanie Wild Rivery?Jeżeli mógłby załatwić taki blank i go uzbroić byłoby super Mogę prosić jakiś kontakt do Niego? @PablomCzyli potwierdzasz ,żę MXF się do tego nie nadawał?Sprzedałeś go już?Ja zrezygnował z zakupu właśnie przez jego hotshotowatą chrakterystykę Masz jakiś typy na jesień, czy dopiero zacząłeś szukać? pozdrawiamMaciek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Talon oferuje MXF2 ,ale ja się już nauczyłem ,że Hot Shoty są dla ludzi ,którzy nie łowią ryb ,albo chodzą z długimi podbierakami...nigdy więcej:) Zapewniam Cie ze sa ludzie, rowniez na tym forum, którzy hot-shotami łowią duże ryby i nie uzywaja długich podbierakow Z wędką niestety trzeba umieć się obchodzić - mało który kij wytrzyma ekstremalne high sticking chociaz hot-shoty sa tu moze nieco wrazliwsze od innych. Polecam wątek instrukcja obsługi wędziska czy jakosc tak w kąciku rodbuildera, tam był spis czego nie nalezy robić z wedką Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 @Friko Prze kilka lat używałem wędek ok.2,7m ,łowiłem też takimi 2,3m ,ale najbardziej lubię łowić w rzece takimi ok 3m.Przyjmijmy ,że to taki mój kaprys ,żeby ominąć wszelkie dyskusje o długości kija Co do Hot Shotów to bardzo chętnie przyjmę korepetycje z obslugi takiego kija przy podbieraniu do ręki sporej ryby z brzegu i nawet sredniej z łajby Dla mnie to masakra i ciągle myślę o tym ,czy nie złamię szczytówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 @Friko Co do Hot Shotów to bardzo chętnie przyjmę korepetycje z obslugi takiego kija przy podbieraniu do ręki sporej ryby z brzegu i nawet sredniej z łajby Dla mnie to masakra i ciągle myślę o tym ,czy nie złamię szczytówki TROCHE WIARY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 @Friko Co do Hot Shotów to bardzo chętnie przyjmę korepetycje z obslugi takiego kija przy podbieraniu do ręki sporej ryby z brzegu i nawet sredniej z łajby Dla mnie to masakra i ciągle myślę o tym ,czy nie złamię szczytówki TROCHE WIARY Hehehe...narazie się udaje ,ale wolałbym się wiecej nie gimnastykować tyle przy podbieraniu ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 HOT-SHOTY SĄ SPECYFICZNE TRZEBA JE POLUBIĆ, TROCHE GIMNASTYKI SIĘ PRZYDA , NO ALE DOŚĆ TEGO TRZEBA IŚĆTROCHE POMACHAĆ KIJKIEM NA WISEŁKE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Połamania kija Ja ruszam za kilka godzin na nockę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 TERAZ BIORE TAKIEGO ULTRA LIGHTA DO 90G , HOT SHOTÓW UŻYWAM KRÓTKICH NA ŁÓDKĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Widzę ,że te same klimaty co i ja Ja dziś zabieram Brzydką Pałę do 100gr <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 No cóż, Hot-shota 7'6 czy 8'6 , a takie na łódkę wystraczają, nie mówię tu o pychówce, połamać bedzie trudniej niz 10'0 Jak się używa długich wędek, trzeba się liczyć z problemami w podbieraniu. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgodnie z zyczeniem - upraszzczam do maximum... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Witam Z oferty ATC Shikari mogę polecić kilka modeli -niestety w długości 9'0 ATCIII IST905 17 LB C.W. do 30 G, ISA904 30 LB C.W do 60 G. , ST906 20 LB do 42 G. .Wszytkie mają odpowiedni zapas mocy i bardzo duży potencjał rzutowy .Są też lekkie i świetnie wyważone. Za parę miesięcy będzie dostępny bardzo dynamiczny blank do 42 g w długości 9'6 lub 10'0 powstanie na bazie ist1004 którego najnowszy prototyp mam już w pracowni i jestem nim zachwycony. Widać dużo przemyśleń konstrukcyjnych Loomisa.pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Z ryb dziś nici może jutro Z podbieraniem długim kijem jakoś sobie radze , ale długość 9' czasami bywa za krótka, znowu wędzisko powyżej 10' męczy strasznie. Ja potrzebuje czegoś z brzegu, ideałem byłby BLSJH2118MH, tylko ta cena zabija . Jeszcze nidawno używałem 1oz Talona 10', ale okazał się ciut za słaby, przydało by się coś takiego tyle że oczko wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 OK St.Croix -Wild River WS96MHF2 2,89m c.w.10 do 35gr?Uproszcze do maksimum -Kij 2,9-3,05m -ugięcie środkowe progresywne-kij fast lub med fast-moc 17-20lbs-dolny korek ok.35cm (ważne w przypadku gotowców)-cw. do 28-35gr-cena max 1000złO resztę proszę się nie martwić pozdrawiamdzięki cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 @Mifek,To jest dobry pomysł Czy, Twój kolega ,który robił dla Ciebie Czarną Mambę ma na stanie Wild Rivery?Jeżeli mógłby załatwić taki blank i go uzbroić byłoby super Mogę prosić jakiś kontakt do Niego? pozdrawiamMaciek czlowiek ktory jest ojcem mojej mamby to nasz forumowy danielXR. wal bezposrednio do niego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Maciejowaty, jak chcesz gotowca, to czasami fajne i tanie kijki trafiają się w JERKu na twardej, jakiś czas temu był nowy lamiglass 2,9 do 42g (pluje sobie w brode że nie jest mój) coś około 600pln. Podobno mają tam jakiegoś gościa który jest prezesem i dostaje takie ładne hamerykańskie wędki, a te które mu nie pasują wstawia w komis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Witam,@Maciejowaty, zadzwoń do pracowni jutro po 10.oo. Jestem po dostawie z Talona. Chyba będę coś miał dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 To ja chyba też zadzwonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi