Zanderix Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 ... na muchę i mnie dopadły Na razie może niezbyt "silno" więc i inwestycje małe - kijek "po taniości" już jest, klasa 5/6 długa na 2,7 metra. Szukam teraz do niego równie taniego kołowrotka i znalazłem u kolesia z tej samej mieściny taki zabytekCzy któryś z kolegów potrafiłby wycenić jego wartość - bo ani ja nie chcę przepłacić ani on tracić PZDRZanderix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Brawo Arku, pierwsza męska decyzja Witaj w gronie zakręconych sznurem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Brawo Arku, pierwsza męska decyzja Witaj w gronie zakręconych sznurem Eeeee tam pierwsza - pierwsza to była jak z chłopakami pod trzepakiem porównywaliśmy wacki zobaczymy co z tej grubszej plecionki będzie .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Będzie , będzie, to wciąga gorzej niż papierosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Super.Nie ma piękniejszej metody.Arek Ciebie to wciągnie na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Witam i gratuluję decyzji.Indoktrynacja działa .Obejrzałem fotografię kolowrotka -nigdy wcześniej nie widziałem tego modelu,a więc dla mnie jako zabytek jest z pewnością interesujący.Jednak trudno coś powiedzieć o jego poręczności bez wzięcia w garść.Szpula ma zębatkę,ale nie widzę elementu o który miałyby zahaczać ząbki(słabe już oczy,słabe )Trudno też ocenić spasowanie części,które ,jeśli jest niedostateczne,powoduje dostawanie się linki lub tylko przyponu pod szpulkę.Jednak to unikat,więc zatrzymaj go ,nawet jesli po sezonie zdecydujesz się na coś typowego.pzdr,kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Miałem to kiedyś w ręku, dawno. Z tego co pamietam sprzęt nieco lepszy od NRD-owskiej Libelli. Wartość raczej muzealna niż użytkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lao10 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich forumowiczówChciałbym zakosztować wędkarstwa muchowego na pojezierzu łęczyńsko-włodawskim. I tu się rodzi pytanie czy na jeziorach np z łodzi można spóbować swoich sił? A może na Lubelszczyźnie mieszka ktoś kto by mnie wtajemniczył w podstawy ( technika rzutów, zasady itp)Z góry dziękuję i życzę udanego rozpoczęcia sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Na Lubelszczyźnie masz jednych z najsprawniej działających muszkarzy w naszym uroczym kraju. Na pewno jakąś pomoc otrzymasz w "Złotej rybce" w Lublinie - tak się ten sklep nazywa?Plus, mamy na forum kilku muchujących kolegów z tego rejonu, może się odezwą? Co do jezior - to wspaniała technika na okonie i wzdręgi - jeśli masz gdzieś takie jeziorko, to gwarantowana przednia zabawa, na delikatnym sprzęcie Kupując 9'#5 źle nie wybierzesz, a okonie, jazie, klenie, wzdręgi, płotki a nawet jak się postarasz i małe karpie czy wreszcie i pstrągi/lipienie - wszystko jednym kijem oblecisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam i gratuluję decyzji.Indoktrynacja działa .Obejrzałem fotografię kolowrotka -nigdy wcześniej nie widziałem tego modelu,a więc dla mnie jako zabytek jest z pewnością interesujący.Jednak trudno coś powiedzieć o jego poręczności bez wzięcia w garść.Szpula ma zębatkę,ale nie widzę elementu o który miałyby zahaczać ząbki(słabe już oczy,słabe )Trudno też ocenić spasowanie części,które ,jeśli jest niedostateczne,powoduje dostawanie się linki lub tylko przyponu pod szpulkę.Jednak to unikat,więc zatrzymaj go ,nawet jesli po sezonie zdecydujesz się na coś typowego.pzdr,kardiKardi bemą nie łowiłeś ?To mój kultowy kołowrotek służył ze szklaną abu garcią i sznurem sheakspierra.W 1987 roku zapłaciłem za komplet 28 000zł.Jakaż to była kasa, głowę obrywało.Gdzieś w szpargałach piwnicznych poniewiera się ta bema.Hamulec był bodajże na podkładce filcowej dokręcany śrubką bez klikaczki.Arek zainwestuj z 50zł w jakiś okuma aiframe.Ostatnio sprzedałem takowy za 40zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Arek zainwestuj z 50zł w jakiś okuma aiframe.Ostatnio sprzedałem takowy za 40zł.A i w razie "W" zapasowa szpulka kosztuje chyba 35pln...A jako sznuromagazyn póki co się sprawdza pod 9' w #5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lao10 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam ponownieDzięki Kuba za informację i namiary ....Prawde mówiąc wędzisko sobie kupiłem we wrześniu zeszłego roku.Zdążyłem być tylko 2 razy (troszkę brakowało mi czasu) i powiem szczerze udało mi się złapać kilka małych krasnopiórek Największe problemy miałem z rzutami, Po kilku godzinkach jakoś to nabierało wyglądu... starałem się to robić wg lektury p. Sikory.Po pewnym czasie próbowałem położyć przypon wyprostowany - z różnymi wynikami (kwestnia dopracowania techniki = praktyka) Jeśli chodzi o sprzęt to zakupiłem okazjonalnie wędzisko shimano nexave 9'9" 6/8- może za sztywne ale okazja to okazja...Sznur to WF o klasę wyższy (chyba bo już nie mam pudełka), ale na pewno pływający, kolor zielonkawy.Za wszelkie uwagi z góry dziękuję i pozdrawiamMam jeszcze pytanie związane z próbami złapania szczupaka:Czy zakłada się jakąś "stalkę"? Czy preferowane są jakieś specjalne streamery? Sposób prowadzenia przynęty itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 poszukaj w temacie szczupaki na muchę, artykuł na stronie głównej - jest tego naprawdę tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Witam. mam nadzieję, że Kolega "Zanderix" pozwoli się podłączyć, bo po co otwierać nowy wątek skoro temat zbliżony. Do rzeczy.Wróciłem do wędkarstwa po b. długiej przerwie w ub. roku i jak to bywa u mnie "wzięło mnie bez reszty". W zasadzie tylko spinning i nawet z jakimiś tam sukcesami. Tak sobie jeżdżę po różnych akwenach, czasem w Bieszczady i coraz bardziej gapię się na gości co "po wodzie chodzą" i tak dziwnie machaja kijkami. Pogadałem z dwoma Kolegami, którzy systematycznie na muszkę wędkują, a Ci mi mówią, że to jest "prawidziwy czad". Trochę mi pokazali o co w tym chodzi i.......wygląda na to, że zaskoczyło. Kwity na górskie wody w okolcach Soliny już kupiłem, teraz dokupię na okręg lubelski . Jak przeczytałem, że tę metodę da się z powodzeniem stosowac na naszych jeziorach to już nie mam żadnych watpliwości. Postanowiłem wyposażyć się w sprzęt - i tu konsternacja - nie sądziłem, że kołowrotek, który wyglada ..... no powiedzmy delikatnie - dość prosto - może kosztować powyżej 2.000 zł.. Nie lubie kupować rzeczy tanich, których jakość będzie marna, jednak w drugą stronę też nie lubię przeginać . Proszę więc o pomoc w wyborze sprzętu - kijek dobrej jakości, spełniajacy jak najbardziej uniwersalne kryteria do połowu na naszych akwenach, kołowrotek także dobrej klasy (byłoby miło z wymienna szpulą), poza tym jakaś linka. Dzięki z góry. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Trochę było na forum o tym - wiem bo też zaczynam. Generalnie konsensus jest taki żeby zainwestować w dobry sznur i... kurs muchowy. Kołowrotek może być budżetowy.Ja wpadam do Polski na wakacje i jadę w Bieszczady do Adama Sikory.A potem, Francja, Szwajcaria i może Słowenia, już się rozmarzyłem Edytowane 17 Czerwca 2013 przez mkuczara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Dzięki za szybki odzew. Koledzy już mnie zaprosili na naukę, na jakieś "muchowe" łowisko specjalne w Bieszczadach, a potem dalsze trenningi na "górskim" Sanie. Problem w tym, że nie mam na co łowić, a sprzętu pożyczać nie lubię bo to róznie może być. Jeśli tematy były wałkowane to prosze o jakieś linki bo sam coś nie ogarniam RB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Tu bym zaczął- http://jerkbait.pl/topic/20499-zestaw-muchowy/- http://jerkbait.pl/topic/20119-sznur-do-suchara/page-2?hl=%2Bjak+%2Bzacz%C4%85%C4%87#entry1192226- http://jerkbait.pl/topic/18288-pierwszy-zestaw-na-pstrąga/?hl=%2Bjak+%2Bzacz%C4%85%C4%87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Potrzebujesz wędki 9' #5, jesli ma być uniwersalnieTym obskoczysz większość łowienia.Linki WF, w kolejności "wazności"Pływająca, intermediate i s3Kołowrotek - najlepiej kasetowy, ze względu na kilka linek.Wędka - wybór ogromny, nie wiem jaki budżet.Na początek, jakbym miał mało kasy to bym brał Taimen STXDużo kasy lub raz, a dobrze - Orvis clearwater, ew Vision CultKołowrotek - jakiś kaseciak w rozmiarze 5/6, greys o ile pamiętam takie robiLinki - Rio, Wulff, Vision. Pływająca, na sam poczatek - może być tani taimen, w sensie - musisz się liczyc z tym ze w sezon mozesz ją poważnie uszkodzić. Jak się z grubsza naumiesz, to jakies z wyżej wspomnianychPlus - pojechac na kurs, warto.Śpiochy oddychająceButy z kolcamiPodbierak przypinany na plecachPrzyponówki - ja uzywam i dość sobie chwalę fluorocarbonu Wizard z Krakowa. Śmiesznie tani, a z grubsza daje radę, ja przynajmniej wymagający nie jestem. Tak jak zwykłe zyłki tej firmy niezbyt mi lezały, to FC jest ok.Średnice - od 0,12-0,13 do 0,25, czyli np 0,12; 0,14; 0,16; 0,18, 0,22; 0,25.Okulary polaryzacyjne, mi najbardziej leżą żółteKapelusz, by uszu nie popiercingować. I najważniejsze moim zdaniem - nie podawać się.Początkowo może być ciężko.Poszukać na początek łowiska ze sporą ilością ryb, nawet stawu tęczakowego czy rzeczki pełnej uklejek - to świetne ryby do nauki podstaw suchej muchy.Zrobić sobie obietnicę, ze pierwsze 2 sezony innej wędki nie bierzesz do ręki.I zaczyna się jedna z najwspanialszych przygód, jakie wędkarstwo może dostarczyć znudzonemu człowiekowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Serdeczne dzięki Panowie. Czytam i się uczę ......teoretycznie. Wykład Kuby dla........"znudzonego człowieka" jasny i konkretny. Strasznie jestem napalony na ten flyfishing i nie odpuszczę, zwłaszcza, że mam świetne miejsca na trening i poważniejsze łowienie. Budżet - no cóż przez ostatni rok wydałem tyle kasy, że aż sie boję podliczać (sprzęt kompletowałem praktycznie od zera), jednak zdecydowany jestem na kupno porządnej wędki bym po dwóch sezonach nie szukał kolejnej. Młynek też chcę konkretny - najwyżej by mniej bolało, a przede wszystkim by oczy żony nie nabrały tego dziwnego, chłodnego wyrazu , kupię na raty. Piszcie także o sprzęcie z wyższej półki ale nie tylko w aspekcie cenowym i pięknego designu (aż takim gadżeciarzem nie jestem) lecz przede wszystkim walorów użytkowych, trwałości i niezawodności. Raz jeszcze dzieki za juz i prośba o więcej.Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Możesz rozważyć Koma Visiona, co prawda w tym rozmiarze kaseciaka nie ma, ale szpule nie sa jakieś zbyt drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Możesz rozważyć Koma Visiona, co prawda w tym rozmiarze kaseciaka nie ma, ale szpule nie sa jakieś zbyt drogie Kuba - weź poprawkę, że gadasz z kompletnym laikiem - trochę się domyślam ale pewności nie mam, że kaseciak to młynek z możliwością szybszej wymiany całego zespołu szpuli, a co za tym idzie także droższy - czy pobłądziłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Masz plastikowe szpule - wkladki do szpuli metalowej, zamiast osobnych metalowych szpul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Pełna jasność - dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Dalej Was pomeczę - co do wędki już Kuba podpowiedział, a teraz kołowrotek. Na początrek napiszę, które mnie się podobają i sprawiają wrażenie solidnych, a choć do najtańszych nie należą, raczej dałbym radę: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/hardy-ultralite-cc-click-check-g6-a16-p1702-k11088.html o firmie Hardy przeczytałem sporo pozytywów, a dobre wrażenie robi też 5- letnia gwarancja, http://www.salar.pl/product_info.php/cPath/33_34_306/products_id/4050 taki Orviis lub ten poniżej - nie wiem czym w praktyce się różnią http://www.salar.pl/product_info.php/cPath/33_34_306/products_id/4051 , a jeszcze bardziej podoba mi się ten poniżej, tylko czy jego walory użytkowe faktycznie są adekwatne do ceny (sądziłem, że młynki muchowe z automatu są tańsze od spinningowych, jednak myliłem się) http://www.salar.pl/product_info.php/cPath/33_34_306/products_id/4056 A może dać sobie spokój z kołowrotkami za ponad 500 zł i kupić coś takiego (zaznaczam jednak, że nie mlubię kupować czegoś na chwilę i wole mieć dobry młynek docelowy) - zdaje się, że ten Greys to właśnie kaseciak, o którym pisał Kuba http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/greys-gx700-g6-a16-p1696-k10008.html A może wystarczy coś takiego (cena jednak znacznie niższa) od pokazanych powyżej ? http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/greys-gx500-g6-a16-p1696-k10010.html Żeby uściślić: łowienie na muchę na słonych akwenach raczej mi nie grozi, w grę wchodzą nasze rzeki, rzeczki i jeziora. Więc sprzęt chcę ustawić pod takie zapotrzebowanie. Z góry dzięki. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Cześć!Pierwszy odpada, ze względu na hamulec CC - click check, nadaje się tak na prawdę do lekkich wędek i suchej muszki. Te dwa orvisy różnią się wielkością I - #1/2 II - #3/4. Bardzo dobre kręciołkiHydros to już kołowrotek z najwyższej półki praktycznie. Greys będzie dobry jeśli zamierzasz jedną wędką operować kilkoma metodami, czyli na początek jak najbardziej. Obydwa te Greysy będą spełniać swoją rolę, wybierz ten który bardziej Ci się podoba, w końcu będziesz go miał na wędce . Chyba kaseciaki to najlepszy pomysł dla Ciebie, dostajesz 3 szpule w zestawie (łącznie) i masz elegancko pod 3 linki od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi