Dienekes Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 @ Krystiano1981r: Ten składnik to tłuszcz, który nie pozwala pajęczakowi oddychać - dusi się wtedy, owszem, ale nie chce opuścić nosiciela. I nie tyle wpuszcza chemię, którą "znieczula" swoją ofiarę, a najzwyczajniej rzyga tym, co ma w środku, zwiększając ryzyko zarażenia. Nic fajnego, w każdym razie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 @ Krystiano1981r: Ten składnik to tłuszcz, który nie pozwala pajęczakowi oddychać - dusi się wtedy, owszem, ale nie chce opuścić nosiciela. I nie tyle wpuszcza chemię, którą "znieczula" swoją ofiarę, a najzwyczajniej rzyga tym, co ma w środku, zwiększając ryzyko zarażenia. Nic fajnego, w każdym razie dokładnie tak jest,myślałem jeszcze o kwasie linolowym CLA zawartym w maśle(że niby dupkę mu może podrażniać )ale z tym oddychanie to chyba lepsza teoria tak czy siak rzyganie w rankę nic przyjemnego.... ps.Kowalczyk druga.....czyli srebro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Dzieki panowie za udzial w temacie i wiele cennych uwag.Napewno w przyszlosci bede bral pod uwage wszystko to co mowiecie.Co do agresji i zachowania psow to jak mowilem nalezy umiec kontrolowac swojego psa bo w roznych sytuacjach moze roznie sie zachowac, a najwazniejsze jest to aby nie dopuscic do takich sytuacji.Obserwacja naszego psa wiele nam o nim mowi nawet gdy go juz mamy kilka lat i dajemy sobie reke za niego obciac.Oby nikt igdy nie musial doswiadczyc tych extremalnych sytuacji.Pzdr wszytskich milosnikow zwierzat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Ja na kleszcze stosuję metodę dość surową, nie wierzę w homeopatię lub skuteczne i nieszkodliwe leki, na ryby zabieram czapkę (niektórzy zowią ją beretem) którą spryskuję roztworem amitrazy (sam rozrabiam Taktic). Kiedy wiem, że z premedytacją ładuje się w konkretne kleszczowisko pryskam też koszulę. To samo z psami, roztwór wlewam do ogrodniczego spryskiwacza i mokra włoszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 guciolucki,napisz coś więcej o tym roztworze,jakie proporcje itd...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 3-4ml na litr wody, wiele lat temu leczyłem chorego na nużycę pit-a, którego ktoś zostawił w lesie i od tamtej pory używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Problem z kleszczami u psiaków przerabiałem już kilka ładnych lat, szczególnie z już ś.p. Foxerem, który był biały i wyjątkowo przyciągał kleszcze. Próbowałem wszelkiego rodzaju specyfików od obróżek na smarowidłach kończąc i na prawdę niema niczego, co w 100% ochroni naszego pupila przed tym dziadostwem. Jednak uważam, że lepiej zapobiegać niż leczyć i u obecnego psa (również suczki rottweilera, jak u autora tematu) stosuję regularnie Frontline, zaznaczam, że ma być to zwykły frontline a nie Combo, który można o kant ... stołu rozbić. Fakt, że czasami trafi się kleszcz ale jest to 1 góra 2 w roku a pies cały czas buszuje po krzaczorach, jednak po wbiciu się delikwent od razu ginie i zasycha, przez co łatwiej wyjąć go w całości i po wyjęciu w miejscu ukłucia nie ma obrzęku jak ma to miejsce, gdy kleszcz zdąży się napić albo zwróci mu się, gdy przez przypadek go zgnieciemy pensetą. No i kolejną ważną rzeczą jest przemycie ranki i w najgorszym wypadku, gdy jakaś część aparatu gębowego tam zostanie - usunięcie jej za pomocą igły od strzykawki. Widzę, że jest tu kilku fanów rasy więc i ja pochwalę się moją sunią. Pierwsze zdjęcie trochę nieaktualne, miała wtedy około 6 miesięcy.Pozdrawiam i życzę jak najmniej przygód z wszelakimi pasożytami! Edytowane 4 Marca 2013 przez Matiz992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) W polsce uzywalem tej, http://allegro.pl/bayer-foresto-obroza-70cm-dla-psow-od-8kg-i3057896174.htmli nigdy kleszcza u niej ie znalazlem, a chodzila ze mna na ryby ciagle.Na zime sciagnalem.Teraz po calym zajsciu uzywam tegohttp://allegro.pl/bayer-foresto-obroza-70cm-dla-psow-od-8kg-i3057896174.htmlJak narazie ok sprawdzam i nic nie maPS sliczna sunia rotty sa tak podobne ze jesli ktos dalby mi zdjecie Twojej spiacej to bym od swojej nie odroznil Edytowane 4 Marca 2013 przez grunwald1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Kleszcze są koszmarnie niewyjściowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Sprawdźcie czworonogi kleszcze się ruszyły. W niedzielę 6 ukatrupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Ja kupiłem kiedyś lasso na kleszcze i chyba się jakoś o tym dowiedziały, bo mi dopuściły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Sprawdźcie czworonogi kleszcze się ruszyły. W niedzielę 6 ukatrupiłem. Radek a gdzie ty się ślajałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Mnie się to gowno nie ima to z psa znajomych bo oni się brzydzą a ja bez lęków jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Pamiętam jak mój gordon pierwszej swej wiosny złapał bodajże pierwszego w życiu kleszcza. Zdjąłem go i wróciłem do swoich spraw. Po kilku godzinach pies osłabł, chwiał się na nogach, dostał krwiomocz. Szybko stwierdzono babeszjozę tak rzadką w na Pomorzu Zach, od pierwszego w życiu kleszcza! Imizol poskutkował, "psiór" się wylizał. Od tamtej pory nie choruje. Nawet zaadoptował młodego kota, nowego mieszkańca naszej zagrody. Być może to powikłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Znalazłem dzika nad Odrą w okolicach Wrocławia: Zobaczcie ile miał kleszczy i jakie byki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Poinformowałeś odpowiednie służby ? /Urząd Gminy ew Nadleśnictwo/Bo nie wiadomo co było przyczyną padnięcia dzika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Miał ranę postrzałową na brzuchu i zero tropów na piasku (tj. przepłynął z drugiego brzegu i padł). Bieliki i kruki się już nim zajęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Smartfon ci podpowie czy rumień jest od kleszczahttps://www.sztucznainteligencja.org.pl/film/sztuczna-inteligencja-tropi-borelioze/?utm_source=Sztuczna+Inteligencja&utm_campaign=78ad755952-EMAIL_CAMPAIGN_2_27_2020_14_51_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_2f7ef9a0fa-78ad755952-346863204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi