tpe Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Gilbey'go można kupić na ebay'u. Bierz od razu cały zestaw 5 płyt pt. Fishing with Henry Gilbey. Warto tez odwiedzać jego stronę i bloga: http://www.henry-gilbey.com/blog A tak przy okazji, właśnie wróciłem z rybek. Jak mi aparat podeschnie wstawię fotki Dla zachęty powiem tylko, że poprawiłem leciutko mój PB Sea Bassa. Spać na razie raczej nie dam rady, bo mnie adrenalina jeszcze trzyma P.S. Wyczytałem właśnie na TLF, że pod Dover złowiono Striper Bassa, ale jaja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 A tak przy okazji, właśnie wróciłem z rybek. Jak mi aparat podeschnie wstawię fotki Dla zachęty powiem tylko, że poprawiłem leciutko mój PB Sea Bassa. Spać na razie raczej nie dam rady, bo mnie adrenalina jeszcze trzyma Czekamy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Kolejna nocka na bassach. LW wypadało koło 1 w nocy. Zacząłem przed 23. Długo nic się nie działo. W końcu na Saltigę Minnow konkretnie przydzwonił pierwszy bassik. Potem długo nic. Zmieniłem przynętę na Savageara SandeelSluga 16 cm na główce Ownera (z hakiem offset) 7g. I znowu studnia...Od czasu do czasu wiał lodowaty wiatr z północy, temperatura wody w zatoce wyraźnie się obniżyła. W momencie gdy woda zaczęła wracać z przypływem (parę minut przed 2), wiatr się uspokoił, a na niebie pokazały się gwiazdy, ostre łupnięcie i długiiiiii wizg hamulca. Wreszcie! Bass wybierał co chwilę po kilkanaście metrów plecionki, gdy tylko poczuł piach pod brzuchem. W końcu (po dobrych 10 minutach) osłabł na tyle, by go delikatnie wyślizgnąć na plażę. Świecę latarką, o matko, ale pała! Wydaje mi się mniejszy od tego z ubiegłego roku (74 cm). Szybki pomiar, szok! A jednak - 75 cm!!!!! Ryba jest "sportowa", węższa i niższa (i na pewno lżejsza) od mojego starego PB, ale centymetr dłuższa! Robię kilka fotek i wypuszczam bassiora. Powoli odpływa w nurt przypływu. Sprawdzony zestaw: uncjówka St.Croix Sc V 9' by Peresada, Stella SW (moja jest zajebista), pleciona 15lb. W robocie zap.... na całego, ale wyglądam przez okno i...NIE WIEJE i nie leje! Może w nocy znowu wyskoczę na bassy 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Graty Tomek,mi się śnią po nocach (czasami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Graty Tomek,mi się śnią po nocach (czasami). Dzięki.Nie wyobrażam sobie mojego wędkarstwa po powrocie na stałe do kraju Będę pewnie uganiał się po Polsce za sumami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Piękna ryba Tomek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Gratuluję, toż to musiała być walka i adrenalina, tez bym dłuuugo spać nie poszedł Lubie czytac takie opisy, szczegółowe.... Zupełnie jakby sie to widziało na własne oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Kawał ryby. Gratki Tomas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Gratulacje Tomasz. Kazdy bass z 7 z przodu to juz jest przezycie. Mnie w tym roku takie omijaly ale jeszcze pare dni lowienia zostalo zanim wszystko sie skonczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Ja dzisiaj kilka h walki na kajaku, tym razem w miejscu trochę bardziej oddalonym, ale natknąłem sie na tą samą ekipę, tym razem w nastoosobowym składzie.Przez kilka h z tego co widziałem padł jeden króciak.U mnie na kajaku dzisiaj mucha głownie w wodzie i jeden bass się skusił, drugi szybko z zabawy zrezygnował, ale, ogólnie, dzień na +, a zaraz ruszam na druga turę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Ja dzisiaj nic przez 6h. Za to spotkalismy spacerowicza wędrującego z pieskami, który powiedział nam, że czytał w jakiejś gazecie (nie wiem czy wędkarskiej ale nie wyglądał na takiego co z kijem chodzi), że w zeszłym tygodniu, ze względu na dogodne warunki pogodowe, wokół całej Irlandii było bardzo dużo udanych połowów bassów z czego kilka około rekordowych. Przedstawił to jako wielkie "wow!"No cóż, to by tłumaczyło te moje małe zeszłotygodniowe sukcesiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Fajna morda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Tomku piękna ryba. Gratulacje! Kuba, kozak fotka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) i to oko patrzące z takim spokojem i ufnością, pełny relaks Edytowane 8 Września 2013 przez vBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 i to oko patrzące z takim spokojem i ufnością, pełny relaks Bo chyba czuje ze nie skonczy w garze Lowcie, lowcie panowie te pasiaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Bo chyba czuje ze nie skonczy w garze Lowcie, lowcie panowie te pasiaki! @Darecki, nasze bassy (labraksy) nie mają pasków Chociaż parę dni temu pod Dover ktoś złowił striped bassa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 W UK dziwne rzeczy się dzieją, niedawno drapneli też miecznika. Były też plotki o spotkaniu "great white" u wybrzeży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 W UK dziwne rzeczy się dzieją, niedawno drapneli też miecznika. Były też plotki o spotkaniu "great white" u wybrzeży To nic, dwóch gówniarzy na wędkę z Lidla i kawałek kiełbasy wytargało metrowego jesiotra http://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-south-west-wales-24007739 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 A ja sobie dyndam nogami z kajaka... Ładną lagę dzisiaj widziałem, z kajaka jakby mniej się bały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 @Darecki, nasze bassy (labraksy) nie mają pasków Chociaż parę dni temu pod Dover ktoś złowił striped bassa. Jakie by nie byly, a rzadkie pasiaki jak najbrdziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Musiał ładnie potańcować na muchówce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 12 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Mój szczupakowy sprzęt od dobrych paru lat leży praktycznie nie używany. Ale przynajmniej raz w roku staram się wyskoczyć na pike'i - do chłopaków na Corrib albo do Grega na Alluę. I dzisiaj się udało Wziąłem udział w corocznych, międzynarodowych (Niemcy, Polacy, Francuzi i oczywiście Irlandczycy) zawodach organizowanych przez Grega na jeziorze Allua w CO. Cork.Wschodni wiatr, mała i bardzo przejrzysta woda w jeziorze nie wróżyła dobrych połowów. I faktycznie, przez pół dnia 18 wędkarzy na 6 łodziach nic nie złowiło... Wszystko zmieniło się przed 15. W trollingu, na 20 cm softbaita (którego dostałem drogą wymiany od Kuby Standery), mam pierwsze branie. Ryba jest konkretna, pięknie walczy na 20lb BR. Uparcie nurkuje pod łódź, hamulec TwinPowera SW ciągle oddaje plecionkę. Kolega z Litwy sprawnie podbiera szczupaka. Pomiar i oto mój nowy PB - 106 cm !!! Co ciekawe mój dotychczasowy PB (104,5) też był złowiony parę lat temu w tym miejscu. Szczupak szybciutko, w doskonałej formie, wraca do jeziora. Po kilkunastu minutach mam następne branie. Tym razem maluszek 66 cm. I tymi dwoma szczupakami kończę zawody.W sumie w całych zawodach złowiono tylko 12 szczupaków...A jeszcze parę dni temu brały doskonale.Podczas ogłoszenia wyników okazuje się, że zdobyłem dwie główne nagrody (oprawione grafiki David'a Miller'a): za największego szczupaka i największą masę złowionych ryb. Fajnie jest raz w roku połowić szczupaki Kij CD BR 20 lb do 35g, TPSW4000PG, SunLine 15 lb (trochę lekko, ale spokojnie zestaw dał radę) 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Tomek gratulacje...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi