Skocz do zawartości

dopasowanie wielkości kotwic do wielkości woblerów

gawron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam mały problem nie wiem jaka wielkość kotwic ownera  ST36RD (czerwone) bedzie pasować do mowich wobków

jakie wielkości mam dać do wobków:

-rapala dt20

-dorado invader 7cm

-dorado invader 8cm

-dorado invader 9cm

-dorado invader 11cm

-dorado lake 5cm

-dorado lake 7cm

-woblery Janusza Widła 6cm,9cm,10cm i 12 cm

prosze o pomoc :)

pozdrawiam

dzieki za pomoc ...

niestety w sklepie nie mam mozliwosci sprawdzenia tych kotwic bo nie ma ich w sklepach u mnie bede zamawial na necie i tu jest problem moze ktos ma rozeznanie w kwesti tych kotwic i uzywa ich do tych lub podobnych wobkow ?

Aby być w zgodzie z przepisami, mierzysz suwmiarką wobler w najszerszym miejscu, dodajesz 2 mm i masz maksymalną wielkość kotwiczki brzusznej. W zależności od wielkości woblera, oraz jego przeznaczenia, tylną kotwiczkę (rozmiar) zmniejszasz o 1 do 2. Dokładne wielkości kotwic znajdziesz w necie. 

Zrobilem pomiary i troche mi to sie nie widzi. wymiary z neta tez sa troche nie dokladne jedne sa opisane tak drugie tak i teraz nie wiem ktore sa wiarygodne. Moze ktos poda konkretne rozmiary tych kotwic do podanych woblerow. Wydaje mi sie ze ze do wiekszosci bedzie pasowala kotwica nr 4 tylko do widlow 6cm kotwica nr 6. Moze ktos potwierdzic moje przypuszczenia ?

Zrobilem pomiary i troche mi to sie nie widzi. wymiary z neta tez sa troche nie dokladne jedne sa opisane tak drugie tak i teraz nie wiem ktore sa wiarygodne. Moze ktos poda konkretne rozmiary tych kotwic do podanych woblerow. Wydaje mi sie ze ze do wiekszosci bedzie pasowala kotwica nr 4 tylko do widlow 6cm kotwica nr 6. Moze ktos potwierdzic moje przypuszczenia ?

1. Jeśli to nie jest wielki problem, kup trochę więcej. W razie ułamania którejś kotwiczki będziesz miał na wymianę, jeśli kupisz kolejnego woblera bez kotwic, to też sięgasz do pudełka i masz jak znalazł ;)

2. Trudno mi jednoznacznie, bez widzenia przynęty, określić na pewno, jaka kotwica - w przypadku woblerów 6 cm Janusza zaryzykuję jednak, że na brzuszek nr 8 a na ogon nr 10 będzie OK. Chyba, że masz wyjątkowo pękaty egzemplarz.

3. Janusz ma na nazwisko Wideł. Jak sądzę, należy mu się odrobina szacunku. Taka odrobina, które powoduje poprawne, bez przekręcania nazwiska nazewnictwo woblerów Jego produkcji. Czyli: nie widły, tylko WIDEŁY!

Pewnie że Panu Januszowi należy sie szacunek tak jak każdemu człowiekowi ...ale myśle, że nazewnictwo jego wobków od np. widelców, widłów, widelnic nie jest takim strasznym dyzhonorem i Pan Janusz się nie obrazi za to :) A wracając do kotwic.. ciężka sprawa. Mam ograniczone środki na zakup kotwic wiadomo rózne modele kotwic, różna numeracja. Chce zakupić wieksza ilość ale chce zakupic wielkości które będą pasowały do wobków na 100% chcę uniknąć zakupu wielkości które poprostyu będa nie pasowały 

(...) A wracając do kotwic.. ciężka sprawa. Mam ograniczone środki na zakup kotwic wiadomo rózne modele kotwic, różna numeracja. Chce zakupić wieksza ilość ale chce zakupic wielkości które będą pasowały do wobków na 100% chcę uniknąć zakupu wielkości które poprostyu będa nie pasowały 

To pozostaje tylko jeden pewny sposób. Kup po jednej sztuce w rozmiarach nr 4 i nr 6. Sprawdź, czy rozmiary są odpowiednie, jeśli do któregoś woblera potrzebna jest mniejsza lub większa od posiadanych, to będziesz miał informację ile takich kotwiczek potrzebujesz. "Na oko", zwłaszcza nie widząc ręcznie robionego woblera, nikt odpowiedzialny nie powie Ci, jakie kotwiczki masz zastosować.

To ja na koniec swoje dwa zdania :D

Nie ma idealnego schematu, ja zawsze zbroję "na oko". Nad wodą często koryguję wstępne założenia, szczególnie przy woblerach typu "hand made" - niektóre są bardzo "wrażliwe" i np. zbyt duże kotwice potrafią zaburzyć pracę przynęty. Czasami celowo używam dużo za dużych, np. przy kiepskim żerowaniu białych drapieżników - tu np. rezygnuję z dwóch mniejszych i zakładam jedną większą.

Reasumując, każdy sposób jest dobry o ile jest skuteczny

• 2 lata później...

Nie ma takiej reguły. Z tego co mi podpowiadali inni forumowicze i co później sprawdzałem nad wodą to aby kotwice nie zakłucały pracy woblera i aby nie czepiały się o siebie. Jak dobrać ? Najmocniejsze i nie zakłucające pracy przynęty kotwice będą najlepsze. Niestety robi się to na oko ale zawsze można zmiejszyć zakres poszukiwań odpowiedniej kotwicy patrząc na informację jaką kotwice zaleca producent woblera.

Nie ma takiej reguły. Z tego co mi podpowiadali inni forumowicze i co później sprawdzałem nad wodą to aby kotwice nie zakłucały pracy woblera i aby nie czepiały się o siebie. Jak dobrać ? Najmocniejsze i nie zakłucające pracy przynęty kotwice będą najlepsze. Niestety robi się to na oko ale zawsze można zmiejszyć zakres poszukiwań odpowiedniej kotwicy patrząc na informację jaką kotwice zaleca producent woblera.

A jak się ma zbrojenie np rapali dt20 w kotwice 1/0 do zaleceń producenta?  ;)

Pewnie nijak :) Są odstępstwa tak jak wymieniona dt20stka i wyskoczyłeś z kotwicą pod suma, bo wąsatego masz pewnie na myśli :) A ten wobler można uzbroić z powodzeniem w kotwice nr 6 zgodnie z zaleceniami producenta i łowić na niego inne drapieżniki ^_^

• 1 rok później...

Poszukuję w miarę tanich kotwic do moich woblerków, ale takich do użytku. Do tej pory używałem trapera bushido, do kleniówek super bardzo ostre i mocne, gruby drut. Niestety nie występują mniejsze jak nr 12. Oczywiście wiem, że nic nie zastąpi Ownerów ale wyposażenie w nie setek woblerów to .... masakra finansowa. Co polecacie, które modele dokładnie? Chodzi o dość mocne kotwice z zadziorami nr 10 - 16. Odrazu napiszę że nie interesują mnie brązowe i cienkie mustady i vmc bo to tylko do kosza się nadaje.

Pozdrawiam

Podłącze się z pytankiem,co polecacie do woblerów boleniowych wielkość 5 do 6,5cm.Stosuję Ownery lecz to nie to. Szukam naprawdę mocnych kotwic wielkość jaką sobie wymyśliłem to 12 ,10.Do większych woblerów stosuję VMC 7554 lecz nie są aż tak ostre.Liczę na jakieś podpowiedzi. ;)

Chodzi mi po głowie zakup tych lecz nie widziałem ich na oczy i nie wiem czy spełnia oczekiwania ostrości i wytrzymałości.

KOTWICE Kamatsu GRAND PRIX TREBLE r. 10 Edytowane przez Fred A

Nie każdy jest alfą i omegą internetową kolego, ja wolę nią być nad wodą a nie przy ekranie. Jeśli wpisuję w wyszukiwarce kotwice to wyświetla mi się mnóstwo postów nie na temat.

Polecam jednak zapoznać się z tymi zasadami 

http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/.

Zwłaszcza te punkty warto sobie wziąć do serca

• WYSZUKUJ - wiemy, że niekiedy łatwiej napisać nowy wątek, niż poświęcić czas na przeszukiwanie zawartości forum. Większość wątków została już stworzona, wystarczy je przeczytać, a jeśli nadal wpisy nie rozwiązują Twoich problemów zadaj pytanie w starym wątku. 
  • TRAFNY TYTUŁ - nadaj wątkowi czytelny tytuł - tak by od razu można było zrozumieć o co autor chce zapytać innych. Szanuj czas innych. Niech się nie domyślają co miałeś na myśli. Niech nie czytają całego wpisu by zrozumieć o co chciałeś zapytać.