Skocz do zawartości

Tuba

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję koledzy za tak pozytywne opinie. :)  Co do pytania odnośnie tub aluminiowych to chciałbym kilka zdań napisać, które może pomogą przyszłym nabywcom a wynikającym z doświadczenia w tym temacie. Nie chcę opisywać wyższości jednych nad drugimi, ale posiadałem kilka tub aluminiowych i wymagały one poprawek. Tuby aluminiowe z którymi miałem styczność były dodawane do kijków HM 80. Niestety nie posiadały one wkładów wygłuszających, czy też gąbek co po pierwszym wyjeździe wymagało natychmiastowej poprawy. Wędki dzwoniły w nich i bałem się , że przy dłuższym uzytkowaniu przelotki będą narażone na uszkodzenia. Ponadto musiałem zastosować gumowane nakładki na końce by nie obijać twardym aluminium burt łodzi, dna czy też samochodu. Dlatego też przyszły nabywca aluminiowych tub powinien zwrócić uwagę na te elementy.Jeśli ktoś robi takie tuby to naprawdę byłyby super. Pozdrawiam serdecznie.

• 7 miesięcy temu...

Myślę, że b.dobra cenowo propozycja http://allegro.pl/mikado-tuba-na-wedki-15-x-160-220-cm-uac-a012-i3645729302.html

W tej samej wielkościFlambeau mieszczę nawet do 6 wędzisk.

Aluminiowe http://www.yellowpages.pl/businesses/firma-produkcyjna/sts13/ Cenowo jakieś x2

Edytowane przez popper

Leń czy nie :) problemem jest np. łowienie dwoma kijami jednoskładowymi na niedużej łòdce w towarzystwie. Jeżeli nie odłożę np. okoniòwki do tuby to łatwo mozna ją uszkodzić przez nieuwagę. Dlatego z reguły kijek spoczywa w sztywnej tubie ale kołowrotek się nie mieści i obija czasem. Przydała by się tuba mieszcząca uzbrojony jednoskład z kołowrotkiem. Proszę o info czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem.

• 1 miesiąc temu...

Do samochodu pakuje wedke w sztywny pokrowiec team cormoran o numerze katalogowym 65-60160. Wybralem go wlasnie po to, aby nie odkrecac kolowrotka. Dwa kije spokojnie wejda. Pokrowiec jest dobrze usztwniony, ale nie chroni jak tuba - pewnie przejechania samochodem kij nie wytrzyma.

Tuby alu są ładne ale... Łowiąc z brzegu, strach je zostawić w samochodzie, bo można się ich pozbyć razem z szybą... Łowiąc na łodzi, taka piękna tuba, z moletowaniem zakrętek, czasem z grawerunkami, łapie syf choćby z kotwicy, butów, zęzy... Mam dwie.. Stoją w piwnicy.

Używam tub po kilkanaście zł zrobionych z szarych rur kanalizacyjnych. Od dwucalowych, do muchówki, po około 30cm średnicy.

Ta ostatnia jest zbiorczą tubą mieszczącą ok 14 patyków spin, czterech uczestników wypraw do Skandynawii. Tuba jest zamocowana na dachu auta obok trumny..Pomysł sprawdza się już 5 lat.. Polecam.