patzaw26 Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Mam pytanie odnośnie nacięć na ster. Lepiej robić je przed czy po malowaniu? Ponieważ czasami zdarza mi się że utrąci się troszkę lakieru i nie wygląda to tak schludnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolMart Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Raczej rzecz gustu....kto jak woli. Ja robie po lakierowaniu - ew jeśli ster ma być duży (deep) a w nim oczko to nacinam przed . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio449 Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) Ja robię nacięcie po nadaniu kształtu woblera i po wklejeniu stelażu przed malowaniem w podkładowej farbie. Edytowane 5 Listopada 2015 przez pawcio449 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Mam pytanie odnośnie nacięć na ster. Lepiej robić je przed czy po malowaniu? Ponieważ czasami zdarza mi się że utrąci się troszkę lakieru i nie wygląda to tak schludnie. Czym nacinasz? Z czego wobler? Najlepiej nacinać gdy wszystko jest w "miarę świeże". Im później, tym większe prawdopodobieństwo że coś odpryśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Wobler z lipy. A najpierw nacinam cienkim brzeszczotem następnie już tym o właściwej grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz1997 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 ja nacinam brzeszczotem, powoli i starannie, wymaga to czasu i koncentracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Panowie jestem na etapie budowy małego wobka 3 cm .wobek będzie z żywicy i będzie miał ster sdr. Odlany korpus mający stelaż z przednim oczkiem umieszczonym w sterze ma nie dużą przestrzeń między noskiem a oczkiem i zastanawiam się nad wycięciem pod ster. Nie zmieszczę tam tarczki od dremela ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Cieniutki brzeszczot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrobajt Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 A nie da się najpierw stelaż z oczkiem podgiąć w dół , naciąć rowek na ster a potem dogiąć stelaż na swoje miejsce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Nie chciałbym uszkodzić korpusu,trzeba będzie dopasować brzeszczot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Może brzeszczotem spiralnym/okrągłym do piły włosowej? A potem poszerzyć metodą Janusza @'woblery z Bielska' czyli wiertłem odpowiedniej średnicy. Ale... skoro nie chcesz odginać oczka, to zastanawia mnie jak chcesz wsunąć ster w szczelinę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Nacięcie wzdłużne w sterze na środku i wsunę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 No tak, sprytnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Panowie jestem na etapie budowy małego wobka 3 cm .wobek będzie z żywicy i będzie miał ster sdr. Odlany korpus mający stelaż z przednim oczkiem umieszczonym w sterze ma nie dużą przestrzeń między noskiem a oczkiem i zastanawiam się nad wycięciem pod ster. Nie zmieszczę tam tarczki od dremela ...Cóż, zawsze możesz zrobić nacięcie tak, jak robiła to kiedyś Rapala. W czasach, gdy woblery powstawały z drewna. Rapala korzystała z dwóch tarczek pracujących jednocześnie, poradzisz sobie równie dobrze jedną. Nacinasz otwór pod ster z jednej strony woblera, następnie z drugiej, a na koniec podcinasz ster w jaskółczy ogon, tak, by pasował do otworu. I gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Będę próbował ,a o efektach na pewno opowiem.dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Po co robić nacięcie na ster w woblerze z żywicy skoro możesz odlać korpus z nacięciem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Mało tego, można tak zrobić formę (np. metalową), że odlewany będzie korpus razem ze sterem, oczywiście ze stelażem też, obciążeniem. Można to zrobić i dla żywicy, i dla pianki. Jedynie trzeba pomyśleć o mocowaniu steru, aby nie wypadł. Wystarczy zrobić otwór w części steru, która wchodzi w korpus. Wówczas ster po odlaniu nie wypadnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Scyzor Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Panowie zdradzcie patent jak powtarzalne nacinać rowki pod stery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Albo robisz nacięcie na samym początku a potem tylko poprawiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Zacytuję sam siebie:http://jerkbait.pl/topic/30939-poczekalnia-moje-pierwsze-kroki-w-twórczości/?p=2471456Nacięcie wychodzi praktycznie idealne.Prowadnice zamiast skręcać na śrubki/wkręty kleiłem na "supergluta" szybo i wystarczająco mocno. Obroty są kluczowe im większe tym lepiej.Tu w miarę dobrze widać nacięcie. Zawsze nacinam po lakierowaniu. Uwaga na stelarz można łatwo zniszczyć tarcze. Jak ktoś umie ostrzyć to nie ma większego problemu. Jeśli ktoś spróbuje tej metody to wyrzuci brzeszczot raz na zawsze. Wadą jest zrobienie odpowiedniej prowadnicy do woblerów ręcznie struganych, ale i to można obejść. Jak znajdę czas to zrobię fotki i wrzucę na forum. Edytowane 16 Lutego 2019 przez Zybi81 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Mistrzem perspektywy to ja nie jestem, ale może coś rozjasnię jak w domowych warunkach zrobić "perfekcyjne " nacięcie na ster. Całą prowadnice wykonałem z 3 listewek różnej grubości. Po wymierzeniu i ustawieniu skleiłem wszystko klejem błyskawicznym. Trzyma wystarczająco mocno i szybko. Woblera osadzam w korytku wyprofilowanym tak aby ładnie w nim leżał . Wzdłuż mam nacięcie aby weszło w nie oczko do przyczepiania kotwicy. Nie bedzie wtedy problemu bujania się woblera który w tym momencie opiera sie całym brzuszkiem w korytku i jest bardziej stabilny przy nacinaniu. Korytko jest ustawiane przed nacinaniem pod odpowiednim kątem i sciskane do prowadnicy małym sciskiem. Tym sposobem można uzyskac różne kąty a nacinania, a przesuwając woblera różne odległości względem przedniego oczka. Przy nacinaniu jedna ręka przytrzymuje korpus mocno go dociskając do korytka a drugą ręką prezesówam prowadnice. Tarcza do cięcia to hss 1mm mogą być frezy okrągłe 1mm obroty 2800/min. Cała maszynkę można wykonać z wiertarki osadzonej na jakiejś desce. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Scyzor Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Fajny patent, dzięki za pokazanie, niby proste a człowiek nie wpadł na to i brzeszczotem ciachał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Kurde zajefajne rozwiązanie. Bedzie trzeba coś pomyśleć o takim ustrojstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Coś podobnego w sieci widziałem tylko ja zaadoptowałem do swoich potrzeb. Pierwsze nacięcia radzę zrobić na jakiś niepotrzebnych korpusach aby dojść do wprawy. Jak najwyższe obroty, nie za szybko nacinać i musi być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Fajne rozwiązanie. A do wobków SDR raczej tarczka już nie podejdzie. Musiałby być ruch posuwisty narzędzia. Szukam rozwiązania dla SDR, aby zachować powtarzalność nacięcia rowka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi