Skocz do zawartości

Dragon X-treme

paawelek83

Rekomendowane odpowiedzi

Widzieliście, macaliście to?

http://www.firmadragon.pl/index.php/oferta/wdziska/wdziska-dragon/x-treme

machnąłem na sucho tymi patykami i jestem pod wrażeniem.

design naprawdę godny pracowni, jakość wykonania niezła, dobre komponenty.

bardzo szybkie blanki o akcji szczytowej. pod sandacza będą malinowe i wszelkie opadające wabiki.

• 3 miesiące temu...

Owszem. Miałem okazję zakupić taki dla kumpla. Ostatecznie katuję teraz najdłuższą wersję. Obiektywnie: nie jest to kij z pracowni. Ale warty uwagi w takiej kasie. Subiektywnie: opisany od 6 - 28 g. Ładuje się od 4 g wabików, najlepiej o skupionym ciężarze. Górna granica cw według mnie dobrze opisana. Rzuca celnie i daleko. Intuicyjnie. Szybki mocno, co mi akurat pasuje. Przyjemnie czuły - 2 calowe kopyto czuć mocno. W zasadzie wszystko czuć mocno, co jest in plus dla nie patrzacych na szczytówkę ;) U mnie robi za uniwersał wiślany. Mimo szybkości i pletki nie miałem spadów, nie odbijał ryb. A łowiłem nim okonie, klenie, bolki, szczupłe i sandacze. I da się. Ze wskazaniem na te ostatnie. Co do mocy, niby 14lb... kijek wygląda i sprawia wrażenie kruchego. A nie jest. Przyłowił ponad 5 kg karpia i sumka na jakieś 130 cm (komary uniemożliwiły skuteczny pomiar i w sumie dobrze, bo ryba w okresie powinna szybko wrócić do wody i tak się stało). W obu przypadkach x-treme zdał egzamin wzorowo. Mocy nie brakło. W moim kijku przelotka wejściowa odrobinę krzywo zamontowana. W ogóle mi to nie przeszkadza. Delikatny lakier. W ogóle warto dbać bo łatwo o rysy. Kij nie leci na pysk, co cieszy (w porównaniu z guide selectem...). Póki co wędka zaliczyła jakieś 40 wypadów. I widzę więcej plusów niż minusów. I to chyba tyle. Mam nadzieję, że coś pomogłem ;)

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Kolega ma 2,70cm do 28gr i jest zadowolony!łowi nim od maja.

Dobrze trzyma rybę i to nie koniecznie dużą!przelotek kij ma dużo(chyba 11)i o nie dużej średnicy ale przynęty lecą zadowalająco!

W tym przedziale cenowym chyba jedna z lepszych propozycji!no i osprzęt fuji.

Ja im parę razy łowiłem woblerem to fajnie czuć pracę przynęty.

U mnie nie ma wyjścia i musi trzymać każdą, bo w tej chwili tylko jeden on mi został :D Ciekawy badyl do ganiania wszelkiego drobiu a i grubego zwierza się nie boi. Pod warunkiem, że nie siądzie jakiś wąsaty potwór :D Z takimi do 1,5 da się jeszcze potańczyć ;)

• 1 miesiąc temu...

Koledzy, a jak z czuciem tego kija. Ostatnio kupiłem Dragon Ultima i z czuciem moim zdaniem słabo - porównuje do kija Robinson Diaflex z 80mln PSI ;). Ultima chyba z niższgo modułu wykonana, ale X-treme też nie rozpieszcza.

Edytowane przez mdziam_78

Koledzy, a jak z czuciem tego kija. Ostatnio kupiłem Dragon Ultima i z czuciem moim zdaniem słabo - porównuje do kija Robinson Diaflex z 80mln PSI ;). Ultima chyba z niższgo modułu wykonana, ale X-treme też nie rozpieszcza.

Ja testowałem w sklepie na "sucho" ten kijek Dragon x-treme 2,30m 4-21g w taki sposób że pan przykładał szczytówkę do krtani a ja sprawdzałem jak "przewodzi"-powiem tak, byłem w szoku że taki ładny kijek,technologia nano-a czucie najmniejsze,ale to są tylko odczucia na "sucho"i pewnie najdokładniej wypowie się ktoś co łowi tym kijaszkiem

Edytowane przez rej

Ja testowałem w sklepie na "sucho" ten kijek Dragon x-treme 2,30m 4-21g w taki sposób że pan przykładał szczytówkę do krtani a ja sprawdzałem jak "przewodzi"-powiem tak, byłem w szoku że taki ładny kijek,technologia nano-a czucie najmniejsze,ale to są tylko odczucia na "sucho"i pewnie najdokładniej wypowie się ktoś co łowi tym kijaszkiem

Mogłeś poszukac innej krtani.

• Like 2

Ja też od godziny się nad tym zastanawiam i wymyśliłem, że jak się podniosę z łóżka do wezmę kij, przeciągnę plecionę i doczepię główkę malutką. Zacznę stukać o dywan i parkiet - pierw blankiem nieczułym, a następnie tym czułym. Ciekaw jestem czy odczuję różnicę.

Jakby co to sprawdzałem jeszcze avid-a,Team dragony,

inazumę flash (do 22g) i okumę inspirę i najlepiej wypadł st croix avid i za raz po nim Inazuma :) Dodam -na tej samej krtani :lol:

Być może ta krtań wyróżnia różne gatunki......alkoholi. :D  :lol:

• 5 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Pierwszy raz nad wodą z kijem 3-18g i na twarzy banan. Woda stojąca, 3m głęboka, lekki powiewający wiaterek. Główka 3g + 2" widać opad przy braku wiatru, od 5 dobrze, od 7g do 15g komfort. Wyjąłem kilka mini okonków bez uszkadzania pyszczków. Dla mnie średnia okoniówka z zacięciem sandaczowym. A z Rarenium 2500 zestaw bajka.

Wysłane z mojego Lenovo A820 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Kolega zakupu kijaszek 3-18 pod kleniojazie i rewelka sprawdza się pod małymi wobkami, sprawdził kilka klasyków jak team dragon do 18 i diaflexa i avida i okazao się że xtrem to strzał w dziesiątkę, łowiłem fajny kijaszek, jak najbardziej polecam mimo że cena bliska już stajni st.croix w wersji Avid. Waldek

• 3 miesiące temu...

Odświeżę temat.

Będąc niedawno w CW pomachałem sobie właśnie takim X-treme, bodajże 2,10m, 3-18g. Ten model na sucho zaintrygował mnie na tyle, że chciałbym dowiedzieć się o nim ciut więcej, zwłaszcza, jeśli chodzi o dolny i górny cw. Na ile precyzyjnie jest on określony? Bo wiadomo, że np. Amerykańce są zazwyczaj niedoszacowane. Rozważam dwa modele: ten 3-18  lub 4-21. Niby różnica niewielka, ale chciałbym go ewentualnie dopasować do moich potrzeb.Kij ma być na łódkę, preferuję 2-częściowy, przynęty główki 5-15g plus guma 3-4 cale, koguty do 20g max, czasem wobler 8-10 cm.Szczególnie mnie interesuje, czy te koguty podbije.  Łowiska raczej płytkie do max 6 m, standard to 3-4m. Czy któryś z nich nada się pod takie łowienie? Czy szukać dalej?

Dzięki za pomoc;)