Skocz do zawartości

Łowiska w okolicach Rzeszowa

Bastuś z Bratko

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym w końcu szczupaków coś połowić, jak narazie same krótkie a jak weźmie coś większego to albo trace w trakcie holu albo przy podbieraniu albo podczas połowów okoni tracę rybę z przynętą w pysku. Nad Wisłokiem nastawiam się głównie na klenia i nie idzie mi tak źle, coś tam łowie, ale w następnym sezonie a może jeszcze w tym chciałbym zapolować na bolenia.

Dziękuje za wszystkie rady i sugestie, liczę na informację dotyczące miejsz, przynęt itp.

Klenie łowię na Wisłoku w Jasionce od zaporówki przy lotnisku do starej zniszczonej opaski przy ujściu Świerkowca. Jest tam sporo bystrzy i jedna rozległa rafa. Niestety nie jestem zbyt mobilnym wędkarzem, jeżdżę rowerem czasem 50km dziennie, poza tym sezon rzeczny, dla mnie chyba się już skończył, brak czasu na dalsze wypady, został mi tylko pobliski zbiornik w Czarnej. Łowiłeś może w Jasionce albo na Czarnej? Jakieś spostrzeżenia?

Ja też jestem z Rzeszowa i poluje ostatnio na bolka w miejscach gdzie Siksa wydarł już kilka ładnych sztuk, ale zawsze kicha.. To samo z Twoją brzaną- sliziok cały odcinek i tylko 2 niewymiarowe bolki.

Kiedyś chyba nawet się natknęliśmy ;) 2 potoki poniżej mostu Załęskiego.. początek sezonu.

Jak narazie ze szczupakiem od kolejowego aż po koral 0 brań, chociaż 3-4 lata temu na jesień zawsze padały 5 kg sztuki pod kolejowym na żywca, teraz nikt tam nie moczy kija. :( Ostatnio chyba spływała jętka, namierzyłem wtedy potencjalną miejscówke brzanowo-kleniową efektem był tylko 1 kleń 48, wczesniej tylko 1 bolek spod kolejówki. Narazie można z gruntu na sumika popróbować :mellow:

post-776-1348913586,8697_thumb.jpg

post-776-1348913586,9195_thumb.jpg

• Like 1

Bede zgadywał B) Siksa używa w większości woblerków. Większe się nie sprawdzają. Co do Wisłoka to macie zupełną rację.

I jak ma zaczynać początkujący na Wisłoku? Wszędzie wokół, na forach wyciągają okazy. Nasuwa się myśl -> Albo jestem cienias, albo uciekać stad... Zawsze jak wracam o kiju zastanawiam się czy jest sens i tak do tej pory chadzam na ryby. Kiedy pojadę na San moge normalnie wędkować..

A co powiecie o Lipiu? Słyszałem że można dorwać szczupłe.

Tu jakiś okaz z LIPIA

Admin: Takich zdjęć nie prezentujemy na tym forum. Generalnie C&R.

Zdjęcie zaadresowane z pzw.org...

BTW - Okręg Rzeszów to banda złodzieji i nierobów. Kiedyś przyjechałem tam po papiery za odszkodowanie (wędkarskie) i nie potrafili podać mi numer polisy.

Tego szczupaka złapał koleś odemnie z koła w tamtym roku w pazdzierniku. Oczywiście na żywca. Pamiętam jak na spotaniu w kole, zarząd mu gratulował i pokazywał wszystkm foty martwej ryby. Łowca rownież działa w zarządzie <_< Słyszałem, że na Lipiu są duże szczupaki ale ja wole rzeki.

Szczerze mowiac idac na wislok z nastawieniem na ryby a nie na spacer zawsze punktowalem... czasami byl to jeden maly okonek czasami klenik ale zawsze cos. Raz zdarzylo sie ze okoniowy kijek strzelil na laczeniu po zrywie okazalego szczuplego... zawsze cos sie dzialo. Rzeka wydaje sie dobrym lowiskiem... wystarczy zeby dzialacze sie postarali. To ze sa zlodzieje i nieroby to bardzo czeste zjawisko. Moje stare kolo sponsorowalo ze skladek klub pilkarski :angry:

Jest na to pewnien sposob panowie ale o tym napisze jak wszystko przemysle bo serio mamy mozliwosci.

Należałem do koła Stulecie i wyparowałem do wojskowego nr. 6. Podejście prezesa [*] do młodzieży było lekko mówiąc olewające. Zawodów nie było też zbyt wiele i ogólnie wszyscy mieli nas (a było nas 5) w 4literach. Wszystkie koła topnieją w członków. Nikt nie rozwija wędkarstwa w Rzeszowie... Chyba nie ma nawet jakiegokolwiek klubu. Przykładem do naśladowania powienien być O Poznań, tam inwestuje się nietylko w młodzież. Szukają sposorów, to co robią to dla nich czysta pasja, a tu? ehh

Ja w tym sezonie(pierwszy na rzece)złowiłem dwa klenie powyżej 30cm, jeden 45 drugi 36, oprócz tego sporo 30+ straciłem, wydaję mi się, że w Jasionce z kleniami nie jest tak źle. No ale jak zwykle jest jakiś problem, tutaj również, mianowicie chodzi o zanieczyszczenie wody. Nie wiem kto jest sprawcą, ale pewnego lipcowego dnia Wisłokiem przez cały dzień płynęły trupy ryb, głównie młodszych roczników. Podejrzewam, że sprawcą może być pewien zakład mleczarski w Trzebownisku. Za szczupakiem się tu jeszcze nie uganiałem, spróbuję za rok. I jeszcze jedno ostatnie pytanie, czy w okolicach Rzeszowa są organizowane zawody spinningowe, takie dla wszystkich a nie dla mistrzów kół czy coś takiego?

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, czy łowicie sandacze w Wisłoku? Gdzie ich szukacie? W moim przypadku wątek sandaczowy sprowadza się do jednego krótkiego epizodu podczas połowów okoni, były to trzy sandaczyki o długości może 20 cm złowione na Czarnej.

Wiem ze to zaden winik... zaden ktorym mozna sie poszczycic ale jednak

Moze w przyszlym roku bede mial wiecej czasu zeby pojezdzic po okolicy Rzeszowa i cos poczukac. Puki co zostaje mi tylko Wisłok i mysle ze jakos mi sie odwdzieczy za to ze kazda rybka wracala do wody :D

PS. Panowie probowaliscie na Wisloku spinningowac wczesna zima albo nawet przez cala zime? Jest sens czy lepiej sobie odpuscic?

@ Bastuś z Bratko ja mialem dwa miarusy przy moscie kolejowym

Bartus to nie bylo zatrucie a zwykla przyducha. Sa organizowane zawody Grand Prix i chyba mozesz tam uczestniczyc jesli za moich czasow nic sie nie zmienilo. Zapytaj sie na Akacjowej w ZG.

Gochu to zalezy od pogody. W tamtym roku spokojnie i w listopadzie mozna bylo lowic. Osobiscie zime odpuszczam bo sensu nie widze.