gooral Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Witam. ostatnio odkrywam, ze okonie neraz biora bardzo delikatnie (nigdy jakos strasznie nie nastawialem sie na okonia a jak juz to trafialem tak, ze walily jak szczupaki) wczesniej uzywalem diaflexa 2-12g, ale mase ryb mi spadalo i przerzucilem sie na mieksze kijki excelera 2-10g i roznego typu kijki do polowu kalmarow (sic!), ktore lacza moc dolnika w razie szczupaka z czuloscia szczytowki oraz duzym c.w. jak na czula wedke i do tego masakrycznie niska cene (20-25euro).Uzywalem trabucco balentino searider o c.w. 150g, ale byla zbyt duza dysproporcja miedzy akcja szczytowki a dolnikiem by moc tym kijem rzucac (nadawal sie tylko do lowienia w pionie), ale juz jest 2 segmenty krotszy (dzieci znajomego go dostaly na makrelkach...)kupilem wiec nowa wedke yuki unica rubby h (wersja 1.6m) kij jest wykonczony tak sobie, ale mz jest genialny na okonie (w 2 dni wyciagnalem na niego ponad 50 okoni w rozmiarach 10-38cm i kolo 20 szczupakow w rozmiarach 30-80cm) tylko niestety w czasie wyrzutu gumka 10cm na glowce 20g zaplatala mi sie plecionka o czubek i zgilotynowalem wedeczke.. (znaczy sam kawalek wchodzacy do srodka szczytowej przelotki) zdrapalem wiec przedostatnia przelotke z wedki i zalozylem szczytowa na nowy czubek (pasowala!). ale cos mi sie wydaje, ze jak udalo mi sie ja zalatwic w 2 dni to przy moim troglodyckim nastawieniu zarzne ja w kilka tygodni max. a nowa trzeba z UK ciagnac... wiec pomyslalem co by bylo jakby wziasc szczytowa czesc z jakiegos feedera i zrobic z niej okoniowke 1 czesciowa z wymiennymi szczytowkami? wydaje sie to super pomyslem zwlaszcza, ze szczytowki mozna dobierac do bran i przynet(wiatru etc) a i wymieniac duzo latwiej w wypadku wtopy.pytania:da sie kupic blank feedera? jest jakas firma, ktora robi podobne wedki? (chcialbym cos na lodke/kajak wiec z zakresu 1.5-2m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Myślę że mógłbyś poszukać w jakimś firmowym serwisie, np. mikado, albo poszukać na allegro jakiegoś uszkodzonego, np. zlamanego w dolniku.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Tylko swing tip , nawet jak się ułamie , to wciąż będzie wskazywał najdelikatniejsze choćby brania brania . I hol niebanalny . Bez kitu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Slawek jesli laska prosze cie powstrzymaj swoje uwagi chyba mam prawo robic co chce i jak chce. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Swingtip jako spinning . Sławku tego jeszcze nie grali .Mogę zrozumieć sens wykorzystania blanku odległościówki. Może nawet feedera (choć przy nim raczej bym się nie upierał).pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Ironia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Czasami nie jestem pewien co jest ironią a co "wynalazkiem" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi