Skocz do zawartości

SHIMANO CARDIFF CI4 plus C2000SS

HenrykJ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam informacji na temat tego kręciła do UL.

Podobno jest to RARENIUM 1000 z 9 łożyskami i hamulcem od TP.

Cena porównywalna do Rarenium C2000S i 9 łożysk a nie 6.

Zdecydowałem się na zakup kręciła do UL i teraz nie wiem co kupić.

Proszę o radę .

link do strony z Cardiffem.

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/18254/cPath/21_39_41_2263/saltwater-fishing/shimano-cardiff-ci4-plus-c2000ss.html

Pozdrawiam.

hj3

• 1 miesiąc temu...
  • 3 lata później...

Ok czekam bo szczerze interesuje mnie ten kręcioł, choć koledzy mówią nie kupuj lepiej dołóż i kup coś made in Japan, ale nic takiego lekkiego nie kupę. Vaniek jest tylko trochę cięższy ale sporo droższy nie wiem czy warto tyle dokładać tylko pod UL.

Sam to zrobisz. Jesli masz mały srubokrecik krzyżakowy to wymienisz sam tulejkę na łożysko w knobie. Do wymiany tulejki na osi pod szpula potrzeba mikro imbusika, do dostania za 8zl na Allegro lub można zrobic ze spinacza biurowego.

Obie wymiany nie wymagają absolutnie rozkręcania kołowrotka czy ingerencji w środek, przeróbek itp.

Trzecie łożysko pod wormem wymaga małego torxa i srubokrecika krzyżakowego. Rowniez nie wymaga rozkręcania kołowrotka i rozkładania go na części pierwsze.

Przy odrobinie umiejętności i posiadaniu 3 małych srubokrecikow wymienimy 3 tulejki teflonowe na lozyska w niecałe 5 minut. Same lozyska kupimy na Allegro u jednego sprzedawcy.

W Gdańsku zapraszam, sam Ci to szybko wymienię ;)

Edytowane przez Żbiku

Sam to zrobisz. Jesli masz mały srubokrecik krzyżakowy to wymienisz sam tulejkę na łożysko w knobie. Do wymiany tulejki na osi pod szpula potrzeba mikro imbusika, do dostania za 8zl na Allegro lub można zrobic ze spinacza biurowego.

Obie wymiany nie wymagają absolutnie rozkręcania kołowrotka czy ingerencji w środek, przeróbek itp.

Trzecie łożysko pod wormem wymaga małego torxa i srubokrecika krzyżakowego. Rowniez nie wymaga rozkręcania kołowrotka i rozkładania go na części pierwsze.

Przy odrobinie umiejętności i posiadaniu 3 małych srubokrecikow wymienimy 3 tulejki teflonowe na lozyska w niecałe 5 minut. Same lozyska kupimy na Allegro u jednego sprzedawcy.

W Gdańsku zapraszam, sam Ci to szybko wymienię ;)

ok trzymam za slowo ... nawet wiem pod ktory salon samochodowy mam podjechac :)

Żbiku pisał, że praca minimalnie lepsza...ale to zawsze więcej elementów podpartych łożyskami, a teoretycznie to ma szanse w jakimś stopniu zwiększyć trwałość...a jak jest w praktyce ? :)

Sam kiedyś chciałem kupić Cardiff'a ale celowałem w 2008 Cardiff 2000 HGS ale bałem się, że jak wezmę używkę to nie znajdę gratów w razie coś trzeba byłoby wymienić.

Cardiff to chyba taka leciutka maszynka typowa dla łowienia pstrągów na UL'owe zestawy, do łowienia w stylu Aji, Mebaru...czyli do lekkich robótek.

Model 2008 miał obudowę z magnezu ? Bo ten nowszy to CI4+...?

W dobrej cenie sam bym kupił...ale na razie nie mam wolnego budżetu :)

Panowie, kreciol (Stradic) godny polecenia, kręci dobrze. Wymiana tulejek na lozyska nic nie daje praktycznie ale mamy w świadomości, ze to kreciol z 9+1, a nie "tylko" 6+1 ;)

Cardiff to nic innego jak zbajerzony Rarenium czy Stradic z dopakowanymi łożyskami w najmniej istotnych miejscach, bajeranckim knobem i płytka szpulka ;) (akurat tylko ta szpulka do mnie przemawia)

• Like 1

Dodatkowe łożyska pod szpulą i w szpuli w Cardiff-ie nie są sprawą przypadkową, ponieważ mają za zadanie poprawienie precyzji pracy hamulca, który to przy łowieniu UL ma znaczenie wręcz strategiczne. Dokładając 3 łożyska w miejsce tulejek [1 w korbce i 2 w środku]  otrzymujemy kołowrotek, który ma łożyska wszędzie tam gdzie trzeba w ilości 11+1 i bardzo precyzyjny hamulec

Dla mnie odwrotnie, Stradic i Rarenium to takie zubożone Cardiff-y, także jeśli chodzi o estetykę :)

Edytowane przez mohave