Skocz do zawartości

SHIMANO CARDIFF CI4 plus C2000SS

HenrykJ

Rekomendowane odpowiedzi

Łożyska:

Knob - 4x7x2.5

Pod szpule - 5x11x3

Na dol worma - 3x6x2.5

Żadne nie wymaga rozkręcania i otwierania kołowrotka.

Knob - wiadomo raczej co i jak, potrzebny jedynie śrubokręt krzyżakowy

Pod szpule - potrzebny imbus 0.9, którym odkręcimy śrubkę mocująca tulejkę osadzona na osi, na ktora wchodzi szpulka. Śrubka ukryta jest pod plastikowymi podkładkami regulacyjnymi na osi. Po jej wykręceniu z osi zasuwamy podkładki regulacyjne i wymieniamy biała tulejkę teflonowa na łożysko.

Dół worma - potrzebny mały torx (nie pamietam z głowy jaki rozmiar, chyba 2 lub 3) i śrubokręt krzyżakowy. Torxem odkręcamy jedna śrubkę, ktora trzyma srebrna dupkę kołowrotka. Potem odkręcamy krzyżakowym druga śrubkę pod dupką, który trzyma blaszkę mocująca dolną tulejkę teflonową worma i wymieniamy ją na łożysko).

Panowie, naprawdę proste jak budowa cepa. Jedynie nie każdy moze miec narzędzie.

Jak ktos bedzie dalej sie bal, to proszę o priv, podam nr tel i postaram sie przez telefon wytłumaczyć na co zwracać uwagę ;)

Polecam te:

- https://www.obi.pl/klucze-i-zestawy-kluczy/lux-wkretak-precyzyjny-z-zestawem-bitow-32-czesciowy/p/3982337

- http://allegro.pl/klucz-imbus-mini-0-9-mm-miniaturowy-imbusowy-k4-i6372284728.html

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

• 9 miesięcy temu...

Witam chciałbym poznać opinię użytkowników nt. kołowrotka Shimano CARDIFF CI4+C 2000 HGS, gdyż mam obawy przed napisem Malaysia.Parametry są ciekawe lecz opinie bez cenne z góry wszystkim dziękuje i pozdrawiam.Mile widziane propzycje podobnego sprzętu do porównania za i przeciw.

Witam chciałbym poznać opinię użytkowników wyżej wymienionego kołowrotka,gdyż mam obawy przed napisem Malaysia.Parametry są ciekawe lecz opinie bez cenne z góry wszystkim dziękuje i pozdrawiam.Mile widziane propzycje podobnego sprzętu do porównania za i przeciw.

Jak przykręcisz kołowrotek do wędki to napis Malaysia zniknie Ci z oczu ;)

• Like 4

Dół worma - potrzebny mały torx (nie pamietam z głowy jaki rozmiar, chyba 2 lub 3) i śrubokręt krzyżakowy. Torxem odkręcamy jedna śrubkę, ktora trzyma srebrna dupkę kołowrotka. Potem odkręcamy krzyżakowym druga śrubkę pod dupką, który trzyma blaszkę mocująca dolną tulejkę teflonową worma i wymieniamy ją na łożysko).

IMO żeby działało to naprawdę dobrze to trzeba oprócz tulei wyjąc także podkładeczkę pod tuleją (nr 90 na schemacie), wstawić łożysko 3x6x2,5 i między nie a blaszkę mocującą także dać podkładkę blokującą bieżnię zewnętrzną a uwalniającą wewnętrzną. podkładka w takich przypadkach w innych młynkach Shimano z łożyskiem w tym miejscu jest chyba 6x4x0,1. Inaczej zablokujemy blaszką łożysko i będzie działało tylko jak tuleja, tzn. worm będzie się kręcił wewnątrz łożyska a bieżnie będą unieruchomione. Nie wiem jakie wymiary ma ta podkładka która jest oryginalnie pod tuleją, bo być może ona mogłabyby przyjść i byłoby super bo bez dodatkowego ściśnięcia worma.

Użytkuję Cardiffa hgss od sezonu na zmianę z Soare pgss. Cardiff oczywiście bardziej wysmakowany stylistycznie, natomiast z racji dużego przełożenia ma cięższy start od soare. Obydwa mogę polecić do UL-a. Cardiff sparowany z Matagi Super Ajax, Soare z Kraagiem fa skxf 705-2N. Robią robotę

• 3 miesiące temu...

Cardiffy to już raczej tylko indywidualny import/ebay. Szukałem tego kręcioła na początku tego roku i niestety żaden sklep w PL nie miał go u siebie mimo, że wisiał na stronie jak w Ravenie. Swojego dorwałem w końcu na ebayu. 

z friszpingiem do PL z JP ?

Tę cardiffy są we Włoszech po dokładnie 240€ + wysylka. W japoni można go dostać za 835zł ale trzeba doliczyć VAT.

W obu przypadkach różnica prawie rzadna więc napewno kolega Mefisto jest dobra opcja jak ktoś nie chce się bawić w import.

Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 2