Skocz do zawartości

Brzany 2013

madmatt

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy żadnej brzany na spinning nie złowiłem, ale z tego co widzę to zbrojenie brzanowych wobków w kotwiczki owner ul nie ma sensu. Czy kotwiczki owner st 21 bc l dadzą radę?

Dostałem kilka dobrych woblerów, ale nie za bardzo wiem w jakie kotwiczki je uzbroić. Woblerki mają 2.8cm, tonące sdr-y.

PZDRAWIAM M.M

Sporo jeszcze zależy od reszty zestawu.

Przy w miarę ustępliwym kiju, dobrze wyregulowanym hamulcu i żyłce ST21 dadzą radę.

Jak grasz trochę ostrzej - raczej ST36, ale przy plecionce i one mogą się poddać.

Trzeba tylko pamiętać, że ST36 cięższe, drobno pracujące woblery potrafią gasnąć.

Co do kotwiczek się nie będę wypowiadał, ale jeśli chodzi o łapanie na Kuby wobki to moge podrzucić mały pomysł ich prowadzenia, bo kilka brzan już na nie złapałem i powstały chyba tez ze względu na moją potrzebę, więc jestem posiadaczem prototypów :D Praktycznie wszystkie brania miałem w żwirowych rynnach o mocnym uciągu w momencie gdy woblerek wracał do normalnej pracy, po "położeniu" go za jakimś kamieniem. Wygląda to mniej więcej tak, że staję przy samej rynnie, rzucam go skośnie i sprowadzam bez zwijania do momentu, gdy stoi w miejscu. Wtedy jak najwolniej wędką podciągam go pod prąd i w momencie gdy czuje kamień daje mu odrobinę luzu, tak, żeby wyglądało, że rybka znalazła coś za kamieniem i próbuje to skonsumować, woblerek wtedy delikatnie cofie się i przekręca lekko bokiem, branie zwykle następuje natychmiast w momencie, gdy nurt znowu popycha go do normalnej pracy.

Zależy co przez to rozumiesz, dobre żerowanie trwa zwykle do kilku dni po pierwszych przymrozkach. Ale jeśli chodzi o spining to już wyższa szkoła jazdy, ja kończe specjalnie chodzić za brzaną ze spiningiem w momencie gdy spływa z typowych dla siebie letnich rynien i wchodzi w głębsze, takie powyżej 1,5m. W tym roku to było mniej więcej w drugiej połowie września.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...