kesur Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) Witam!Czym kleicie plastry korkogumy tak aby nie było widać granicy połączeń plastrów. Pewnie zależy także od późniejszej obróbki.Pozdrawiam Edytowane 7 Marca 2013 przez kesur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Kauczukogumy? Korkogumę - kleję epidianem. Dość mocno ściskam. Połączeń trzeba by się doszukiwać z lupą. Są znacznie mniej transparentne niż na zwykłym korku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Sorki ; oczywiście że korkogumę. A epidian nie będzie za sztywny?pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Ale za sztywny do czego? Przeciez to nie pracuje wiec dlaczego miałby byc za sztywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Nie zauważyłem, żeby to miało jakiś niekorzystny wpływ. A że sztywny jest - to fakt. Uchwyty kleję jeszcze sztywniejszym Distalem. W życiu mi się żaden nie rozkleił - nawet jak bardzo usilnie próbowałem (termicznie i mechanicznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Jeśli przeszlifujesz później takie połączenie drobnym papierem na obrotach to powstanie błyszczący pierścionek? Przed wielu laty tak miałem z poxipolem. Spróbowałem teraz na dwuskładnikowy klej - zobaczymy. Rewelacyjne efekty dał mi kiedyś silikonowy klej do drewna. Łączyłem nim plasterki o grubości 3mm z miękkiej korkogumy(uchwyt pod pierścienie). Efekty rewelacyjne, ale tego kleju już nie spotkałem.Uchwyty też kleje na Distal. Czasami na Poxipol gdy zależy mi na czasie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Przejdź się do stolarni i popytaj o klej jednoskładnikowy do drewna (klei nawet mokre ),jest barwy i konsystencji butaprenu .Kleję nim korki i piankę ,a to co wypłynie po ściśnięciu utlenia się do postaci białej pianki, łatwej w obróbce i nie widać łączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) Ja polecam Epidian 5 z utwardzaczem PAC-100 schnie długo, klei bardzo mocno i jest w miarę elastyczny. Tak naprawdę nie ma znaczenia jaki klej używasz (ma mocno trzymać) ważne jest aby dobrze, bardzo dobrze ścisnąć rękojeść wtedy nadmiar kleju wypłynie z pomiędzy plastrów i zostanie go cieniuteńka warstwa, której praktycznie nie widać. Edytowane 11 Maja 2013 przez Zdzisław Czekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Dokładnie. Żadnych błyszczących pierścionków, etc. Ale ściskam na pręcie gwintowanym (jak chyba większość z nas) = bardzo mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi