Skocz do zawartości
  • 0

Uszczelki Johnson 9.9

fryc203

Pytanie

Witam. Dopiero zaczynam swoją przygodę z motorowodniactwem i  stałem się posiadaczem Johnsona 9.9 z 1974 po spuszczeniu oleju okazało się, że jest kolor kawy z mlekiem. Po zdjęciu śruby widać, że uszczelka jest porwana. Mam pytanie gdzie mogę coś takiego dokupić i jak to zamontować? Czy musi to być część oryginalna, czy wystarczy zamiennik?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myślę że kolega ma na myśli zimering na osi śruby. Tam powinny być 2 sztuki jeden za drugim wystarczy go zdjąc odczytać wymiar i kupić nowe,Muszą być tak samo założne jak w oryginale. Może być tak że grubość zimeringów będzie inna tym nie ma co się przejmować w gnieździe miejsc jest  na dwa grubsze.Powodzenia

• 0

Do Johnsona to kolega musi nabyć oryginalne calowe  amerykańce.

Jak tam się ruszy to pewnie i od  strony pompki też trzeba będzie   wymienić .

A jak się ruszy pompkę  to i  uszczelki na pompie + wirniczek  i to tak wygląda.

A sa też uszczelniacze  na  cięgnie  zmiany biegów .

Ja   ostatnio przerabiałem ten temat   wyszło mnie  wymiana + części  400zł.

• 0

Jeszce raz dzięki.Naprowadziliście mnie trop jak to ruszyć. Trochę poszperałem w necie już wcześniej ściągnąłem schematy i instrukcje napraw,   jakieś manual co prawda po rusku  do tych silników ( jak by ktoś chciał to podeślę bo wszędzie są płatne po angielsku). Obejrzę dokładnie jeszcze w niedzielę stan tych simmeringów , bo może być to jeszcze wina śruby spustowej ( była bez uszczelki i luźno wkręcona). Kolego @evin dzięki za podanie kontaktu do "gościa" pewnie skorzystam jak nic nie dopasuję :)

Edytowane przez fryc203