roofi Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Witam wszystkich. Moje początki łowienia pstrągów to głównie woblery, małe twisterki i wahadłówki. Pierwsze jigi kupiłem w sklepie i muszę przyznac, że spodobało mi się łowienie na te przynęty. Pomyślałem wtedy, że jeśli ktoś może coś takiego zrobić to czemu ja nie mógłbym spróbować? No i zaczęło się Pozdrawiam. Rafał 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerus Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Musze powiedziec ze od jakiegos czasu chodzi za mna skonstruowanie pstragowych jigow.Tbroche sie nasluchalem o nich,a byloby to tez powod do dzwigania kolejnego pudelka Bardzo ciekawe konstrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Też myślę nad rozpoczęciem produkcji Jigów bardzo fajne konstrukcje , szczególnie kołnierz i jeżynka z sarny, a myślałeś nad dodaniem jakiegoś kontrastowego elementu w jaskrawym kolorku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Świetne te jigi. Tak jak koledzy wyżej, tez mam zamiar coś tam ukręcic samodzielnie. Ostatnio w lesie znalazłem sporo zimowej sierści z sarny, i myślę że się nie zmarnuje.Dzięki za inspirację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 piotro82 oczywiście robię też takie jigi z jaskrawymi elementami Czy to jakiś akcent na ogonku, bródka w jaskrawym kolorze czy kołnierzyk z dubbingu. W jigach podoba mi się to, że można właśnie puścić wodze fantazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Hej @roofi ! Bardzo fajne te Twoje kogutki Kiedyś jak łowiłem pstrągi na spina też robiłem koguty. W latach 90 łowiłem nimi m.in. na Roztoczu i Lubelszczyźnie gdzie pewnie sam chodzisz za pstrągami. W tamtych czasach była to tajna i niesamowita przynęta. Dobrze poprowadzona potrafiła z najczarniejszych dziur wyciągnąć każdego Profesora Ja swpje koguty robiłem z kotwiczką na przegubie co dawaŁo praktycznie 100 % skuteczności zacięcia i holu i wcale nie jest to bardziej inwazyjna dla ryby technika niż pojedynczy hak jigowy który od ramienia kotwichki jest kilkakrotnie większy tym bardziej jak stosuje się kotwiczki bz. Jak będę miał więcej czasu to poszukam fotek swoich kogutków i wstawię. Pozdrawiam. ps. jak w tym roku wyniki w Twoich stronach ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Witaj spinnerman, za młody jestem aby pamiętać lata 90-te nad pstrągowymi rzekami Chociaż wiele się nasłuchałem i bardzo żałuję, że nie mogłem jeszcze wtedy łowić. Słyszałem, że ten sposób z przegubową kotwiczka się sprawdza ale sam jakoś nigdy tego nie próbowałem. Może dlatego, że ostatnio coraz rzadziej łowię na jigi. Więcej czasu spędzam nad wodą z muchówką jednak. Czekam w takim razie na fotki Twoich kogutków. W tym roku jeszcze nad wodą nie byłem niestety. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Witam, ciąg dalszy mojego krętactwa. Tym razem kogutki z przeznaczeniem na okonia a może i pstrągi by nie pogardziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Tym razem chciałem pokazac moje strimerki. Dość mocno dociążone, do obławiania najgłębszych dołków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Fajne, tylko jako posiadacz kilku muszę ci coś zasugerować, chyba powinieneś pomyśleć o zmianie hakow bo ostatnio nad wodą dwa mi pękły na zaczepach a żyłka 16 lub 18, może są jakieś rozginajace się? A nie pekajace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Tomek, te jigi, które masz ode mnie były ze starszej partii. Sam tez miałem kilka takich przypadków, że haczyki mi pękały a nie rozginały się. Nie wiem czym to było spowodowane, przez jakiś czas kupowałem główki z jednego źródła i długi czas nie miałem z nimi żadnych problemów. Póżniej trafiła się jakaś kiepska partia chyba, bo i mi i koledze zaczęły właśnie się łamać haki. Od tamtej pory jigi robię głównie na główkach Mustad Micro, chociaz jeszcze trochę tych Matzuo (bo chyba o nie chodzi?) mam. Niektórzy je chwalą, nie wiem, może ja po prostu tak trafiłem. Ale dzięki za uwagę. Wyślę Ci w poniedziałek w ramach reklamacji na tych Mustadach, może te się sprawdzą P.S Te ostatnie sierściuchy robiłem na hakach muchowych z główką wolframową. Bardzo mocne haki. Nie udało mi się jeszcze żadnego złamać ani rozgiąć, zawsze pierwsza ustępowała żyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 A no widzisz czyli to znany problem, dobrze ze wyeliminowany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Miejmy nadzieję, że wyeliminowany Jak narazie na tych Mustadach się nie zawiodłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Hej, kilka nowych wzorów. Pozdrawiam. Rafał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Bardzo fajnie Ci to wychodzi. Starannie i powtarzalnie. Masz do tego rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasz65 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Fajne jigi. Ja robię podobne do Twoich streamerów na wolframie. Daję główkę 4,8 mm i dodatkowo trzonek haczyka owijam lametą ołowianą żeby zwiększyć ciężar. Na większość moich łowisk ciężar wystarczający. Na głębsze łowisko trzeba odlać glówkę ołowianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Mam takie pytanie. W jakich porach roku używasz swoich jigów, czy może jest to dla ciebie przynęta całosezonowa? A przy okazji, dobrze ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam po dłuższej przerwie. Odpowiadając na pytanie, kiedyś jeszcze jak biegałem za kropkami ze spinem, jig był dla mnie przynętą całosezonową. Zimą dobrze sprawdzał się kolor czarny i jigi w jasnych, naturalnych kolorach. Wiosna to "czas żaby" więc rózne odcienie brązu i zieleni były skuteczne. Kilka lat łowiłem tylko i wyłącznie na jigi, Złowiłem na te przynęty swoje największe pstrągi więc jak dla mnie to przynęta numer 1. Co prawda na spinning juz nie łowię ale kręcenie jigów sprawia mi dużo frajdy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Kilka nowych wzorów. Edytowane 16 Marca 2014 przez roofi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Ładnie zgranie kolorów, nie za dużo materiału. Widać spore doświadczenie. Czy robiłeś na innych kombinacjach obciążenia niż kulka lub lekki owal jak te gamaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Używam czasem do obciążenia główek wolframowych. Wtedy wiążę jigi na hakach muchowych. Podoba mi się to bo główki mozna dostać w przeróżnych kolorach (od złotych, srebrnych, przez czarne, pomarańczowe, czerwone, na różowych, niebieskich, zielonych kończąc). Myślałem też o kręceniu jigów na główkach do wolnego opadu, widziałem takie chyba od Dragona, trzeba będzie spróbować. W tamtym sezonie wpadły mi w ręce jeszcze inne główki. Jutro wstawię fotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofi Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Jigi z główkami Sculpin. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Kolego, moze skrzyneczka zapchana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witam, świetna robota. Chcę ukręcić kilka jigów na pstrągi- marabut +sarnina na jeżynkę. Możesz mi podpowiedzieć w jaki sposób nawijasz sarnę na tułów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 To jest banalnie proste, wystarczy odrobina wprawy. Popatrz: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi