Skocz do zawartości

Moje jigi na pstrągi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Moje początki łowienia pstrągów to głównie woblery, małe twisterki i wahadłówki. Pierwsze jigi kupiłem w sklepie i muszę przyznac, że spodobało mi się łowienie na te przynęty. Pomyślałem wtedy, że jeśli ktoś może coś takiego zrobić to czemu ja nie mógłbym spróbować? :)  No i zaczęło się ;)

post-49007-0-39665600-1362747114_thumb.jpg

post-49007-0-28285300-1362747136_thumb.jpg

post-49007-0-44323400-1362747170_thumb.jpg

post-49007-0-21155400-1362747190_thumb.jpg

post-49007-0-75332600-1362747207_thumb.jpg

post-49007-0-32164300-1362747225_thumb.jpg

post-49007-0-40414000-1362747241_thumb.jpg

Pozdrawiam. Rafał

• Like 4

piotro82 oczywiście robię też takie jigi z jaskrawymi elementami :) Czy to jakiś akcent na ogonku, bródka w jaskrawym kolorze czy kołnierzyk z dubbingu. W jigach podoba mi się to, że można właśnie puścić wodze fantazji  :P

Hej @roofi ! Bardzo fajne te Twoje kogutki  :)  Kiedyś jak łowiłem pstrągi na spina też robiłem koguty. W latach 90 łowiłem nimi m.in. na Roztoczu i Lubelszczyźnie gdzie pewnie sam chodzisz za pstrągami. W tamtych czasach była to tajna i niesamowita przynęta. Dobrze poprowadzona potrafiła z najczarniejszych dziur wyciągnąć każdego Profesora  :D Ja swpje koguty robiłem z kotwiczką na przegubie co dawaŁo praktycznie 100 % skuteczności zacięcia i holu i wcale nie jest to bardziej inwazyjna dla ryby technika niż pojedynczy hak jigowy który od ramienia kotwichki jest kilkakrotnie większy tym bardziej jak stosuje się kotwiczki bz. Jak będę miał więcej czasu to poszukam fotek swoich kogutków i wstawię. Pozdrawiam. 

ps. jak w tym roku wyniki w Twoich stronach ?

• Like 1

Witaj spinnerman, za młody jestem aby pamiętać lata 90-te nad pstrągowymi rzekami  :P  Chociaż wiele się nasłuchałem i bardzo żałuję, że nie mogłem jeszcze wtedy łowić. Słyszałem, że ten sposób z przegubową kotwiczka się sprawdza ale sam jakoś nigdy tego nie próbowałem. Może dlatego, że ostatnio coraz rzadziej łowię na jigi. Więcej czasu spędzam nad wodą z muchówką jednak. Czekam w takim razie na fotki Twoich kogutków. W tym roku jeszcze nad wodą nie byłem niestety. Pozdrawiam. 

Tomek, te jigi, które masz ode mnie były ze starszej partii. Sam tez miałem kilka takich przypadków, że haczyki mi pękały a nie rozginały się. Nie wiem czym to było spowodowane, przez jakiś czas kupowałem główki z jednego źródła i długi czas nie miałem z nimi żadnych problemów. Póżniej trafiła się jakaś kiepska partia chyba, bo i mi i koledze zaczęły właśnie się łamać haki. Od tamtej pory jigi robię głównie na główkach Mustad Micro, chociaz jeszcze trochę tych Matzuo (bo chyba o nie chodzi?) mam. Niektórzy je chwalą, nie wiem, może ja po prostu tak trafiłem. Ale dzięki za uwagę. Wyślę Ci w poniedziałek w ramach reklamacji na tych Mustadach, może te się sprawdzą  :)

P.S Te ostatnie sierściuchy robiłem na hakach muchowych z główką wolframową. Bardzo mocne haki. Nie udało mi się jeszcze żadnego złamać ani rozgiąć, zawsze pierwsza ustępowała żyłka :(

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

Witam po dłuższej przerwie. Odpowiadając na pytanie, kiedyś jeszcze jak biegałem za kropkami ze spinem, jig był dla mnie przynętą całosezonową. Zimą dobrze sprawdzał się kolor czarny i jigi w jasnych, naturalnych kolorach. Wiosna to "czas żaby" więc rózne odcienie brązu i zieleni były skuteczne. Kilka lat łowiłem tylko i wyłącznie na jigi, Złowiłem na te przynęty swoje największe pstrągi więc jak dla mnie to przynęta numer 1. Co prawda na spinning juz nie łowię ale kręcenie jigów sprawia mi dużo frajdy  ;)

post-49007-0-61401200-1390345913_thumb.jpg post-49007-0-47834400-1390345921_thumb.jpg post-49007-0-14817100-1390345930_thumb.jpg

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Używam czasem do obciążenia główek wolframowych. Wtedy wiążę jigi na hakach muchowych. Podoba mi się to bo główki mozna dostać w przeróżnych kolorach (od złotych, srebrnych, przez czarne, pomarańczowe, czerwone, na różowych, niebieskich, zielonych kończąc). Myślałem też o kręceniu jigów na główkach do wolnego opadu, widziałem takie chyba od Dragona, trzeba będzie spróbować. W tamtym sezonie wpadły mi w ręce jeszcze inne główki. Jutro wstawię fotki. 

• Like 1

• 4 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...