Skocz do zawartości
  • 0

Metna woda

szwajnus

Pytanie

Mam pytanie jakie przynety sprawdzaja sie najlepiej w wodzie gdzie widocznosci jest praktycznie zerowa? Jest kolo mnie niedaleko wyrobisko zwiowe gdzie woda ma kolor mleka a widocznosc nie wiem czy przekracza 20cm. Jest tam sporo ryby z tego co slyszalem, sandacz, szczupak ,okon. Jaka przyneta najlepiej sie sprawdzi w takiej wodzie?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej,

niekoniecznie w metnej wodzie sie musza sprawdzic kolory jaskrawe. Ale jest to bardzo mozliwe. Ja bym poszedl nad wode w cieply i sloneczny dzien, bo wtedy przewaznie narybek bedzie przebywac przy powierzchni, i sprawdzilbym jak on wyglada. U mnie np jest prawie czarny, i mi sie bardzo sprawdza ten kolor.

Jezeli nie masz mozliwosci sprawdzenia to sprobuj kolory normalne i jaskrawe, mianowicie : srebrny, bialy, niebieski, zielony i zolty.

Przynete na poczatku bym nie wybral za duza, najlepiej woblerek ok. 5cm, zeby zlokalizowac rybe, w czym moze pomoc np. stado okoni :D

Pozdrawiam

• 0

witaj na forum :D

ryba w zasadzie nie potrzebuje koloru a nawet bodzcow wzrokowych, bo lokalizuje ofiare linia boczna, czyli wynika z tego, ze wszystkie przynety, nawet bezbarwne, powinny funkcjonowac, musisz tylko wyczaic na jakie biora

do lokalizowania aktywnych ryb najlepiej nadaja sie spinnerbaity, obrotowki i mocno pracujace woblery (np. hornet 6), tymi przynetami mozesz bardzo szybko oblowic duzy obszar lowiska i to na roznych glebokosciach

• 0

Moim zdaniem woblerami sie ma bardzo malo zaczepow. Ja nie mialem jeszcze zadnego. W miejscu gdzie mam zaczep guma lub obrotowka, moge walic smialo wobler, bo nic sie nie dzieje. Wydaje mi sie ze ster omija rozne nieciekawostki pod woda :D

Polecam Ci jeszcze wobler Dorado Invader 4cm (u mnie bardzo skuteczny kolor Black Ghost). Powinienes polowic bo ma agresywna prace :D