Skocz do zawartości

Hamulec magnetyczny- zrób to sam

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Co zrobić jeśli nikt nie produkuje hamulca do seryjnej szpulki naszego młynka? Zrobić sobie.

Jeśli szpula jest wystarczająco płytka to mamy miejsce na to aby zmieścić w środku kawałek rurki, na której umieścimy magnesy. Przykład poniżej to curado 101D.

post-48201-0-74708300-1362773545_thumb.jpg

Potrzebny jest kawałek rurki ( użyłem kawałka blanku), im cieńsze ścianki tym lepsze. Suwmiarka, trochę szpachli samochodowej, garść magnesów neodymowych. Wiertełko w rozmiarach odpowiadających średnicom magnesów. Rurkę dopasowujemy średnicą do obudowy łożyska i docinamy do odpowiedniej długości.

post-48201-0-32118400-1362773619_thumb.jpg

Usuwamy rozetkę ze szpuli i robimy wstępne dopasowanie, przy zamkniętym panelu. Mierzymy wnętrze szpuli i średnicę zewnętrzną rurki, odejmujemy i dzielimy przez dwa. U mnie wyszło 2,2mm przestrzeni pomiędzy wnętrzem szpuli a rurką. Czyli potrzebowałem magnesów o grubości max 2mm. Kupiłem trochę grubości 2mm i trochę 1mm, średnica 3mm. Magnesy kupujemy maksymalnie silne, najlepiej w sklepie stacjonarnym- mamy okazję porównać siłę. Rurkę oblepiamy szpachlą i toczymy na wiertarce do odpowiedniego wymiaru.

post-48201-0-69976100-1362773696_thumb.jpg

Dopasowujemy, przy zamkniętym panelu i jeśli nic nie ociera możemy nawiercić  otwory (toczenie z dokładnością wiertarki jest słabe). Otworów robimy dużo, nie wiemy ile będzie potrzeba magnesów. Magnesy wklejamy na kropelkę słabego kleju biurowego. Wklejamy na początek 3-4, zależy jak są duże i jak silne , no i jaki mamy kij, czym będziemy miotać i jaką mamy technikę.

post-48201-0-27595600-1362773733_thumb.jpg

Robimy próby, dokładamy po jednym magnesie. Nie musimy kleić, wystarczy  pod spód podłożyć drugi magnes, będzie trzymał ten zewnętrzny- przez ściankę. Kiedy mamy już ustaloną liczbę magnesów dla naszego zastosowania możemy przykleić resztę. Możemy zostawić jeden lub dwa tak aby były trzymane przez magnesy po drugiej stronie.  Na łowisku mamy wtedy możliwość wyjmowania albo dodawania.

post-48201-0-05844500-1362773776_thumb.jpg

Jeśli da radę najlepiej otwory zrobić takie aby magnesy wchodziły lekko na wcisk.  Hamulec  na zdjęciach wygląda może trochę niechlujnie, ale i tak siedzi niewidoczny w środku, za to działa. Jeśli mamy narzędzia i graty pod ręką, to koszt hamulca = garść magnesów (4zł) + 2 godziny pracy. 

• Like 2

@krzysku

tzn, ze szpula musi byc wykonana z materialow magnetyzujacych lub przynajmniej ten fragment, ktory pracuje z rurka z magnesami, czy moglbys pokazac, ktora czesc szpuli jest, w tym przypadku, ta pracujaca? dobry pomysl dla osob, ktore nie lubia hamulcow odsrodkowych lub chcialy by miec dwa rodzaje hamulca, w tym samym kolowrotku, bez inwestycji w druga szpule ... przy okazji, dobra robota :)

Z czego szpula jest wykonana to nie wiem. Hipoteza była taka, że skoro szpula jest zrobiona ze stopu, a nie z czystego aluminium (a jest) to są tam jakieś części stali. Wystarczyło to sprawdzić. Kiedy się weźmie jeden magnes i przyłoży do szpuli to wydaje się że przyciągania nie ma. Podobnie jest np. ze szpulą od jednego abu które mam. Jest tam magnetyczny hamulec fabrycznie, ale jak się bierze pojedynczy magnesik i przykłada to niby nie przyciąga. Jak się włoży szpule i zadziała wszystkimi magnesami- hamuje. Jest jeszcze kwestia sprawdzenia oddziaływania magnesu wewnątrz rurki, one działają na ośkę, a do ośki przyciąga z bardzo dużą siłą. To jest do wyjaśnienia, bo to sobie uświadomiłem po fakcie. Zdjęcia dodatkowe w tygodniu, jestem poza domem. 

Jeśli chodzi o pytanie która część szpuli jest pracująca. To jest to wewnętrzny pierścień szpuli. 

post-48201-0-28205600-1362819446_thumb.jpg

Edytowane przez Krzysiek_W

Nie widzieć czego? Że jedne przyciągają bardziej a inne mniej? Co do regulacji, to Nie. Nie będę musiał nad tym pracować. Jest wyregulowany w stosunku do wabików i  kija z jakim to będzie pracować.  Czego potrzebowałem, to wiedziałem przed.  Dlatego to zrobiłem. Wyregulowanie= dobranie ilości magnesów, to jest jakieś 20 minut pracy z kijem.  :)

Nic nie przyciąga (diamagnetyków). Dopiero w czasie ruchu powstają w przewodniku prądy wirowe które hamują ruch. Tak więc działać będzie na czystym aluminium i miedzi. Niestety, im cieńsze ścianki i mniejsza masa działanie będzie słabsze.

Ech... @Piatras. Naprawdę myśłisz, że puściłbym tekst, bez prób rzutowych . Przecież kilka razy napisałem, że hamuje.  Fakt. Jestem zajebiście śmiały. Wszak to fizyka kwantowa. Czy Ty myślisz. że Ci się tutaj dam podpuścić. To jest doświadczenie empiryczne, nie pierwsze zresztą. Sugerujesz, że seryjne szpulki, albo hamulce magnetyczne posiadają jakieś nadprzyrodzone właściwości?

• Like 3

Ech... @Piatras. Naprawdę myśłisz, że puściłbym tekst, bez prób rzutowych . Przecież kilka razy napisałem, że hamuje.  Fakt. Jestem zajebiście śmiały. Wszak to fizyka kwantowa. Czy Ty myślisz. że Ci się tutaj dam podpuścić. To jest doświadczenie empiryczne, nie pierwsze zresztą. Sugerujesz, że seryjne szpulki, albo hamulce magnetyczne posiadają jakieś nadprzyrodzone właściwości?

poprostu zeby robić takie rzeczy trzeba mieć doktorat z fizyki :) hehhe 

• 5 lat później...