sukingad Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Pogadałem, pogadałem i znalazłem. Mam dla Ciebie miejscówkę z jaśkami pod Pułtuskiem. Sprzedał mi ją gościu, który całe życie tam łowi, powiedział: "siedzi tam tych jazi... żeby tylko był ktoś no z tą... muchówką". Także bierzemy Dzika na pakę i można cykać. Druga dobra wiadomość jest taka, że pogłębiają mój odcinek Narwi- doły po 8 metrów z tego co mówią spławikowcy. A wąsate tam są konkretne no i o zębatych i zedach z zeszłego sezonu pogadałem ale to już trzeba być na miejscu. A wszystko za jednego woblera hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Piękny sezon miałeś, gratulacje. To pokazuje że jeszcze jakieś ryby pływają w naszych wodach, ale nie są dla każdego i jak widać nauczyły sobie radzić z wędkarzami.Dzięki Janek. Nic dodać, nic ująć Pogadałem, pogadałem i znalazłem. Mam dla Ciebie miejscówkę z jaśkami pod Pułtuskiem. Sprzedał mi ją gościu, który całe życie tam łowi, powiedział: "siedzi tam tych jazi... żeby tylko był ktoś no z tą... muchówką". Także bierzemy Dzika na pakę i można cykać. Druga dobra wiadomość jest taka, że pogłębiają mój odcinek Narwi- doły po 8 metrów z tego co mówią spławikowcy. A wąsate tam są konkretne no i o zębatych i zedach z zeszłego sezonu pogadałem ale to już trzeba być na miejscu. A wszystko za jednego woblera heheheNo Piotrek, w tym sezonie sumy będą na tapecie. W przygotowaniu dwie wersje sumowego woba. Płytko schodząca na wieczorne blaty i nocki i SDR na dzienne ostoje. Praca poprostu bajeczna. Takie połączenie pracy sumowej baryłki z shad-em. Około wiosny jak czas pozwoli będą filmiki z pracy. Wobler z olbrzymim potencjałem. Korci mnie jeszcze aby zrobić go w wersji Super SDR z bardzo dużą łopatą na najgłębsze jamy. Ale pomalutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Na miejscówce jest dół po starych dębach a zaraz za nim rozległy kamienisty płyciak, kolegę z forum z tego płyciaka ciągnąl sum, razem z łódką, 3 km dalej- gdzieś na jerku jest jego relacja. Ostatnio poprawiło się tam z rybostanem bo dostęp do wody pogrodzony tak, że kalosze nie mają jak wjeżdżać, ze spinem nie ma problemu. Ogólnie woda urozmaicona i warta odwiedzin. Dzisiaj temat obgadałem dosyć szeroko z miejscowym kolegą po kiju także informacje mam z pierwszej ręki. Ed.: Co do samej sumówki to wydaje mi się, że modelowe są czaple (bodajże Tomka Miernika) i woblery dociążane na stelażu przed środkowym oczkiem oraz dodatkowo w dolnej części korpusu.Taka moja wstępna teoria sumowego DR-a . Oczywiście mogę się mylić i za naprowadzenie na właściwy trop z góry dziękuję. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Piotrek Sukingaad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Seledyn daje radę nawet w łowieniu okoni na wodach stojących.. i to przy przezroczystości 3-4 m. Nie zawsze, ale bywa killerem i tylko ryby wiedzą dlaczego tak jest. Gratuluję smoka. Nie tylko ryby wiedza dlaczego, temat mnie nurtowal dosc dlugo ale jedno zdjecie wystarczy: ( te pierwsze od gory z ukleja, druga strona) http://www.cram.com/flashcards/finlandska-fiskar-i-svenska-latin-finska-english-3633175 Piwo postawisz przy okazji Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Świetne zdjęcie. Faktycznie przy odpowiednim kàcie padania i intensywności światła tak właśnie może prezentować się w wodzie ukleja. Coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Świetne zdjęcie. Faktycznie przy odpowiednim kàcie padania i intensywności światła tak właśnie może prezentować się w wodzie ukleja. Coś w tym jest Nie tylko ukleja sie tak prezentuje ale to juz zupelnie inny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nie tylko ukleja sie tak prezentuje ale to juz zupelnie inny temat Temat warty rozwinięcia. Nie karz się ciągnąć za język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Nie wiem jakie spostrzeżenia ma Bujo, natomiast w moim przypadku fenomen tego koloru polega na tym, że przewrotnie nie sprawdza się w dni szare, pochmurne i zgniłe ale w słoneczne, upalne i kiedy na wszystko NIC :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Nie pomijał bym również kwesti tego, że sandacz to także kanibal. A jakiego koloru są małe sandaczątka? Seledynowe... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dokładnie. Dlatego bez takich 9-tek nad rzekę się nie ruszam :-D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras1975 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Nie tylko ryby wiedza dlaczego, temat mnie nurtowal dosc dlugo ale jedno zdjecie wystarczy: ( te pierwsze od gory z ukleja, druga strona) http://www.cram.com/flashcards/finlandska-fiskar-i-svenska-latin-finska-english-3633175 Piwo postawisz przy okazji Pomocne są takie fotki. A tutaj mój ulubiony film.. do tego wracam często i bardzo mi pomógł w nadawaniu wyglądu, ale też przy nauce prezentacji przynęty. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Iras1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 ... też przy nauce prezentacji przynęty. Obejrzałem film, przeczytałem co napisałeś i tak się zastanawiam...Używasz zestawu w którym obciążenie, to chyba nie jest zbyt blisko przynęty?Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras1975 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Obejrzałem film, przeczytałem co napisałeś i tak się zastanawiam...Używasz zestawu w którym obciążenie, to chyba nie jest zbyt blisko przynęty?Mylę się? Dobry kierunek. Kilka lat temu wziąłem się ostro za drop shot, ale klasyczny zestaw jest bardzo prymitywny i mało chwytny. Przerobiłem to na pater-noster i wtedy zaczęła się jazda na maxa. Taki zestaw oprócz łatwiejszej do połknięcia przynęty, ma jeszcze jeden plus, ruchy wędziskiem nie są przekazywane na przynętę tak nerwowo jak w drop shot, ryby czasami wolą takie "flakowate" ruchy. Trzeba jeszcze pokombinować z przegubowym wiązaniem haczyka, zbrojeniem rybki i jej obciążeniem(drut cynowy, lub śrucinka). Takie czary mary i z bezrybnych wód w PL robią się niekiedy eldorada. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Nie wiem jakie spostrzeżenia ma Bujo, natomiast w moim przypadku fenomen tego koloru polega na tym, że przewrotnie nie sprawdza się w dni szare, pochmurne i zgniłe ale w słoneczne, upalne i kiedy na wszystko NIC :D Na szare i pochmurne dni tez jest sposob ale to juz na priva. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Pomocne są takie fotki. A tutaj mój ulubiony film.. do tego wracam często i bardzo mi pomógł w nadawaniu wyglądu, ale też przy nauce prezentacji przynęty. Irku, Jesli chodzi o wyglad przynet to owy film niewiele mi mowi poniewaz lowie gdy jest malo swiatla ( szweckie ''noce'' czy nawet spod lodu w polskich realiach), wtedy rybcie wygladaja inaczej, czesto tak jak ze zdjecia. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Bardzo dobry film. Nie chodzi mi o wyglàd zewnętrzny rybek ale o ich bardzo charakterystyczne, wykonywane w pewnych momentach, chwilowe ruchy. Np. te nagłe, gwałtowne zwroty przypiminajà mi pracę pewnego znakomitego jerka szczupakowego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Fat Boy na prześwietloną, przebłyszczoną wodę. W ubiegłym sezonie kolorek który robił robotę na Siemiance 11 cm/47g. Praca baardzo ostra zetka w podbiciach z lusterkiem w opadzie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo90 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 jakim mazakiem podpisujesz woblery ze taki cieniutki jest? o ile mozna wiedziec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Uni Pine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 W kwestii sandaczówek, takie 9-tki DR i Minnow w podstawowych kolorkach będą dostępne przez cały sezon. Jeżeli ktoś życzy sobie inne kolorki zapraszam na priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Wszystko rewelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Takie krasnopióry na Siemiankę do trola i klasycznego szarpania. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martek Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Adam jak już na Siemionke to może lepiej nie do tego trola...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Adam,mam nadzieję,że pamiętasz o 'Cienkim"...? Będziesz miał chwilę to popełnij kilka surówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Adam jak już na Siemionke to może lepiej nie do tego trola......A co tam teraz nie można ??? Byłem tam kiedyś jak było można na trola, teraz nie wiem. Klient zamòwił a wiem, ze czesto tam lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi