Skocz do zawartości

LB HM Spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe, właśnie o tym mówię ufff :)

No tutaj to już ryby są konkretne i w konkretnych ilościach. Te kleniowate pięknie wychodzą do czerwonego miąższu z nadbrzeznych fig. Ciężko by tu było co kolwiek testować, bo ryby atakują dosłownie wszystko co wpada do wody :) Pamiętam jeszcze czasy jak rybostan naszych rzek był podobny... Pozdrawiam.

post-52196-0-50643800-1439024730_thumb.jpg

post-52196-0-18918600-1439024779_thumb.jpg

post-52196-0-90308200-1439024869_thumb.jpg

post-52196-0-94612400-1439024937_thumb.jpg

• Like 8

Pamiętam jeszcze czasy jak rybostan naszych rzek był podobny... Pozdrawiam.

Adam Ty dobrze się trzymasz , bo nie wyglądasz na takiego , który powinien pamiętać te czasy <_< . Ja już ich prawie nie pamiętam , ale no tak zapomniałem ;)  , że ja mam już początki sklerozy :D

No czterdziecha na karku a pierwszy bambusowy patyk i szpulke Gorzówki nabyłem w spadku w wieku lat siedmiu. Z racji, że mieszkałem 100 metrów od brzegu Bugu łowienie ryb było czymś zupełnie naturalnym. Pamiętam rafy gotujące się od kleni...nie da się tego zapomnieć...

• Like 3

Ja zaraz po urlopie jak tylko odebrałem przesyłkę która na mnie czekała u szwagra, uzbroiłem woblerki i ruszyłem na Wisłe. Woda niska to trzeba było szukać ryb w śródrzecznym nurcie. Znalazłem obiecującą przykosę i zacząłem ją obławiać w efekcie na ósemkę zaliczyłem atomowe branie na samym kancie przykosy. Ryba nie była duża coś koło 70 cm, ale uderzyła z takim impetem że rozgieła kólko, mam nadzieje że pozbyła się kolczyka. Następnego dnia nie mogąc pogodzić się z porażką poprzedniego dnia pojechałem ponownie, popływałem trochę i znalazłem kolejną przykosę. Na dwie godziny łapania zameldował się bolek 60+ i chlapak coś pod 50 oczywiście na Panica. W międzyczasie koło mojego pontonu ataki srednio co 10-15 minut ponawiał jakiś monster. Rzucałem więc co jakiś czas z nadzieją, choć wiedziałem że stoję za blisko. Odprowadził mi woblera raz i powiem wam Panowie, takiego kilwatera za woblerem nie widziałem nigdy wcześniej, konkretny, stary, gruby, wyrośniety, cwaniak. Może uda się następnym razem :) . Dzieki Adam za woblery. Pozdro

• Like 4

Ja zaraz po urlopie jak tylko odebrałem przesyłkę która na mnie czekała u szwagra, uzbroiłem woblerki i ruszyłem na Wisłe. Woda niska to trzeba było szukać ryb w śródrzecznym nurcie. Znalazłem obiecującą przykosę i zacząłem ją obławiać w efekcie na ósemkę zaliczyłem atomowe branie na samym kancie przykosy. Ryba nie była duża coś koło 70 cm, ale uderzyła z takim impetem że rozgieła kólko, mam nadzieje że pozbyła się kolczyka. Następnego dnia nie mogąc pogodzić się z porażką poprzedniego dnia pojechałem ponownie, popływałem trochę i znalazłem kolejną przykosę. Na dwie godziny łapania zameldował się bolek 60+ i chlapak coś pod 50 oczywiście na Panica. W międzyczasie koło mojego pontonu ataki srednio co 10-15 minut ponawiał jakiś monster. Rzucałem więc co jakiś czas z nadzieją, choć wiedziałem że stoję za blisko. Odprowadził mi woblera raz i powiem wam Panowie, takiego kilwatera za woblerem nie widziałem nigdy wcześniej, konkretny, stary, gruby, wyrośniety, cwaniak. Może uda się następnym razem :) . Dzieki Adam za woblery. Pozdro

No to ładnie :) Pisałem o tym już wcześniej ale się powtórzę :) Panici należy zbroić w bardzo mocne kotwice i kółka łącznikowe najlepiej płaskie, łamane made in Japan. Brania są naprawdę atomowe i rozgięte kółka czy kotwice nie są rzadkością, poza tym częstym przyłowem przy prowadzeniu z opadu jest sumek, więc...Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zbrojenie w jedną, numer większą kotwicą na ogonie woblera.

Tymczasem oczekiwanie na miejscowego cat fisha B)

Vransko - największe jezioro Chorwacji. Zasiedlone przez sumy, szczupaki i ryby słonowodne. Łowi się tu na mięso małż, dodatkowo wabiąc kwokiem. Dobra baza z uwagi na dostępność zimnego browca i Wi-Fi :D  Pozdrawiam.

post-52196-0-29728800-1439200593_thumb.jpg

• Like 3

Niedzielny boleń na Panica 8 cm. Zapamiętam go głównie ze względu na branie, które było niesamowite. Przynęta była gdzieś w połowie drogi i zbliżała się do krańca warkocza, gdzie woda ładnie kręci, aż tu nagle BUM i  Panic wyskakuje w powietrze... niestety nie trafił celnie i się nie zapiął. Po ułamku sekundy Panic wpada do wody, pół obrotu korbką i jest, tym razem siedzii.

post-50656-0-33653700-1439895904_thumb.jpg

• Like 5

Niedzielny boleń na Panica 8 cm. Zapamiętam go głównie ze względu na branie, które było niesamowite. Przynęta była gdzieś w połowie drogi i zbliżała się do krańca warkocza, gdzie woda ładnie kręci, aż tu nagle BUM i  Panic wyskakuje w powietrze... niestety nie trafił celnie i się nie zapiął. Po ułamku sekundy Panic wpada do wody, pół obrotu korbką i jest, tym razem siedzii.

attachicon.gif1.jpg

Tak, to są właśnie te brania na Panica... :D Gratuluję @mateusz. Na przyszły sezon przygotowuję trzy nowe modele boleniówek. Będą to zupełnie nowe, nieobecne na rynku konstrukcje. Oj, będzie się działo ;)

Priorytetem też będą troszeczkę zaniedbane w tym sezonie sumówki. Jest jeden model który już fajnie połowił nie tylko sumków. Taka 6,5 cm płoteczka o wąskiej, lusterkującej akcji, dobra do łowienia z ręki bo nie męczy łapy a swoje robi. W tym temacie będzie jeszcze jeden model 8 cm i jedna baryła płytka i SDR.

Panowie w weekend byłem poza zasięgiem na granicznym Bugu, Były privy na które nie odpowiedziałem z uwagi na awarię serwera :( Jakby co to piszcie ponownie.

Trafił się jeden o świcie z jednej,  jedynej namierzonej rynienki. Woda masakrycznie mała ale ryby wyraźnie żerują chociaż bardzo ostrożne. Był też jeden w nocy trochę mniejszy, niestety nie było komu cyknąć foty. Oba na swojaka :P Rano dwa wyjścia do Panica potężnego bolenia zakończone gigantycznym lejem :angry: Czas ruszyć na Wisełkę  :wub: Pozdrawiam.

post-52196-0-81101300-1439989550_thumb.jpg

• Like 17

I ja ostatnimi czasy połowiłem i to sporo.

Największe takie w granicach 70+ ale przewaga takich 60 cm.

Brania na Panika będą się śniły nam po nocach, każde z nich ma swój urok.

Gdyby nie to że zbyt wielu na forum jest obserwatorów którzy wykorzystują to w połowach "mięsiarskich" boleni to nagrał bym filmik z kilkoma pokazowymi braniami.

• Like 4

Gdyby nie to że zbyt wielu na forum jest obserwatorów którzy wykorzystują to w połowach "mięsiarskich" boleni to nagrał bym filmik z kilkoma pokazowymi braniami.

Nie rob tego bo lowimy chyba w tych samych rejonach a tloku i miesiarzy nad woda nie lubie ;)

I ja ostatnimi czasy połowiłem i to sporo.

Największe takie w granicach 70+ ale przewaga takich 60 cm.

Brania na Panika będą się śniły nam po nocach, każde z nich ma swój urok.

Słyszałem Seba, że dobrze polowiliscie, nawet bardzo dobrze ;)

Też przerabiałem temat z metami boleniowymi i nie tylko... Szkoda gadać :( Ludzie wykorzystują fora do namierzania i bezlitosnej eksploatacji miejscowek. Dlatego lepiej nie pokazywać nic, jak pokazać za dużo...Dobrze, że jeszcze pozostaje kwestia umiejętności i zawartości pudełek ;)

• Like 4

Słyszałem Seba, że dobrze polowiliscie, nawet bardzo dobrze ;)

Też przerabiałem temat z metami boleniowymi i nie tylko... Szkoda gadać :( Ludzie wykorzystują fora do namierzania i bezlitosnej eksploatacji miejscowek. Dlatego lepiej nie pokazywać nic, jak pokazać za dużo...Dobrze, że jeszcze pozostaje kwestia umiejętności i zawartości pudełek ;)

i tu jest problem z tą zawartością pudełka  :(  mam nadzieję że coś tam dla nas zrobisz 

Z dokładnie tego samego powodu u mnie nie ma za dużo filmików -_- ten sezon jest dla mnie wyjątkowy. Mam z 200GB materiałów video, niestety są to rzeczy, które raczej nie wyjdą nigdy poza prywatną kolekcję, a szkoda.

Gratuluję Sebo pięknych ryb :ph34r: Jak tak oglądam ten wątek to chce mi się do PL złowić pierwszego w życiu bolenia!

Pozdr

M

• Like 1