Skocz do zawartości

LB HM Spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, ludzie bierzcie 10 Rap Master też, dzisiaj testowałem te nowe konstrukcje drobniutkie lustereczko wyczuwalne fajnie na kiju a zestaw wziąłem konkret, 10-tką rzut jest ok. i trochę już kijek gnie przy prowadzeniu,dobrze i stabilnie trzyma sie nurtu na tą przynętę można się spodziewać duużych rybek ;)

I tak będzie.  Myślę, że częstym gościem na tych woblerach będzie sumek, a i sandał w to przywali. Wobki nie gubią akcji nawet przy prowadzeniu średnim tempem w okolicy dna. Dobrą techniką też będzie łowienie w opadzie. Brania będą najczęściej w momencie startowania przynęty z dna. Kombinujcie ;)

• Like 1

Tak sobie poczytałem dyskusję o nowym woblerze Adama i do mnie o skuteczności woblera przemawia ilość złowionych na niego ryb. Pisanie o akcji, kątach bez pokrycia w postaci złowionych ryb jest trochę bez sensu. W tym roku też zrobiłem trochę woblerów wertykalnych i fakt jak się wie co i jak to nie są to przynęty trudne do zrobienia żeby poprawnie pracowały dla wędkarza. Co innego dla boleni, to się okaże w trakcie sezonu. Wobler sterowy wg mnie trudniej zrobić. Przerobiłem sporo boleniowych woblerów i niewiele przypadło mi do gustu.

• Like 5

Wujek ja nie piszę że coś jest nie skuteczne czy skuteczne (nie można tak gdy się nie łowiło danymi przynętami) ,to tylko takie pytanie techniczne było z ciekawości odnośnie ustawienia się takiej przynęty w wodzie i tyle ,ogólnie cykady czy woblery cykadopodobne są bardzo fajne i mega skuteczne ale wiadomo nie zawsze i wszędzie ,często jest tak że tylko te przynęty dają rezultaty gdy inne zawodzą.

Adamie nie będę ci tu pisał o podstawowych zasadach bo przecież to podstawowe zasady :-) i każdy je doskonale zna :-) ,albo może o jednej jeszcze napiszę a co tam.

Miejsce zaczepu linki/miejsca zaczepu linki - umiejscowienie góra ,dół względem kształtu i rozmieszczenia obciążenia.Przy próbach następnych wobków może się okazać że praca przynęty jest jeszcze fajniejsza gdy oczko/oczka jest umiejscowione głębiej w korpusie i przesunięte może w lewo a może w prawo:-).Dlaczego jedno oczko i tak umiejscowione ,możliwości jest kilka a przynęta może być wtedy wykożystywana w różnych warunkach w zależności os zaczepu.

Edytowane przez Kielo

Wujek ja nie piszę że coś jest nie skuteczne czy skuteczne (nie można tak gdy się nie łowiło danymi przynętami) ,to tylko takie pytanie techniczne było z ciekawości odnośnie ustawienia się takiej przynęty w wodzie i tyle ,ogólnie cykady czy woblery cykadopodobne są bardzo fajne i mega skuteczne ale wiadomo nie zawsze i wszędzie ,często jest tak że tylko te przynęty dają rezultaty gdy inne zawodzą.

Adamie nie będę ci tu pisał o podstawowych zasadach bo przecież to podstawowe zasady :-) i każdy je doskonale zna :-) ,albo może o jednej jeszcze napiszę a co tam.

Miejsce zaczepu linki/miejsca zaczepu linki - umiejscowienie góra ,dół względem kształtu i rozmieszczenia obciążenia.Przy próbach następnych wobków może się okazać że praca przynęty jest jeszcze fajniejsza gdy oczko/oczka jest umiejscowione głębiej w korpusie i przesunięte może w lewo a może w prawo:-).Dlaczego jedno oczko i tak umiejscowione ,możliwości jest kilka a przynęta może być wtedy wykożystywana w różnych warunkach w zależności os zaczepu.

Kielu znam trik z oczkiem poniżej osi grzbietu. Faktycznie wobler hula wtedy kozacko, bardzo mocno lusterkuje. Niestety taka praca wcale nie musi odpowiadać boleniom. Minusem takiej konstrukcji w moim przypadku jest również czyszczenie oczka i późniejsze lakierowanie, bo wiadomo, że w tym zagłębieniu będzie się odkładał spływający lakier. Co do umiejscowienia oczka, też to przerabiałem. Nie robię woblerów na tzw. pałę, czyt. Zalej ołów, pomaluj i popchnij dla klienta. RapMastery robię w dwóch wersjach oczka z pracą baaardzo drobniutką to pod siebie i dla chętnych oraz w wersji klasycznej, tak żeby każdy sobie z tym woblerem poradził i był zadowolony. Mogę zrobić także wersję bardzo ostro pracującą ale tylko na wodę stojąca ; w rzece wybije go nurt. Nie muszę podawać szczegółów, bo sądzę, że wiesz o czym piszę i jak to zrobić. Pozdrawiam.

• Like 2

Mam pytanie, Kiedy szykuje sie kolejny rzut Paniców i nocnych sandaczówek na giełdzie? ;-)

Myślę, że sandaczówki 9-ki i 10-ki pojawią się pod koniec maja, ale lepiej jak pisze Daniel temat ogarnąć na priv. Można wtedy sobie dogadać kolory, obciążenie i co tam chcesz ;) Pozdrawiam.

• Like 1

Te brzuchy tak naprawdę są mocno perłowe, a to baaaardzo lubię i wierzę, że rybki też :P  W przypadku tych woblerów nie ma możliwości innego pomalowania gdyż brzuch jest mocno wyprofiowany w V-kę, i tak rozkłada się farba przy natrysku aero. Jedynie przy użyciu taśmy maskującej można to zniwelować, z tym, że nie uzyskasz już efektu przejścia barw, a efekt ostrego odcięcia, jak w tym woblerze holo na górze. Też bardzo fajnie to wygląda. Tak Japan stajlowo :D

• Like 2

Adaś no rewelacyjne te śledziki.

A płoteczka to już ............

Już chcę je mieć a co tu dopiero mówić o "zwodowaniu" tych piękności. 

Powiem Ci Sebek nieskromnie, że w realu wyglądają dużo fajniej. Grzbiet mają w delikatnej, niebieskiej opalizacji, natomiast poniżej ma takie fajne przejście na boki od ciemnego do takiego sino-stalowo-błękitnego; jak u śledzia hehe Nie mam takiego sprzętu, żeby to uchwycić. Będzie Pan zadowolony ;)

Filmiku nie mam... Ale umieszczasz wobki mniej więcej tak i malujesz tylko trzeba po każdym odczekać chwilę żeby nie upaprać kolejnego.1b25c9022042100b99bfeb8a5ec62973.jpg

Trochę źle dobrałem kartonik ale to tak na szybko :-)

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

Edytowane przez Qcyk