guciolucky Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Agresję czy terytorializm w baniaku rozładowujemy za pomocą zagęszczenia ale w przypadku naszych okoniowatych i trzymania ich w mieszkaniu konieczna była by inwestycja w chłodziarkę do wody co w sumie nie jest już strasznym kosztem, konkretnie w przypadku tego akwarium koszt urządzenia polskiego producenta to ok 900pln. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Adam hodujesz ,,Rekord Polski,, czy do ,,Wigilii,,????? Edytowane 12 Października 2016 przez Raffaello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Baniak ma metr długości więc rekord się nie zmieści :-), można spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 12 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Adam hodujesz ,,Rekord Polski,, czy do ,,Wigilii,,?????Tia, bardzo śmieszne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 12 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Gucio, a pstrunie w takim domowym akwarium też by się utrzymały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Tia, bardzo śmieszne...Już poważny jestem .Teraz poważnie:jaką masz temperaturę wody?bo na pewno nie taką jak dla ozdobnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Tak można trzymać kropasy w zasadzie nie ma ograniczeń gatunkowych i finansowe też znikają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Obecnie powszechna technologia żywic jonowymiennych pozwala utrzymywać wodę akwariową w parametrach optymalnych bez potrzeby stosowanie większych urządzeń denitryfukujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 12 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Temperatura jest pokojowa, tj. ok. 20 st. C, dlatego zastanawiam się czy pstrągi nie będą czuły się w niej jak w rosole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Nie temperatura determinuje letalność a nasycenie wody tlenem. Potoki do 21C nie mają większych problemów. Jeśli zastosujemy chłodziarkę do wody nie będzie potrzeby dotleniania czystym tlen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 12 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Możesz dać jakiś link do takiej chłodziarki, bo prawdę mówiąc, to nawet nie wiedziałem, że takie ustrojstwo istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 https://www.clarias.pl/promocja-na-chlodziarke-akwarystyczna-n-7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 13 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 I weź tu zaoszczędź... )) Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Zależy jak na to spojrzeć, dosłownie kilka lat temu podobne zabawki były dziesięciokrotnie droższe. Fajnie jest cieszyć się w domowym zaciszu, skrawkiem dzikiego strumienia zamkniętego taflami szkła, szczególnie kiedy za oknem mróz, deszcz czy plucha...Ja nie umiem inaczej, zaczynam każdy dzień od karmienia ryb pływających obok 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Moje ryby dawały radę bez chłodziarki nawet w lato. Tylko żeby słońce nie waliło w akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Pstragi w akwarium . Rany.... BAJKA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Janie, utrzymywałeś salmonidy lub koregonidy w akwarium? W przypadku ryb o przetrwaniu decydują parametry wody, których wartości letalne jak i optymalne są dokładnie określone, znane. Np jeśli temp wody przekroczy 22C to jeśli sztucznie nie nasycimy wody tlenem (nie mylić z powietrzem) i nakarmimy potokowce to zaczną masowo snąć bez względu na obecność światła lub jego brak itd. Poruszamy się w akwakulturze trochę jak w matematyce nie ma miejsca na błedy lub domysły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Kiedys jak bedę wielki i bogaty a moje przynęty będą używane przez wszystkich znanych szczupakowcow na swiecie zrobię sobie takie akwarium na pół pokoju a w nim 2-3 szczupaczki hodowane od małego PozdrM 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Pisałem wcześniej jakie, generalnie pradolubne. Pstragów nie miałem na myśli bo wiadomo że one mają inne wymagania, ale okonie myśle że dadzą rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Janie, Adam pytał o pstrągi i stąd moja odp. Macieju nie musisz być bogaty żeby mieć duże akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) Agresję czy terytorializm w baniaku rozładowujemy za pomocą zagęszczenia ale w przypadku naszych okoniowatych i trzymania ich w mieszkaniu konieczna była by inwestycja w chłodziarkę do wody co w sumie nie jest już strasznym kosztem, konkretnie w przypadku tego akwarium koszt urządzenia polskiego producenta to ok 900pln.[/quote Ja się odniosłem do tego posta. Pstragi pewnie beda wymagały chłodziarki. Okonie dadza rade. Edytowane 13 Października 2016 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 To nie lepiej zrobić dyfuzor i rozpuszczać tlen z butli , tak jak się to robi z CO2.Wiem że to niebezpieczne ale gdyby butle ustawić gdzieś w piwnicy (domek wolnostojacy) byłoby OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Nie jest to lepsze rozwiązanie gdyż wymaga posiadania dwóch butli, które trzeba na zmianę napełniać, dochodzi jeszcze sonda i komputer sterujący elektrozaworem aby zapobiegał efektom przetlenienia (nadmiar tlenu jest letalny dla wszystkich ryb) natomiast chłodziarkę podpinasz do kontaktu i zapominasz o sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Wystarczy sonda.Gazu nie trzeba dozować przez elektrozawór.Wystarczy dokładny zaworek regulowany ręcznie .Ustawiamy przepływ wykorzystując babelkomierz na stałym poziomie i podajemy tlen do dyfuzora w którym tlen się rozpuści.Tylko nie wiem ile kosztuje ta sonda.Wiele lat tak dozowałem CO2 do swojego akwarium i było ok.Można się obejść bez sterowania elektrozaworem.Poza tym aregat schładzający pobiera prąd, wcale nie mało.Ja bym tak zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 13 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Jak wszystko pójdzie po mojej myśli, to od przyszłego roku będzie baniak o wymiarach 200 x 60 x 70. Prowadzę już rozmowy z włoską firmą produkującą takie cacka z pełnym osprzętem włącznie z mieszaniem górnych warstw wody. Taki mały potok w mieszkaniu. Mam dylemat jedynie w kwestii zasiedlenia gatunkami, bo raczej pstrągi z okoniami i sandaczem na jednym podwórku to kiepski pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi