Skocz do zawartości

LB HM Spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

Lester nie wiem ile masz doświadczenia z czystym tlenem ale to nie to samo co CO2. Miałem wiele holendrów i wiele z taką dynamiką, że rośliny potrafiły wysypać ilość bąbelków zabójczą dla ryb a co dopiero butla. Czy chów czy akwarystyka nie bawiłem się nigdy w skalę micro

• Like 1

Trochę spam się porobił ale jak już kącik akwarystyczny tu mamy to wgrałem moment gdzie jedna z moich, odłowionych w afrykańskim jeziorze Tanganika w okolicy miejscowości Halembe, samic zbiera do pyska młode, które mają tam przez miesiąc żłobek i przedszkole, chociaż widziałem już wiele tych scen za każdym razem nie mogę się nadziwić jak one tam się wszystkie mieszczą i jak są w stanie spędzać tam całą noc?

• Like 3

Trochę spam się porobił ale jak już kącik akwarystyczny tu mamy to wgrałem moment gdzie jedna z moich, odłowionych w afrykańskim jeziorze Tanganika w okolicy miejscowości Halembe, samic zbiera do pyska młode, które mają tam przez miesiąc żłobek i przedszkole, chociaż widziałem już wiele tych scen za każdym razem nie mogę się nadziwić jak one tam się wszystkie mieszczą i jak są w stanie spędzać tam całą noc?

Ile litrow i jakie wymiary ma to akwarium z rybami z Tanganiki ? 

Robi wrazenie :)

Edytowane przez Guzu

Pamiętam czas kiedy musiałem opuścić moją akwarystyczną mekkę i przenieść się do małego pokoju w hotelu asystenckim...wtedy wykonywałem małe akwaria na starych lodówkach, były awarie, powodzie nie było miejsca ale była moc...

Efekt podkręconej fotosyntezy:

435537886e7ec093.jpg

ccb1ad2e757b2c95.jpg

Po kilku dniach roślinki wyłaziły z kostki :)

97693dfdc03bf297.jpg

I stan gdzie już pora na nowy projekt :)

18fee976f6e4865e.jpg

Akcja low z kryptokoryną 

901e043290348d60.jpg

Gucio jak masz jakieś fajne projekty, to śmiało wrzucaj. Pewnie niedługo pytań będę miał duuuużo więcej, więc jak pozwolisz to Cię pomęczę :)))

Te skalne klimaty bardzo mi się podobają, no i nie ma problemu z roślinami.

Edytowane przez spinnerman
  • Like 1

Gucio jak masz jakieś fajne projekty, to śmiało wrzucaj. Pewnie niedługo pytań będę miał duuuużo więcej, więc jak pozwolisz to Cię pomęczę :)))

Te skalne klimaty bardzo mi się podobają, no i nie ma problemu z roślinami.

Temat rzeka jednym słowem :)  Żebyś tylko nie wpadł aż tak po uszy, że kije będą odłożone na bok :)

Nie ma takiej opcji. Duże akwarium będzie służyło przedewszystkim do testowania i ustawiania nowych przynęt. Nie będzie też w końcu problemu z nagrywaniem filmów z pracą przynęt ;)

Znaczy się ze jak nie weźmie ani sandaczyk ani okoń to przynęta do kosza bo nie lowna? :P

Pozdr

M

• Like 3

Niskobudżetowe Cieniasy  ;)

Czas wykonania takiego woblera ogranicza się właściwie jedynie do czasu schnięcia poszczególnych warstw lakieru :D

Dla niektórych wygląd przynęty nie ma znaczenia. Ja się pod tym nie podpiszę... :rolleyes:

post-52196-0-19569100-1476947774_thumb.jpg

post-52196-0-47412200-1476947803_thumb.jpg

Edytowane przez spinnerman
  • Like 5

8-ki w wersji DR i minnow. Pływające, waga 6g. Praca drobniutka, gęsta, dobrze wyczuwalna na kiju. Woblerki świetnie pracują również prowadzone z prądem oraz w modnym ostatnio twitchu :) Napewno zasmakują w nich również pstrągi, więc będzie w przyszłości trochę szaro-burych ciapańców typowo pod kropy. Ogólnie, taki rzeczny uniwersał w który wszystko przywali. Idealne pod lekki spinning ;)

post-52196-0-76088100-1476960054_thumb.jpg

post-52196-0-11829100-1476960069_thumb.jpg

• Like 14

Bardzo ładne!coś mi przypominają ;)

Mów Stefan śmiało :D :D :D

Moje ulubione olivki.

Kolor ten podejrzałem na boleniówkach @Wujka, i muszę przyznać, że działa cholerstwo, szczególnie na Wisełce ;)

8-ki z racji swojej smukłości proponuje zbroić w lekkie, a zarazem mocne kotwiczki nr 8, jak np. te Ownerki.

post-52196-0-96516700-1476967057_thumb.jpg

post-52196-0-09461900-1476967072_thumb.jpg

post-52196-0-90480500-1476967092_thumb.jpg

• Like 2

O Ty dziadu. Jeden dla mnie za zgapienie :). Żarcik.

Fakt że nieźle Ci wyszło.

Zrób taki sraczkowaty, kolor wiślanej płytkiej wody nad piachem. Drobnica wtapia sie w wode. Bedzie chicior 2017. 10% od sprzedaży dla mnie hehe.

Edytowane przez wujek
  • Like 1

Tak dla przypomnienia, to komplet z lewej albo z prawej o każdej porze dnia i nocy odbiorę :) Koniecznie przed św. Mikołajem. Da Radę?

Jak stoisz w kolejce za Mikołąjem -to raczej nie da rady...

On od świąt czeka  :D ,a że póki co ma trochę wolnego to nie ciśnie  :lol: .

Znalazłem w swoim pokoju stary komputer a w nim zdjęcia, które chciałem pokazać możne niejako ku przestrodze bo zanim zająłem się budowanie zbiornika, klient na początku postanowił skorzystać z pomocy "fachowców"

Obraz jaki zastałem na placu boju, niestety nawet ryby już tam były:

14702415_1509952619020713_82917122344470

Pomijam już miedzianą instalację (niedopuszczalne dla ryb) ale musiałem to zdemontować a baniak ma 260 cm długości :( więc zajęło mi to 3 dni)

14639600_1509952622354046_90480325969900

Te "piękne" białe kamienie były wklejone w panel tylni akwarium i musiałem to wycinać więc potrzebowałem rusztowania bo wysokość zbiornika wynosi chyba 80cm (już nie pamiętam dokładnie)

14671270_1509959015686740_59048895386235

W ciągu tygodnia zbudowałem zbiornik od nowa i ostatecznie tak mi to wyszło...

11205961_1509958979020077_13753679063527

Po mnie przyjechali murarze i stolarze, którzy zabudowali wnękę dębem i skórą, pokój rozrywki klienta wygląda zjawiskowo jest na bilard, skórzane kanapy, lodówka z rudymi płynami, lotki i stado Tropheus :)

Akwarium wyposażone jest w system automatycznej podmiany wody z mieszaczem (ciepła z zimną), potężny sump, pompy cyrkulacyjne, komin zbierający film z powierzchni i korygujący stały poziom wody, ogrzewanie z termoregulacją, napowietrzanie... co w sumie dało taki komfort bezobsługowości, że nie byłem tam już kilka lat a z klientem mam stały kontakt bo korzysta z innych moich usług. Lepiej zrobić raz a dobrze niż potem zmarnować to za co wcześniej się zapłaciło.

• Like 11