Skocz do zawartości

LB HM Spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

Wydra nie atakuje woblerów z prostej przyczyny, zwyczajnie są one zbyt małe aby znaleźć się w kręgu jej zainteresowania 

A ślajdery? Małe nie som :D

Stynka 8 cm 12 g w wersji ze sterem.

Dzisiaj chwile pośmigałem tym wobkiem na Wiśle. Bardzo ładna drobniutka praca, przy podbiciach fajnie odskakuje z toru prowadzenia. Przyjemny w obsłudze wobler, bo z racji wąziutkiej bryły, nawet przy szybkim prowadzeniu pod prąd nie gnie kija jak klasyczne boleniówki. Można tym śmigać bez znużenia nawet kilka godzin.

7279823_DSC07643.JPG

7279825_DSC07644.JPG

• Like 9

Kamil, ciężki sprzęt też je obsłuży. Od sterowych boleniowek odszedłem m.in. dlatego, że po 15 min. łowienia przynęta stawiająca opór jak mały kleń nie dobrze mi się ribilo na samą myśl kolejnego rzutu. I tak powstała Stynka ;) Będzie jeszcze 9-ka i 10-ka na konkretne mamuśki :)

• Like 2

Kamil, ciężki sprzęt też je obsłuży. Od sterowych boleniowek odszedłem m.in. dlatego, że po 15 min. łowienia przynęta stawiająca opór jak mały kleń nie dobrze mi się ribilo na samą myśl kolejnego rzutu. I tak powstała Stynka ;) Będzie jeszcze 9-ka i 10-ka na konkretne mamuśki :)

To, że ciężki da radę, to się domyślam. Ale ja biegam za kleniami i boleniami z jednym kijem (np. Avid 9', 5/8 oz + żyłka 0,22mm, która kleniom łowionym z powierzchni nie wadzi ;) ), więc konstrukcje stawiające opór niczym Perch SDR raczej odpadają ;) Każda konstrukcja ma swoje + i -. W takim Panicu nie odpadnie ster, jak się grzmotnie wobkiem po kamienistej rafce itd.. Ale, że warto mieć szerszy wachlarz przynęt to.. zaczynam co nieco odkładać na przedsezonowe zamówienie u Ciebie ;)

No, ciekawe. Też wiele razy zastanawiałem się dlaczego wydry nie atakują naszych wabików, a tu jednak się zdarzyło. Może faktycznie brak pokarmu zdeterminował ją do zainteresowania się czymś co się chociaż rusza...

W 2012 wiosna jednego dnia podczas bodaj 2 rzutu mucha spinningowa mialem branie na metrowej wodzie. Strasznie dziwne branie i strasznie dziwny opor. Po pewnie 2 sek ukazalo mi sie cos wlochatego na powierzchni :o nie wiedzialem co zrobic bo wiadomo, dzikie zwierze, zranione na kotwicy a ja sam na pontonie. Otworzylem kablak, poczekalem chwile i wydra sie sama wychaczyla. Nigdy wczesniej, ani pozniej nie spotkalem sie z wydra na jeziorach w Irlandii. Widzialem kilka na rzece pstragowej, jedna mi z dolka wybrala pstraga 55+ na ktorego polowalem kilka tygodni. Raz przychodze a wredna siedzi nad jamka i opierdziela moja rybe.

Ponad 20lat temu w PL łowiąc na żywca na niewielkim starorzeczu na karasia takiego z 8cm miałem branie. Po chwili spławik wyszedł na 2 brzeg :o

Pozdr

M

• Like 3

Kiedyś kumpel bobra przyciął na Wieprzu łowiąc na nimfę. Krzyczał, ze ma kabana życia do czasu, aż linka zatrzymała się w przybrzeżnych trzcinach a kołowrotek caaały czas oddawał podkład hehe

Też miałem bobra łowiąc na Kwisie. Gdybym go wcześniej nie widział to miałbym to samo co twój kumpel  ;)  :lol: . Na szczęście odgiął się jeden grot i bóbr cały wrócił do swego codziennego życia.

• Like 1

Od kiedy to bobry zjadają ryby i muchy? Za ogon się nie liczy :)

Ja tam nie wiem czy za ogon. Może to były okolice pyska  ;)  :lol: . Widziałem jak obok mnie przepłynął, zanurkował podczas prowadzenia wobka a potem zaczep i odjazd ze świstem.  ;)  :) . Gdzieś tak 80 m żyłki wyciągnął istny parowóz  :lol: .

Nie wypada mi teraz Ciebie zawieść i muszę coś połowić  ;)  :) . Może razem na Roztoczu popróbujemy.

Jestem za !!! Rozmawiałem z Karolem Z. i on jak najbardziej na ten wyjazd się pisze :) Jurek C. - nie wiem czy znasz? - pewnie też;  więc ekipa powoli sie zbiera ;)

Od kiedy to bobry zjadają ryby i muchy? Za ogon się nie liczy :)

Liczy się , liczy. One najpierw przyduszają :D

• Like 1

Jestem za !!! Rozmawiałem z Karolem Z. i on jak najbardziej na ten wyjazd się pisze :) Jurek C. - nie wiem czy znasz? - pewnie też;  więc ekipa powoli sie zbiera ;)

Jak wszystko dobrze ułoży się to będzie nas więcej. Planują też spotkać się: @KALI oraz @Andru77. :)