Skocz do zawartości

LB HM Spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

........

Muszę pomysleć o większej suszarce, ale jest problem z nabyciem dobrego i mocnego silnika niskoobrotowego. Jakby ktos miał jakies namiary, proszę o info na priv.

Adam, rozwiń mocniejszy i niskoobrotowy silnik, tzn. podaj moment obrotowy i prędkość obrotową (może być tego co masz).

Ale dużo prunda ciągnie. Nie kalkuluje się :lol:

Sławku nie ma na tym moim żadnych oznaczeń poza 1- 50 Hz. Nie wiem co to znaczy?

Dla mnie potrzebny taki żeby dał rady kręcić stelaż o masie około 10 kg zamontowany w poziomie.

A ile obrotów chcesz mieć? Można by zrobić silnik ze sterowaniem prędkości, w wersji na bogato można by wstawić wyświetlacz z prędkością  ;) .

Moim zdaniem: jeśli "stuningował"  byś trochę tą suszarkę (myślę o łożyskowaniu/tulejkach), oraz przy symetrycznym rozmieszczeniu obciążenia (a widzę że to nie problem)- to ten napęd rożna da radę.
Koszt nie wielki a i dodatkowy plus to  cicha praca tego mechanizmu.

A ile obrotów chcesz mieć? Można by zrobić silnik ze sterowaniem prędkości, w wersji na bogato można by wstawić wyświetlacz z prędkością  ;) .

Sławku, patrząc na obecną, to myślę, że jakiś jeden obrót z małym hakiem byłby ok. Kto by taki silnik mógł wykonać?

Moim zdaniem: jeśli "stuningował"  byś trochę tą suszarkę (myślę o łożyskowaniu/tulejkach), oraz przy symetrycznym rozmieszczeniu obciążenia (a widzę że to nie problem)- to ten napęd rożna da radę.

Koszt nie wielki a i dodatkowy plus to  cicha praca tego mechanizmu.

A masz namiar gdzie taki nabyć ?

Regulacja obrotów jest zbędna. Ma być duży i mocny.  Jak mówiłem-  stelaż jest w poziomie, wiec ma co pchać. 

A jak nie znajdziesz takiego silnika ? To wtedy chyba jednak przeprosisz się z regulacją  ;) .

Luknij tutaj:

http://www.discotech.pl/produkty/silniki-pr%C4%85du-zmiennego-z-przek%C5%82adni%C4%85/silnik-synchroniczny-z-przek%C5%82adni%C4%85.html

• Like 1

Przekładnia z kołowrotka tylko silnik do rotora...rileh rex za piątaka lub dychę (na ślimaku) i jumbojeta przesunie?!

Darek, nie ma aż tak tanio, chyba że ktoś wyprzedaje szpargały po dziadku. W zeszłym roku, kiedy troll był dozwolony na Narwi niektórzy stosowali te betoniarki do ciągania sumówek (z resztą na zaj.... odpicowanych jednostkach) :)

Jak majowy weekend taki będzie, to chyba się pochlastam. Człowiek po nocach nie śpi, przynęty rychtuje, co by nic go nad wodą nie zaskoczyło hehe a tu głupi deszcz cały misterny plan w piz... :D

Taka nowa, bardzo naturalna, transparentna olivka. Mój  Nr 1 na bużańskie rapiszony ;) Jeszcze mocna perła na brzuch i finito ;)

post-52196-0-33087100-1493239922_thumb.jpg

• Like 4