Skocz do zawartości

LB HM Spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

Design o który prosi bardzo dużo osób. Srebro, perła i czarny lub oliwkowy grzbiet, bez wyciskania łuski ;)

Kiedyś już takie robiłem. Dzisiaj ludzie mnie pytają czy będzie jeszcze wersja Amelinium ? :)))

Będzie ;)

post-52196-0-59401300-1523523114_thumb.jpeg

Edytowane przez spinnerman
  • Like 4

Design o który prosi bardzo dużo osób. Srebro, perła i czarny lub oliwkowy grzbiet, bez wyciskania łuski ;)

Kiedyś już takie robiłem. Dzisiaj ludzie mnie pytają czy będzie jeszcze wersja Amelinium ? :)))

Będzie ;)

Proste jest piękne:)

• Like 1

Klasyka gatunku :)

Pływające 8 i 9-ki. Podstawa mojego wiślanego pudełka. Wobler który wszystko żre; od klenia, bolenia, sandacza, na sumie skończywszy. W tym sezonie 9-ki wzmocnione stelażem 1 mm ;)

Dwie 9 poproszę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Adam,- dziś Twój wobler odmienił mi dzień  :)

http://jerkbait.pl/topic/109431-bolenie-2018/page-2#entry2381221

:good: Super !

Jak mówiłem wobler bardzo uniwersalny. Nie zdziwię się jak w czerwcu zabierze Ci go wąsaty  :D

...o czym mógł kilka dni temu przekonać się kolega @Epidares, łowiący na miejskiej Wisełce  ;)

Obecnie w przygotowaniu 9-ki z taką pracą, z tym, ze stelaż 1 mm  :)

8-ka po położeniu na wodę na tylko łepek na powierzchni a mocno obciążony ogon pod dużym kątem jest pod wodą, to jak sądzę powoduje, że po pierwsze daleko lata, ale co ważniejsze nie zamiata ogonem tylko ładnie i intensywnie drobi w nurcie lusterkując prawie w osi. Tę 8-kę od Ciebie dociążyłem jeszcze ciężkimi gamakami w rozmiarze 6 i jest nieźle ;) . Dobór wielkości w sensie powierzchni i posadowienia steru idealny  :) "woda" na sterze uruchamia go natychmiast i nawet przy wolnym prowadzeniu pracuje poprawnie.

Ideałem - przynajmniej dla mnie, byłby taki wobek, który pracuje tak drobno i intensywnie jak dobra pływająca boleniówka, których już i tak chyba nikt nie robi....

Z tego co widzę w ofercie rynkowej przeważają wobki typu "kamień", które co prawda latają doskonale ale trzeba im nadać takiej prędkości żeby zapracowały poprawnie, że tylko aktywnie żerujący boleń może je zdążyć zeżreć.

W czasach gdy robiłem woblery udawało mi się uzyskać takie efekty ale w innym kształcie korpusu i z innych materiałów no i z obciążeniem wygiętym.

Kupa roboty była z wyginaniem i posadowieniem obciążeń  do kształtu brzucha plus wysokie umieszczenie stelaża,- ale to już są wieści z formaliny.... :lol:

Wracając do rzeczy,- jak sądzę nikt nie ma większej wiedzy od Ciebie co do możliwych rozkładów obciążeń w korpusie typu "Panic" więc się nie będę wymądrzał ale te "moje dziwne wymagania" funkcjonują i to nie tylko na Renie więc może warto jeszcze coś poeksperymentować?

Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego że każdy korpus ma swoje ograniczenia i szukanie z aptekarską wagą odpowiedniego rozkładu obciążenia nie jest tym co Twórcy lubią najbardziej,- ale może warto, bo tak powstają unikalne wobki których kopiści nie są w stanie rozgryźć  ;) choćby dlatego że nie znają składu materiału z którego odlewasz więc zastosowanie nawet po rozcięciu woblera takiego samego układu stelaża i obciążenia nie da takiego samego efektu, nawet przy kombinacjach z ustawieniem i wielkością steru.

Mam świadomość, że przy jednym określonym kształcie w różnych rozmiarach nie można dla uzyskania takiej samej pracy stosować prostej metody proporcjonalnego zwiększania kształtu i rozkładu obciążenia co widać wyraźnie nawet w wyrobach takich firm jak Rapala, Salmo czy innych potentatów rynkowych...

Dlatego legendami obrastają np: Flat Rapy 8-tki a nie 10-tki czy 6-tki choć wszystko w nich proporcjonalnie się zgadza...

Ale jakby Ci się udała ta sztuka z 9 czy z 10 to jestem chętny  ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1