siwek219 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Sezon boleniowy uważam za otwarty. Na końcu zestawu rapmaster od Adama. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 10 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Trochę majówkowych rybek. Jak na trzy dni wygospodarowane na łowienie, było bardzo dobrze. Ładna pogoda, z w miare stabilnym ciśnieniem sprawiła, że rybki ładnie współpracowały zarówno na Wisełce, jak i wodzie stojącej. Na Wisle ryby wyjatkowo wczesnie odpaliły w tym roku, chociaz bolki, te wieksze jeszcze czatuja przy dnie, natomiast klenie juz zaczęły miłosne igraszki Były tez spotkania 3-go stopnia ale tymi rybkami zajme sie na dobre w czerwcu Tak prawdę mówiąc, znowu wszystko trochę do góry nogami w tym roku. Najważniejsze, że biorą ryby Drapieżna ostryga 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Super połowiłeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 8-ka po położeniu na wodę na tylko łepek na powierzchni a mocno obciążony ogon pod dużym kątem jest pod wodą, to jak sądzę powoduje, że po pierwsze daleko lata, ale co ważniejsze nie zamiata ogonem tylko ładnie i intensywnie drobi w nurcie lusterkując prawie w osi. Tę 8-kę od Ciebie dociążyłem jeszcze ciężkimi gamakami w rozmiarze 6 i jest nieźle . Dobór wielkości w sensie powierzchni i posadowienia steru idealny "woda" na sterze uruchamia go natychmiast i nawet przy wolnym prowadzeniu pracuje poprawnie.Ideałem - przynajmniej dla mnie, byłby taki wobek, który pracuje tak drobno i intensywnie jak dobra pływająca boleniówka, których już i tak chyba nikt nie robi....Z tego co widzę w ofercie rynkowej przeważają wobki typu "kamień", które co prawda latają doskonale ale trzeba im nadać takiej prędkości żeby zapracowały poprawnie, że tylko aktywnie żerujący boleń może je zdążyć zeżreć.W czasach gdy robiłem woblery udawało mi się uzyskać takie efekty ale w innym kształcie korpusu i z innych materiałów no i z obciążeniem wygiętym.Kupa roboty była z wyginaniem i posadowieniem obciążeń do kształtu brzucha plus wysokie umieszczenie stelaża,- ale to już są wieści z formaliny.... Wracając do rzeczy,- jak sądzę nikt nie ma większej wiedzy od Ciebie co do możliwych rozkładów obciążeń w korpusie typu "Panic" więc się nie będę wymądrzał ale te "moje dziwne wymagania" funkcjonują i to nie tylko na Renie więc może warto jeszcze coś poeksperymentować?Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego że każdy korpus ma swoje ograniczenia i szukanie z aptekarską wagą odpowiedniego rozkładu obciążenia nie jest tym co Twórcy lubią najbardziej,- ale może warto, bo tak powstają unikalne wobki których kopiści nie są w stanie rozgryźć choćby dlatego że nie znają składu materiału z którego odlewasz więc zastosowanie nawet po rozcięciu woblera takiego samego układu stelaża i obciążenia nie da takiego samego efektu, nawet przy kombinacjach z ustawieniem i wielkością steru.Mam świadomość, że przy jednym określonym kształcie w różnych rozmiarach nie można dla uzyskania takiej samej pracy stosować prostej metody proporcjonalnego zwiększania kształtu i rozkładu obciążenia co widać wyraźnie nawet w wyrobach takich firm jak Rapala, Salmo czy innych potentatów rynkowych...Dlatego legendami obrastają np: Flat Rapy 8-tki a nie 10-tki czy 6-tki choć wszystko w nich proporcjonalnie się zgadza...Ale jakby Ci się udała ta sztuka z 9 czy z 10 to jestem chętny Mądrego, to i miło posłuchać Niestety na fejsbukowych kopistów, o specjalizacji lania żywicy nie ma siły. Jak jesteś dla kogoś inspiracją, to wszystko Ok, ale jak ktoś na chama odlewa sobie formę z cudzego woblera i sprzedaje to pod jakąś idiotyczną nazwą przekonując cały świat jakiego to killera stworzył i jak długo nad tym móżdżył, jest najzwyklejszą kradzieżą intelektualną i pospolitym oszustwem. No cóż, dużo szujostwa w dzisiejszym świecie ...Ale pomówmy o czymś milszym. Na podstawie pracy tych Panic 8, wiedziałem już dokładnie o co Ci chodzi i powstała taka 9-ka w wersji DR. I nie chodzi tu bynajmniej o głębokość nurkowania tego woblera, bo można go prowadzić w różnych warstwach wody w zależności od uniesienia szczytówki, ale o kształt steru zapewniający tą specyficzną, drobną pracę w osi woblera. Myślę, że się udało Drugi wobler to także 9-ka, o podobnej pracy, jednak o odrobinę większej amplitudzie. Ten wobler pracuje od zetknięcia się w wodzie Prawdziwa perełka, która od ubiegłego sezonu sieje spustoszenie na warszawskiej Wiśle )) Trudna konstrukcja, o wielu krzywiznach. ...ale czego nie da się odbić w silikonie ... rtg tez jest w powszechnym użytku https://www.youtube.com/watch?v=Hben2TMUmrk https://www.youtube.com/watch?v=Piv-wz22dmA Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 WitamMasz coś na sprzedaż z tych dwóch z linków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Będą po niedzieli 8-ki i 9-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Epidares Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Hehe. Czekam, czekam Możesz zrobić jakieś z zielonymi oczami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Będą po niedzieli 8-ki i 9-kiBędą na giełdzie czy trzeba się upominać, bo bym łyknął 5 HMS Panic DR i 5 HMS Aspius z szaro/zielono/niebieskim grzbietem...? Edytowane 11 Maja 2018 przez Bobby0404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Hehe. Czekam, czekam Możesz zrobić jakieś z zielonymi oczami Po niedzieli możesz wpaść do pracowni, coś pomyślimy Będą na giełdzie czy trzeba się upominać? Będą na giełdzie. Mozna tez osobiście, bo są różne smaczki jak ktoś lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Po niedzieli możesz wpaść do pracowni, coś pomyślimy Będą na giełdzie. Mozna tez osobiście, bo są różne smaczki jak ktoś lubi To pewnie pofatyguję się osobiście- kiedyś byłem i coś powybierałem :-) Może się uda zrobić jakieś z oliwkowym grzbietem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Oliwek jest pare tego typu. Wszystkie woblery mają czarny grzbiet; chyba najlepiej działa Zapraszam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Obstaw dwa najmniejsze sztukasy dla mnie Edytowane 11 Maja 2018 przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 https://www.youtube.com/watch?v=Hben2TMUmrk https://www.youtube.com/watch?v=Piv-wz22dmA Ale będą kilery! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) No faktycznie Adam to zwiększenie powierzchni steru do rozmiaru DR w 9-tce z pierwszego filmiku dało bardzo dobry efekt, w sensie że ładnie ją uruchomiło Edytowane 11 Maja 2018 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Wygląda odpowiednio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Fajna ryba z kantu kosy https://www.youtube.com/watch?v=2wTjkywX9Ak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelec Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Nie kantuj , kużwa ja muszę w robocie siedzieć. pozdro.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 13 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 U mnie ostatnio rap mastera szczupaki sobie upodobały ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 No, to lecimy z tym koksem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Ale widok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Chyba jest Ok https://www.youtube.com/watch?v=sxBKVAy91rc 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 To już można się zgłaszać, bo jestem w pobliżu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 U mnie ostatnio rap mastera szczupaki sobie upodobały ;-) Paweł, nie tylko u Ciebie. Ja ostatnio na napływie miałem dwie obcinki razem z wolframem Teraz porobiłem przypony dł 0,5 m z fc 0,40 mm. Jutro testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Paweł, nie tylko u Ciebie. Ja ostatnio na napływie miałem dwie obcinki razem z wolframem Teraz porobiłem przypony dł 0,5 m z fc 0,40 mm. Jutro testy Ja Adam do boleniowania 0.5 zakładam, bo na Pilicy oddzielenie miejscówek szczupakowych i boleniowych jest właściwie niemożliwe.BTW: odłóż mi proszę po 2 woblerki, których testy wstawiałeś w linkach powyżej - pięknie drobią, a jak się jeszcze Arkowi podobają, to już w ogóle pełnia sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi