Skocz do zawartości

LB HM Spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

Trollingowe 19-stki. 

Wczoraj testowane i dały trzy fajne pajki, w tym jedna ryba ponad 90 cm  :good: Fotki zimą  :ph34r:  :D

Wobler bardzo stabilny, o mocnej pracy w osi woblera. Przy prędkości 3 km/h i 30 m linki 0,20, wobler pracował na około 6-7 m głębokości. Wszystkie ryby atakowały od tyłu woblera. Zbrojenie w dwie kotwice 1/0, jest tu w zupełności wystarczające; z uwagi na wąską bryłę przynęty, nie ma problemu  ze skutecznym zacięciem ryby. Napewno wobler będzie zdawał egzamin przy trollingu sandaczowym, jak tez sumowym, z łowieniem w rzekach włącznie.  

W przygotowaniu model 30 cm na big mamy  ;)

13647105_1EAR0m6vROBPei4nbw1YQ_thumb_63c

13647106_46810008_502548283555785_451324

13647107_46815756_314629665804090_178659

Krótki film z prezentacji akcji woblera.

• Like 21

Wiślana klasyka kolorów :good:

Nowość na sezon 2019 - PANIC 13 SDR. Trollingowy uniwersał; sum, sandacz, boleń.  Mocna, agresywna praca, w osi woblera. Niezwykle stabilna konstrukcja, umożliwiająca obławianie najgłębszych rynien z ostrym uciągiem. 

Wobler którym można obstukać właściwie większość rzecznych met. 

13655339_LXpw8xHjRbfkwX7J8nCiQ_thumb_63e

• Like 18

Kupiłem dwa woblery po 10zł/szt. na giełdzie. Fajnie wyglądały, w kolorze ukleji, po sterze widać głębokochodzące - myślę będzie, żeby rzucać w zaczepy i za echosondę będą mogły robić na nowych miejscówkach. Za dychę nie szkoda. Pierwsze przeprowadzenie i całkiem fajnie chodzą, ale tylko przy wolnym prowadzeniu. Przy szybszym "koziołkują". No, ale nic to rzucam w najgorsze miejsca, takie gdzie często jeden rzut i po woblerze. Wobler pływający i z każdego zaczepu jakoś wychodził. W końcu staje w miejscu gdzie jest bardzo długa, głęboka (z tą głębokością to przy obecnym poziomie Odry szału nie ma) rynna. Spuściłem woblera na koniec tej rynny i zaczynam prowadzenie. Początkowo za szybko - nie pracuje. Zwalniam, łapie w jakim tempie trzeba go prowadzić i nagle ŁUP! Odjazd w nurt, ja zdziwiony co tu się stało. Melduje się fajny grubiutki boleń taki koło 70. Zdziwiłem się trochę, bo nic specjalnego się nie spodziewałem po tym woblerze, ale myślę przypadek raz na jakiś czas się zdarzy. No i tego przypadku jednak nie było.

Wobler o którym mowa dał mi w tym sezonie największe bolenie. Łowiłem je powtarzalnie w głębszych miejscach. Na ten wobler padł mój rekordowy boleń 81 cm. Zdawał egzamin na różnych miejscach. Ja nie jestem jakimś znawcą pracy woblerów, żeby określać pracę woblera dokładnie, ale ten "kolebie się" idealnie boleniowo przy wolnym prowadzeniu.

Zacząłem więc szukać kto, co jak i gdzie. Pytałem kolegów czy może kojarzą tego woblera, a sierota nie zwróciłem uwagi, że jest tam napisane "HMS" i to są woblery tego Pana od którego kupuję panici, rapmastery, trouty itd. :doh:

Adamie dziękuję, serdecznie pozdrawiam i zachęcam do wznowienia tej jakże łownej przynęty. :)

post-60726-0-84041600-1543411390_thumb.jpgpost-60726-0-04534900-1543411404_thumb.jpgpost-60726-0-13297800-1543411414_thumb.jpg

• Like 6

@spinnerman a masz w planach na przyszły sezon zrobienie znowu swoich twitchowych Panic Troutów na pstrągi w rozmiarze 8/9 cm? pozdrawiam

Coś tam się robi, ale towar będzie mocno reglamentowany :D , bo ludziska o szczupakowe już stukają  :)

13717480_47478567_2313604688876279_46387

Ostatnio dorwałem 2 na giełdzie, w dodatku w cenach black friday :)

Kupiłem dwa woblery po 10zł/szt. na giełdzie. Fajnie wyglądały, w kolorze ukleji, po sterze widać głębokochodzące - myślę będzie, żeby rzucać w zaczepy i za echosondę będą mogły robić na nowych miejscówkach. Za dychę nie szkoda. Pierwsze przeprowadzenie i całkiem fajnie chodzą, ale tylko przy wolnym prowadzeniu. Przy szybszym "koziołkują". No, ale nic to rzucam w najgorsze miejsca, takie gdzie często jeden rzut i po woblerze. Wobler pływający i z każdego zaczepu jakoś wychodził. W końcu staje w miejscu gdzie jest bardzo długa, głęboka (z tą głębokością to przy obecnym poziomie Odry szału nie ma) rynna. Spuściłem woblera na koniec tej rynny i zaczynam prowadzenie. Początkowo za szybko - nie pracuje. Zwalniam, łapie w jakim tempie trzeba go prowadzić i nagle ŁUP! Odjazd w nurt, ja zdziwiony co tu się stało. Melduje się fajny grubiutki boleń taki koło 70. Zdziwiłem się trochę, bo nic specjalnego się nie spodziewałem po tym woblerze, ale myślę przypadek raz na jakiś czas się zdarzy. No i tego przypadku jednak nie było.

Wobler o którym mowa dał mi w tym sezonie największe bolenie. Łowiłem je powtarzalnie w głębszych miejscach. Na ten wobler padł mój rekordowy boleń 81 cm. Zdawał egzamin na różnych miejscach. Ja nie jestem jakimś znawcą pracy woblerów, żeby określać pracę woblera dokładnie, ale ten "kolebie się" idealnie boleniowo przy wolnym prowadzeniu.

Zacząłem więc szukać kto, co jak i gdzie. Pytałem kolegów czy może kojarzą tego woblera, a sierota nie zwróciłem uwagi, że jest tam napisane "HMS" i to są woblery tego Pana od którego kupuję panici, rapmastery, trouty itd. :doh:

Adamie dziękuję, serdecznie pozdrawiam i zachęcam do wznowienia tej jakże łownej przynęty. :)

attachicon.gif IMG_20181127_102407.jpgattachicon.gif IMG_20181011_132132.jpgattachicon.gif P1010390.JPG

Cygarko. Robiłem tego wobka w dwóch wielkościach 7 i 9 cm. Kapitalny wobler, ale niektórzy po prostu sobie z nim nie radzili; zresztą jak z większością przynęt  :D  dlatego często dobre przynęty lądują na giełdzie. Ja ich nazywam " poszukiwaczami złotego gralla " czyt. cud przynęty która sama będzie łowiła ryby :lol:

Cygara miały mocną, wyraźną pracę, z mocnymi bocznymi wychyleniami. Robiłem je specjalnie na głębokie blaty z wolnym uciągiem, gdzie swoją mocną pracą prowokowały ryby. Faktycznie w szybkim uciągu wobler ten miał tendencję do wywrotek, ale jak ktoś odrobinę pomyślał i dopasował tempo prowadzenia lub łowił w poprzek nurtu, to nie było większych problemów ;)

Jakieś trzy lata temu, w listopadzie na Wiśle, na ten wobler, spływający po łuku, na przytrzymaniu, miałem  niesamowity strzał ryby, bezpośrednio po którym strzeliła plecionka chyba 0,16 może 0,18 ? :rolleyes: ...cieniej nie łowię :D  Podejrzewałem wtedy o ten niecny czyn potężnego bolenia, a nawet Łososia... :rolleyes:

...a może se skrobne pare tych wobków; tak z sentymentu  ;)

Edytowane przez spinnerman
  • Like 5

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Sezon uważam za zamknięty :good: 

Za dużo czasu w tym roku na rybki nie było, ale zawsze coś tam pomponikiem się wypływało  :D Oby, ten nadchodzący był co najmniej podobny, a najlepiej lepszy, szczególnie pod względem czasu na wędkowanie, czego i Wam życzę.

Teraz z czystym sumieniem idę się napić  :P  :lol:

Szampańskiej zabawy i do siego roku !!! :highfive:

post-52196-0-37795200-1546272445_thumb.jpg

post-52196-0-31971100-1546272493_thumb.jpg

• Like 20

• 1 miesiąc temu...

No, jest już nowy katalog. Jak mówiłem w ubiegłym roku, a wielu mówiło, ze gadam bzdury, zakończono produkcję serii Salmon & Steelhead :( Szkoda, bo na nasze wielkorzeczne, brzegowe łowienie, kije wręcz wymarzone. Posiadam dwa kije 9’6 stopy do uncji i do dwóch i pomimo, ze ostatnio najczęściej z pompona, to nie zamienię ich na żadne inne ;) Także jak ktoś ma okazję gdzieś nabyć, to ostatni dzwonek.

post-52196-0-90903800-1550692755_thumb.jpeg

post-52196-0-46310800-1550692768_thumb.jpeg

Gość White--fish

No, jest już nowy katalog. Jak mówiłem w ubiegłym roku, a wielu mówiło, ze gadam bzdury, zakończono produkcję serii Salmon & Steelhead :( Szkoda, bo na nasze wielkorzeczne, brzegowe łowienie, kije wręcz wymarzone. Posiadam dwa kije 9’6 stopy do uncji i do dwóch i pomimo, ze ostatnio najczęściej z pompona, to nie zamienię ich na żadne inne ;) Także jak ktoś ma okazję gdzieś nabyć, to ostatni dzwonek.

Elity wypadły, a Avid został? Czy też poszedł w zapomnienie?

Gość White--fish

Z Avida masz pełną rozmiarówkę, plus trzy modele do łowienia na... sztuczną ikrę :D :D :D

Swoją drogą ciekawe czemu zrezygnowali z produkcji tych blanków, wedek...

Kiedy będą dostępne Pannic z sterem? :D

Straszyli, że tylko z blanków się wycofają... a tu taka niespodzianka. Widocznie za mało chętnych na długie kije jest, moda teraz na króciaki. A kasa musi się zgadzać :) mi szkoda bardzo serii Certifed Pro Lamiglasa, wspaniałe blanki. Model XSH 1142M to był genialny blank jako uniwersał na Wisłę. Głupi ja sprzedałem kij, cholera wie po co i teraz nie mogę już trafić :(

Edytowane przez Mr.Happy
  • Like 1

Swoją drogą ciekawe czemu zrezygnowali z produkcji tych blanków, wedek...

Kiedy będą dostępne Pannic z sterem? :D

Jak się zresetujeeee :D  :D  :D

14335526_UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1507.jpg

A tak poważnie, to niedługo będą nowe bolenióweczki ze sterem w trzech rozmiarach. Czyli konkretny towar o który od dawna ciśniecie  :P

Straszyli, że tylko z blanków się wycofają... a tu taka niespodzianka. Widocznie za mało chętnych na długie kije jest, moda teraz na króciaki. A kasa musi się zgadzać :) mi szkoda bardzo serii Certifed Pro Lamiglasa, wspaniałe blanki. Model XSH 1142M to był genialny blank jako uniwersał na Wisłę. Głupi ja sprzedałem kij, cholera wie po co i teraz nie mogę już trafić :(

Maciek, taka polityka firmy. Chodzi tu o pewne myki, ale z tego co mi wiadomo, to w przyszłym roku wyjdzie nowa, wypasiona seria długich spinerów :ph34r:

• Like 4