Skocz do zawartości

LB HM Spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Kawał lokomotywy Panie :clappinghands:  :good:

Ciekawe czy w takim pstrągowym malowanku też by zasysały na tym płytkim kamienisku? :rolleyes:

Pozdro A

Cześć Adamie,

Rzadko zaglądam na forum, a już Twój wątek zupełnie mi gdzieś zaginął Nie wiem jak na tamtym "kamienisku" ale na moim w ubiegłym roku z początkiem sezonu pstrągowego na jasnego Trouta zaciąłem lokomotywe w granicach 80-90 cm. Fotki nie będzie bo mimo, iż kilka razy była pod nogami to po 20 minutach walki wygrała i przetarła żyłkę. Miejsce w którym stała to max 80 cm głębokości i to był dołek. Rzeka pstrągowa z dość dużym uciągiem oczywiście nie w PL. Miejscami szeroko i płytko, innym razem ciężko przejść w śpiochach. Kolejną już mniejszą mialem na złotego Trouta także kropki im nie przeszkadzają Podsumowując jest niewiele gatunków, które opierają się Troutowi o czym już pisałem tutaj ze 2 lata temu

• Like 1

Cześć Adamie,

Rzadko zaglądam na forum, a już Twój wątek zupełnie mi gdzieś zaginął Nie wiem jak na tamtym "kamienisku" ale na moim w ubiegłym roku z początkiem sezonu pstrągowego na jasnego Trouta zaciąłem lokomotywe w granicach 80-90 cm. Fotki nie będzie bo mimo, iż kilka razy była pod nogami to po 20 minutach walki wygrała i przetarła żyłkę. Miejsce w którym stała to max 80 cm głębokości i to był dołek. Rzeka pstrągowa z dość dużym uciągiem oczywiście nie w PL. Miejscami szeroko i płytko, innym razem ciężko przejść w śpiochach. Kolejną już mniejszą mialem na złotego Trouta także kropki im nie przeszkadzają Podsumowując jest niewiele gatunków, które opierają się Troutowi o czym już pisałem tutaj ze 2 lata temu

Na Trouta wyjechało naprawdę dużo grubych pstrągów. Dla mnie osobiści wobler na każdą wodę i naprawdę nie potrzebuję niczego innego czy to łowiąc w dużych rzekach południa jak San czy Dunajec czy obławiając kameralne rzeczki lubelszczyzny lub północy kraju. Są osoby z tego forum które w sezonie łowią w PL po kilka, kilkanaście ryb grubo pow. 50-60 cm, ale z sobie tylko znanych powodów publicznie się tym nie chwalą i ja to szanuję. Dostaję od nich foty i to mi wystarcza. Na ten wobler padło też sporo fajnych jesiennych troci  :o Naprawdę, nigdy nie miałem woblera który w ten sposób działa na pstrągi. Jego ruch, szczególnie przy podszarpywaniu ostatnio zwanym twitchingiem-nie wiem czy dobrze napisałem...? :) -sprawia, że pstrąg nawet nieżerujący jakby się pobudzał, staje się nerwowy, wychodzi i skacze tuż za woblerem to w prawo to w lewo, często nie wytrzymuje i w niego uderza. Zaobserwowałem takie zachowanie dwa lata temu na Bystrzycy. Po rzucie prostopadłym ryba pod 50 cm wyszła z rynny spod nawisów pod drugim brzegiem po czym szła za woblerem kilka metrów jak wściekła i zaatakowała go kiedy był już metr ode mnie na piasku z wodą o głębokości 30 cm. Widok piękny i niesamowity, pstrąg przepięknie wybarwiony. Niestety wymknął mi się z podbieraka przy próbie zrobienia fotki  :lol: Podobne akcje widziałem na Łupawie... W ubiegłym sezonie jeden kolega z południa, zadzwonił do mnie i powiedział, że do czasu jak nie zaczął łowić Troutem nie sądził, że na jego rzece jest tyle grubych pstrągów... :blink: Dla mnie prawdziwa nobilitacja :good:  Ogólnie zbyt rzadko łowię pstragi żeby coś więcej powiedzieć.  Mam zamiar w tym sezonie nadrobić te zaległości. Jutro pierwszy w tym sezonie wypad na stare pstrągowe rewiry :wub: Zobaczymy, czy rzeka obdarzy jakimś kropkowanym skarbem?  

Pozdro :highfive:

post-52196-0-90073800-1584561109_thumb.jpg

post-52196-0-22891400-1584561116_thumb.jpg

• Like 9

Cześć Adaś. Będziesz na Żarnowcu w sierpniu?

Siemka.

No jakże by inaczej? Obowiązkowo ;)

21.08-23.08 jak na razie jest aktualne.

Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

Oby dla Naszego Zdrowia dobrze.

Coś tam będzie,jakieś Lewsy itp ;)

Info dam jak tylko "smoke on the water" opadnie :)

• Like 2

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...