Skocz do zawartości

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

Rekomendowane odpowiedzi

Kijek fajniutki,tylko myślę,że mogłeś spokojnie zacząć stożek od 12M,wcale by to kijkowi nie zaszkodziło.Minima 16M ma średnicę wewnetrzną pierścienia praktycznie odpowiadającą 20 Fuji sic lub alconite (PB 13,4mm Fuji 13,9mm),natomiast 12 od PB znakomicie odpowiada wielkościowo 16 od Fuji (PB 10,4mm Fuji 10,8mm).Niby są różnice,ale tak niewielkie,że kompletnie nie wpływają na właściwości rzutowe wędziska,a przy tak delikatnym blanku zawsze to troszkę lżej i lepiej można zachować samą jego ''naturę''.

Ps.Mam ten blank z króciutkim stożkiem od 12KL i przy kołowrotku wielkości 1000,kij rzuca idealnie,chodź niby takie rozwiązanie nie powinno działać.

Edytowane przez Paavo

Kijek fajniutki,tylko myślę,że mogłeś spokojnie zacząć stożek od 12M,wcale by to kijkowi nie zaszkodziło.Minima 16M ma średnicę wewnetrzną pierścienia praktycznie odpowiadającą 20 Fuji sic lub alconite (PB 13,4mm Fuji 13,9mm),natomiast 12 od PB znakomicie odpowiada wielkościowo 16 od Fuji (PB 10,4mm Fuji 10,8mm).Niby są różnice,ale tak niewielkie,że kompletnie nie wpływają na właściwości rzutowe wędziska,a przy tak delikatnym blanku zawsze to troszkę lżej i lepiej można zachować samą jego ''naturę''.

Ps.Mam ten blank z króciutkim stożkiem od 12KL i przy kołowrotku wielkości 1000,kij rzuca idealnie,chodź niby takie rozwiązanie nie powinno działać.

Ja tam będę trzymał się swojego. Nie używam 12M jako start. Bierzesz pod uwagę średnicę otworu i faktycznie praktycznie odpowiada o rozmiar większej z Fuji. A co z wysokością przelotki. W/g mnie 12M jest za niska , tym bardziej 12KL, żeby ja stosować jako start. Załamanie linki od rolki kołowrotka jest wtedy zbyt duże i nie ma takiej możliwości żeby nie miało to wpływu na rzuty prowadzenie przynęty oraz hol. W jednym tylko przypadku mógłbym się skusić na zamontowanie 12M na start. Wyjątkowo mocny i nieustępliwy dolnik w stosunku do reszty kija. Wówczas przelotka startowa powinna być odsunięta dość daleko od kołowrotka i w miarę szybko zbierać dolnik do pracy. Wtedy 12 na start ok. W żadnym innym przypadku, a Big Pond to już  mowy nie ma.

To jest moja prywatna opinia  ;)

Ja tam będę trzymał się swojego. Nie używam 12M jako start. Bierzesz pod uwagę średnicę otworu i faktycznie praktycznie odpowiada o rozmiar większej z Fuji. A co z wysokością przelotki. W/g mnie 12M jest za niska , tym bardziej 12KL, żeby ja stosować jako start. Załamanie linki od rolki kołowrotka jest wtedy zbyt duże i nie ma takiej możliwości żeby nie miało to wpływu na rzuty prowadzenie przynęty oraz hol. W jednym tylko przypadku mógłbym się skusić na zamontowanie 12M na start. Wyjątkowo mocny i nieustępliwy dolnik w stosunku do reszty kija. Wówczas przelotka startowa powinna być odsunięta dość daleko od kołowrotka i w miarę szybko zbierać dolnik do pracy. Wtedy 12 na start ok. W żadnym innym przypadku, a Big Pond to już  mowy nie ma.

To jest moja prywatna opinia  ;)

Jeszcze troszę podrążę temat ;) .Czy takie kąty linki na rolce uważasz na zbyt duże ? Bo przyznam się szczerze trochę eksperymentuje z rozmiarówką i rodzajami przelotek i często przy danym blanku nie da się zastosować schematu z tabelki aby uzyskać to co mamy na myśli.Te akurat Matagi miało 3 przymiarki różnych zestawów przelotek ( KR,PB M  i  w KL) i zostało na KL.

...górne położenie rolki...

post-54673-0-10856700-1445101366_thumb.jpg

...dolne położenie rolki...

post-54673-0-76351300-1445101367_thumb.jpg

Myślę ,że kąt jest sporo za duży.Zauważ ,że przy rolce ustawionej bliżej blanku (1zdjęcie) jest załamanie dość wyraźne, przy rolce na dole to już w ogóle .

Biorąc pod uwagę rzut idę o zakład ,że linka między startową a druga przelotką w czasie rzutu wali o blank. Następuje tzw. "odbicie" linki od dolnej krawędzi przelotki. Inaczej mówiąc linka ma kontakt tylko z dolną krawędzią przelotki zarówno podczas rzutu jak i prowadzenia przynęty. Ma to tylko jeden plus . Dolnik uaktywnia się bardzo szybko podczas holu i moc kijka wykorzystana jest na maxa.

• Like 1

A mam jeszcze pytanie. Czy podczas zwijania przynęty powiedzmy twisterka 3cm z główką 4g  równym jednostajnym tempem , nie czujesz takiego lekkiego bicia na kiju.Coś w stylu jakby rotor kołowrotka był nie wyważony?

Edytowane przez skalek-77

Co do jednostajnego zwijania czy to przynęty na 4g główce czy nimfy ważącej po na moczeniu około 1g ,żadne nawet minimalne ''bicie'' nie występuje.Jeśli chodzi o wysnuwający się stożek żyłki ze szpulki to pierwsza przelotka gasi go na tyle (nie zaburzając prędkości jej wysnuwania),że pomiędzy pierwszą a drugą przelotką ''spirala'' wysnuwającej się żyłki ma tak małą amplitudę (wychylenia od osi),że w żaden sposóbnie ma prawa uderzać o blank,między drugą a trzecią przelotką amplituda wychyleń spirali jest praktycznie zerowa.Może to brzmi dla nie których jak abstrakcja,ale tak to w tym akurat przypadku wygląda w rzeczywistości.Kijkiem z kołowrotkiem roz. 1000 oraz mięciutkiej plecionce 4lb osiągałem 30m odległości z 1g wabikiem (jigiem) przy bezwietrznej pogodzie,przy obciążeniu ponad 3 g rzuty były ponad 50m.Żyłek w tym zestawieniu nie próbowałem,ale domyślam się że przy niej były by jeszcze lepsze.

Może nie przerobiłem setek wędzisk,ale na początku podchodziłem do przelotek (wejściowej i 2-3 pierwszych) jako do ''urządzeń'' tylko do ''przechwycenia'' stożka wysnuwającej się żyłki,teraz po kilkunastu eksperymentach przekonuję się,że im wcześniejsze ''zgaszenie'' amplitudy ''bujającej'' się bezwładnie linki tym wiecej kożyści i nie wpływa to na możliwości rzutowe danego wędziska.Jedynym mankamentem jest to ,że wędzisko jest strikte przystosowane do jednego rozmiaru kołowrotka,czyli jakiś tam uniwersalizm wędziska odpada.

Edytowane przez Paavo

Jeszcze troszę podrążę temat ;) .Czy takie kąty linki na rolce uważasz na zbyt duże ? Bo przyznam się szczerze trochę eksperymentuje z rozmiarówką i rodzajami przelotek i często przy danym blanku nie da się zastosować schematu z tabelki aby uzyskać to co mamy na myśli.Te akurat Matagi miało 3 przymiarki różnych zestawów przelotek ( KR,PB M  i  w KL) i zostało na KL.

...górne położenie rolki...

attachicon.gifWP_20151017_19_45_06_Pro_cr.jpg

...dolne położenie rolki...

attachicon.gifWP_20151017_19_49_10_Pro_cr.jpg

Linka do celów demonstracyjnych jest przepuszczona z drogiej strony rolki. Gdyby szła po właściwej- zewnętrznej stronie kąt zwiększy się jeszcze.

Ja też trochę eksperymentuję ze zbrojeniem i na podstawie własnych obserwacji mogę potwierdzić, że wpływ na zachowanie linki i odległość rzutów to temat złożony i nie zależy tylko od kąta pod jakim schodzi linka do przelotki i wielkość pierścienia przelotki.

Jednak takie dyskusje lepiej toczyć na gruncie neutralnym, szkoda w takim fajnym wątku jak Rafała :)

Jednocześnie uprzedzam, ja póki co nie biorę udziału w takiej dyskusji B)

• Like 1