Skocz do zawartości

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

Rekomendowane odpowiedzi

Xzoga SR-G 82m 7-40g 8-20lb. Spro Red Arc 10300. Plecionka Daiwa Tournament 8 braid 0.14, PP 10lb 0.15, PP 15lb 0.19. Kijek robiony pod szczupaka i tak jak Rafał napisał jest naprawdę mocno uniwersalny. W opisie med/fast a wg mnie to Fast. Przynęty prowadzi szczytem ale pod rybką przejdzie na prace środkiem. Testy nie do końca się udały bo bardzo wiało. Po kolei sprawdzałem na różnych plecionkach. Wyszło wg mnie tak:

GUMY: rzuca spokojnie 8g+3'' do 25g+4'' więcej nie miałem ale na pewno da radę.

Opad :powiedzmy że coś pokaże od 10g+3'' ale przy idealnej pogodzie. 12/15g+3'' jest już ok, 5g+ 4'' fajnie . 10g+ 4'' to leci jak z katapulty za horyzont :-)

Obrotówki: Aglia/Comet od nr 3 do 5 sprawdzałem lecą daleko nawet na sznurku PP 0.19 . Zaskoczenie przy Lusoxie i Aglii nr 5 bez korpusu czyli 8 gram że tez latają :-) Pełna kontrola i czucie pracy przy obrotkach.

Wahadła miałem tylko 2 ( Alga 2 i 3) ale te to zawsze i na wszystkim mi dobrze latały. Kolebanie w opadzie zawodowo czuć.

I..... największe ZASKOCZENIE...woblerek boleniowy Tomka Miernika 7cm,6g to jak z procy wystrzelony. Salmiak Minnow i Pike 8 gramowe rewelacja.

Inne wynalazki : soft4play'e 21g , slidery od 7cm,12cm jak ta lala się tym patykiem prowadzi.

Tak w skrócie to żelastwo i woblerki spokojnie od 7g ogarnia, gumy to jednak od 4 cali w górę.....Dopiero w maju testy bojowe :-)

Co do czucia to akurat na obrotówkę skusił się 15 cm okonek . Prąd po ręce poszedł :-) Podejrzewam że żadna rybka nie spadnie z tego kijka bo rewelacyjnie amortyzuje.

Jak będziesz przeciążał ten blank sliderem 12c to w końcu do domu z travelem wrócisz....

Kijek na garbuski na blanku  Phenixa FX 802-2. Rękojeść dzielona z dobrego korka ,przelotki Minima hard chrom torzite na sczycie.  Wyszedł całkiem fajny lekki kijek ( waga 81g) do łowienia okoni z brzegu na wszelkiego rodzaju małe gumki na główkach 2-7g, równie dobrze obsłuży małe woblerki i obrotówki.

DSCF1121J_sehaxww.jpg

DSCF1122J_sehaxwq.jpg

DSCF1123J_sehaxsh.jpg

DSCF1124J_sehaxsr.jpg

DSCF1125J_sehaxse.jpg

DSCF1127J_sehaxsq.jpg

DSCF1128J_sehaxqn.jpg

• Like 7

• 2 tygodnie później...

Suzuki RXF-20lb-862. 2,6m ,25lb cw. do 41g. Uzbrojony w fuji KR alconite korek tygrys z Rodmas. Dość poważny kaliber na większe ryby. Szybki i pięknie się uginający kijek. Za jakość zdjęć przepraszam ale tylko takie udało mi się zrobić <_<

Literowka? 

Jak na 20lb to mocna wedka jak spokojnie ogarnia ponad 40g. Miales okazje potestowac?

Kijek na garbuski na blanku  Phenixa FX 802-2. Rękojeść dzielona z dobrego korka ,przelotki Minima hard chrom torzite na sczycie.  Wyszedł całkiem fajny lekki kijek ( waga 81g) do łowienia okoni z brzegu na wszelkiego rodzaju małe gumki na główkach 2-7g, równie dobrze obsłuży małe woblerki i obrotówki.

Kijek dziś dotarł. Nic nie pisałem do czasu obejrzenia wędki na żywo.

Wrażenia są super pozytywne. Zdjęcia mimo, że pokazują całkiem fajnie poszczególne elementy wędki i dają jakiś obraz, to po rozpakowaniu przesyłki "kopara opada", widząc jak wygląda efekt pracy w całej krasie. Opis "fajny lekki kijek (81g) nie oddaje tego,że przy długości 2,44 wędki nie czuć w dłoni.

Jak połowię troszkę to jeszcze napiszę jakie wrażenia w warunków polowych.

Pozdrawiam

(26)

• Like 1

• 3 tygodnie później...

No i w reszcie stało się. Pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych , że ja ,czyli Skałek od jutra 03-03-2016r zaczynam swoją działalność jako Pracownia Wędkrska pod nazwa ( banalną co prawda ale jakaś musi być  ;) ) SKALEK rods.

Wszystkich chętnych serdecznie zapraszam :)

A kijki będą sygnowane tak;

DSCF1145J_swhahqr.jpg

Edytowane przez skalek-77
  • Like 28