MarCinFin Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Nic dodać, nic ująć. P.S. Taniej mi wychodzi przyjechać do Rafała z Fin niż ustalać szczegóły nowej wedki/wędek przez telefon.Po każdej wiadomości mailowej jest odp - najlepiej będzie jak zadzwonisz. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Jak wszedłem pierwszy raz do jego pracowni to czułem się trochę jak w filmie "8mm" z N. Cage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Radek . Rzuć to co robisz bo minąłeś się z powołaniem. Zacznij książki pisać . Najlepiej coś w stylu "bajki z mchu i paproci" lub "Opowieści z krypty" 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Kijek pod okonia i pstrąga na blanku Suzuki RXF-4lb -602. Kijek został uzbrojony w przelotki Fuji Torzite, Uchwyt SKSS 16 z insertem z akrylu ,oraz rękojeść z korka Kaktus II z korkogumą i wstawkami z czerwonej pianki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Ja jestem za kontaktem telefonicznym i za to Rafalowi chwala.Zawsze jest dostepny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Jeżeli chodzi o kontakt to dużo łatwiej i precyzyjniej jest omówić temat budowy kijka podczas rozmowy telefonicznej niż poprzez pisaninę. Podczas rozmowy jestem w stanie dużo dokładniej dobrać komponenty . Przeważnie zadaję sporo pytań które wydaja się na pierwszy rzut oka mało istotne a w rzeczywistości maja bardzo duże znaczenie, jeżeli chodzi o dobór przelotek , systemu uzbrojenia jak i samej rozmiarówki . Z doborem blanku jest podobnie, bo kwestia rękojeści i uchwytu to już bardziej indywidualne upodobania . Choć nie zawsze widzimisię potencjalnego chętnego na kijek jest dobrze trafione i wówczas rozmowa telefoniczna jest praktycznie niezbędna 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Kijek pod okonie i białoryb na blanku Matagi super Trout 2. Wędka dwuczęściowa długości 1,82m , mocy 2-6lb, c,w 1.5-3,5g czyli prawdziwyXUL. Kijek został uzbrojony w uchwyt Delfin i przelotki Fuji Torzite w systemie delta. Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez skalek-77 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Okoniowa kosa na blaku ST,C 5S70LF-B, czyli extreme 2,13m długości ,8lb mocy ,c,w do 7g (realnie spokojnie 10g). Bardzo szybki i czuły kijek o szczytowym ugięciu z zapasem mocy w dolniku.Kijek został uzbrojony w przelotki Fuji Torzite, uchwyt VSS16 z zabudowaną rurką woven nakrętką, oraz pianka matagi . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Okoniowa kosa na blaku ST,C 5S70LF-B, czyli extreme 2,13m długości ,8lb mocy ,c,w do 7g (realnie spokojnie 10g). Bardzo szybki i czuły kijek o szczytowym ugięciu z zapasem mocy w dolniku.Kijek został uzbrojony w przelotki Fuji Torzite, uchwyt VSS16 z zabudowaną rurką woven nakrętką, oraz pianka matagi .Czy uchwyt VSS 16 może być wykonany z krótszą pianką jako fore ???Ile cm. jest od stopki kołowrotka w 5S70LF-B ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Dla mnie ten uchwyt jest najwygodniejszy,gdy jest zamocowany odwrotnie i bez fore-polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Dla mnie ten uchwyt jest najwygodniejszy,gdy jest zamocowany odwrotnie i bez fore-polecam. W tym uchwycie za fore "robi" pianka !!!! ???? Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez TOFIX99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Jak zamontujesz odwrotnie,ze zwykla nakretka,to ona jest tylko takim mini fore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Czy uchwyt VSS 16 może być wykonany z krótszą pianką jako fore ???Ile cm. jest od stopki kołowrotka w5S70LF-B ????Do VSS 16 można zastosować krótszy adapter piankowy. Ten jest najdłuższy ale to na wyraźne życzenie właściciela kijka . Również sposób montażu jako foregrip było wytyczną właściciela. Jeżeli kijek trzyma się w ten sposób ,że cała dłoń jest powyżej stopki kołowrotka to taki dobór komponentów jak i sposób montażu jest logiczny i najbardziej wygodny.A do środka stopki kołowrotka jest 26 lub 27cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Rafał wrzuć jakieś zdjęcie nowego kijka zrobionego przez Ciebie,bo wątek mchem zarasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Dwa kijki zbudowane wyłącznie do łowienia pstrągów na blankach Suzuki RXF-5lb -702.(2,13m , 7lb mocy ,c.w do 6g) W zupełnie różnym wykonaniu . Łączy je tylko ten sam blank i koncepcja budowy -pstrągi łowione na gumki na główkach lub czeburaszkach do 6g , obrotówki 1-3 i woblerki 4-6cm. Ryby łowione w trudnym terenie, rzuty w dużej większości wykonywane z pod siebie lub z boku. Stąd budowa kijków nieco specyficzna. Bardzo krótkie rękojeści i dobór przelotek nieco inny ( w skrócie większe i mniej)Jeden z nich został uzbrojony w uchwyt Anglers japan z pełną rekojeścią i przelotkami Fuji Torzite T2.Drugi natomiast dostał uchwyt At Apex z nakrętką od TVS-a Fuji ( pasuje idealnie i jest mega wygodny w trzymaniu w takim zestawieniu), insert z drewienka , rękojeść dzieloną z burnta i korkogumy, oraz wstawką "szachownica" z burnta i rudej korkogumy którą pierwszy raz wykonałem własnoręcznie. Przelotki Seaguide KLH-RS i torzite na szczycie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Wyżej pokazane kijki zostały zbudowane jeden dla mojego kolegi a drugi dla mnie. Po ostatniej wyprawie na pstrągi mogę coś więcej już o nich napisać.W skrócie ,możliwości tych kijków przerosły nasze wyobrażenia i oczekiwania. Jeżeli chodzi o połączenie szybkości ,celności rzutów i amortyzację holowanych rybek (a trochę ich było ) to jest po prostu bajka. Kijki świetnie współpracowały z gumami typu żaba ok 5cm na czeburaszce 3-6g, obrotówkami od 1 do 3 comet jak i woblerkami 5-6cm schodzącymi na ok 1m głębokości.W drodze powrotnej z "pstrągowania" jednomyślnie stwierdziliśmy ,że nie łowiliśmy do tej pory pstrągów tak uniwersalnym i wszechstronnym kijkiem który sprawia tyle frajdy z holu każdej (nie koniecznie dużej ) rybki w kropki.I nasze poszukiwania "super kijka na kropki" właśnie się zakończyły A to kilka fotek z wyprawy 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Fajnie dobrany kolor omotki do insertu angler japan ????. Ciekawe że ludzie wybierają takie długości do wspomnianych warunków. Do rzucania spod siebie to często i 1,83m jest za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Samo rzucanie to nie wszystko. Trzeba jeszcze mieć kontrolę nad przynętą i rybką w tych krzakach. W/G mnie 2,13m to idealna długość i gdybym miał ewentualnie coś zmieniać z długością to w górę do powiedzmy 2,2m . Krócej nie ma mowy. Próbowałem 1,98m i jest za krótko zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Na "drugim" kiju z przelotkami Seaguide KLH-RS i torzite na szczycie set zaczyna się od 20 czy 16 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Fajnie dobrany kolor omotki do insertu angler japan .Ciekawe że ludzie wybierają takie długości do wspomnianych warunków. Do rzucania spod siebie to często i 1,83m jest za duzo. Ten kijek, o którym piszesz należy do mnie . To co napisał Rafał potwierdzam w 101%. kijek miazga, rzuty z nadgarstka, super. Amortyzacja podczas holu super. Nawet rybka 15-20 cm sprawia frajdę na tym kiju. A w dniu dzisiejszym, wyjechało na niego kilka ryp z przedziału 40+. Bez problemu dał radę .Co do kolorystyki, to specjalnie wszystko staraliśmy się dobrać w jak najbardziej stonowanych kolorach (nic rażącego), dylemat mieliśmy jedynie w kolorystyce uchwytu Angler Japan, ale stanęło na jaśniejszym.Rafał dzięki na ekspresowe wykonanie. :good: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adis Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Marcin, napisz proszę czy ten Angel jest wygodny w użyciu. Czy metalowe nakrętki nie są wyczuwalne podczas lowienia i jak generalnie z jego ergonomią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Po pierwsze jest ładny, i pasuje do typowej wędki pstrągowej. Taki klasowy . Zaznaczam mam go tylko przy tym kiju, jakoś dla siebie nie widzę go przy okoniówce czy szczupakówce. Ale to jest wyłącznie moje zdane.Po drugie jest bardzo ale to bardzo lekki, co mnie niewątpliwe zdziwiło.Nakrętki nie przeszkadzają wcale, trzeba tylko dobrze obsadzić kołowrotek i go potem dokręcić nakrętkami dosyć mocno.W ręku leży bardzo dobrze, wizualnie wydaje się być ciepły. Ręka się nie ślizga. Fajna rzecz. Gorąco polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelstu Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) Jakies 3 tygodnie temu kurier dostarczyl mi od kolegi Rafala kijek zrobiony wlasnie na tym blanku ( suzuki RXF-5lb-702 ). Póki co byl raz nad woda , ale ten jeden raz wystarczyl na to ze w 100% zgadzam sie z opiniami wyzej. Kijek rewelacja. Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez pawelstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Myślę że klienci powinni sami robić zdjęcia:) bo Rafał się opierdziela 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Jakies 3 tygodnie temu kurier dostarczyl mi od kolegi Rafala kijek zrobiony wlasnie na tym blanku ( suzuki RXF-5lb-702 ). Póki co byl raz nad woda , ale ten jeden raz wystarczyl na to ze w 100% zgadzam sie z opiniami wyzej. Kijek rewelacja. Nie gniewaj się, ale po pierwszym "razie", nigdy nie można napisać, że było rewelacyjnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi