skalek-77 Opublikowano 1 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 MHX- LIGHT SALTWATERKijek na blanku MHX-L-905-2. 2 składy w długości 2,3m, rzutowo pod przynęty do 110g. Kijek został uzbrojony w rękojeść dzieloną z twardej pianki Matagi, uchwyt Fuji TVS17TK, przelotki Fuji Sic slim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 1 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 TROUT AREA POD OKONIE I PSTRĄGIKijek na blanku TA675-2N wersja przedłużona do 2,07m. kijek w 2 składzie o długości 2,07m moc 5lb pod przynęty w przedziale 0,5-5g. Blank niewiarygodnie smukły, szybki o głębszym ugięciu. Świetny pod łowienie pstrągów na małe przynęty gumowe oraz okoni na gumki i obrotówki.Kijek dostał krótką pełną rękojeść z korka naturalnego flor , zakończenie z drewna stabilizowanego. Uchwyt carbonowy CRS i przelotki Fuji Torzite T2. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 1 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 Mógłbyś porównać ten blank do najlżejszego noctissa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 2 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 Mógłbyś porównać ten blank do najlżejszego noctissa?Noctiss szybszy i wyraźnie bardziej szczytowy. TA łagodniejszy i plastyczniejszy w części środkowej i w dolniku, bardzo smukły po całości. Ale przy takiej konstrukcji bardzo szybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 3 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2024 Rafał dobrze porównał oba te blanki. Ja tylko dodam od siebie że tak z tą szybkością w TA to ja bym mówił ostrożnie bo jeśli ktoś łapie w rękę takiego Trouta z FA po chwili jak łowił wcześniej Diamondem,Noctisem lub tak ostatnio lubionymi do UL seryjnymi Japoncami ze stajni Evergreen,Tict,Graphiteleader w podobnej gramaturze wyrzutu 3-5g to może się lekko rozczarować tak jak ja zamawiając TA663-2N .Wydaje mi się że TA to się nadaje pod zastosowanie jak sama nazwa blanku wskazuje "Trout Area" i pod microjigi na białoryb ale do dłubania okoni to jak dla mnie za wiotki a za razem za mocno bujający się blank.Ale to takie raczej moje subiektyne zdanie i nie każdy musie się z nim zgodzić 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 5 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2024 (edytowane) Rafał dobrze porównał oba te blanki. Ja tylko dodam od siebie że tak z tą szybkością w TA to ja bym mówił ostrożnie bo jeśli ktoś łapie w rękę takiego Trouta z FA po chwili jak łowił wcześniej Diamondem,Noctisem lub tak ostatnio lubionymi do UL seryjnymi Japoncami ze stajni Evergreen,Tict,Graphiteleader w podobnej gramaturze wyrzutu 3-5g to może się lekko rozczarować tak jak ja zamawiającTA663-2N .Wydaje mi się że TA to się nadaje pod zastosowanie jak sama nazwa blanku wskazuje "Trout Area" i pod microjigi na białoryb ale do dłubania okoni to jak dla mnie za wiotki a za razem za mocno bujający się blank.Ale to takie raczej moje subiektyne zdanie i nie każdy musie się z nim zgodzić O ile rozumie się co oznacza szybkość blanku. Blank o akcji szczytowej z mocnym dolnikiem a blank o głębokim ugięciu to dwa zupełnie inne blanki. Co nie oznacza , że jeden i drugi może być szybki mimo ,że zachowanie blanków będzie zupełnie odmienne. Ogólnie każdy blank o akcji szczytowej będzie wydawał się szybszy od takiego z głębokim ugięciem. Może być również taka sytuacja ,że blank ze szczytowym ugięciem będzie wolny mimo ,że tego na pierwszy rzut oka nie widać. Szybkość blanku oznacza to w jakim czasie blank gaśnie po rozbujaniu go a ugięcie blanku to nie oznaka jego szybkości. Edytowane 5 Lutego 2024 przez skalek-77 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 8 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 GAWAS CONQUER POD SZCZUPAKOWE ŁOWYKijek na blanku Gawas Conquer BG120X-J 63/60G zbudowany pod szczupaki . Krótki jedno częściowy kijek 1,90m opisany do 60g ( realnie 30-35g to max) pod s łowienie na mniejsze szczupakowe wobki Twitchingowe, gumy i obrotówki 2-4. Szybki kijek z gumowym ugięciem o progresywnym ugięciu.Kijek został uzbrojony w dzieloną rękojeść z korka burl Tiger, Burl moon i korkogumy. Uchwyt BRS-11229-G i przelotki Fuji Torzite. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 8 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 ST.C ELITE INSHOREKijek na blanku St.C w wersji SW. 5SW70MF. Kijek mocno uniwersalny w długości 2,13m moc 17lb c.w opisane przez producenta jako 10-21g ( realnie więcej). Blank w kolorze białym.Kijek został uzbrojony Uchwyt AT Apex ULH 16 w kolorze black gloss, zabudowa z carbonu i pianki, przelotki Fuji Torzite. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 ST.C ELITE INSHOREKijek na blanku St.C w wersji SW. 5SW70MF. Kijek mocno uniwersalny w długości 2,13m moc 17lb c.w opisane przez producenta jako 10-21g ( realnie więcej). Blank w kolorze białym.Kijek został uzbrojony Uchwyt AT Apex ULH 16 w kolorze black gloss, zabudowa z carbonu i pianki, przelotki Fuji Torzite.Czy 5SW70MHF również byłby dostępny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 9 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2024 (edytowane) Czy 5SW70MHF również byłby dostępny? Na dzień dzisiejszy nie ma żadnych dostępnych blanków ST.C.Jedynie został mi SCV610MLXF Edytowane 9 Lutego 2024 przez skalek-77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 22 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 SUZUKI RXXF POD SZCUPACZE ŁOWYKijek na blanku Suzuki RXF-14lb-701 pro zbudowany pod szczupaki. Poradzi sobie z gumkami w wielkości 10-12 cm na główkach 5-15g oraz świetnie obsłuży twicze w wielkości 9-13cm. Kijek w jednej części o długości 2,13m moc 14lb c,w realnie do 25g. Kijek został uzbrojony w nowy carbonowo drewniany uchwyt FGRSS, rękojeść dzieloną z korka Kaktus 2 i przelotki Fuji Sic Slim. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 22 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 NOCTISS NANO POD GRUBSZE OKONIEKijek na blanku Noctiss Nano, model SNT6108-1N zbudowany pod cięższe okoniowanie, sandaczyka na leciutko również obsłuży. Kijek w jednym kawałku o długości 2,09m, moc dobre 8lb , c,w 3-13g. ( w realu od 4g +3" gumka do 12g + 3" guma). Kijek szybki i elektryczny o szczytowym ugięciu z bardzo precyzyjnym szczytem i małym zapasem mocy w dolniku. Kijek został uzbrojony w delikatną rękojeść z drewna stabilizowanego barwionego w brązik, uchwyt Carbonowo tytanowy Fuji TCP- NHSSK 13, nakrętka zabudowana carbonem i drewnwm . Przelotki Fuji Torzite. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 29 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 (edytowane) SUZUKI RXF-14LB-962 pro POD MORSKĄ TROTKĘ I BOLKAKijek na nowym blanku ze stajni Suzuki, model RXF-14lb-962 pro. 2 składy w długości 2,90m, moc 14lb opisany do 21g. Realnie jest nie co mocniejszy. Świetna propozycja jako materiał na kijek boleniowy lub pod trotki łowione w morzu. Umiarkowanie szybki i wyraźnie mięsisty blank z bardzo ładnym ugięciem. Łączenie typu spigot , co akurat bardzo lubię.Kijek w wydaniu klasycznym i dość budżetowym. Rękojeść pełna z korka Rivier 2 i korkogumy, uchwyt Fuji DPS , przelotki Fuji Sic Slim. Edytowane 29 Lutego 2024 przez skalek-77 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 29 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 (edytowane) KRAAG XF POD SANDAŁKAKijek na dwu częściowym blanku Kraag Xf, model SKXF7016-2N malowany w kolor pearl black gloss. 2 składy w długości 2,13m, moc 16lb , c.w 6-30g. kijek szybki i bardzo czuły o szczytowym ugięciu. Świetny kijek pod sandaczowego jiga jak i pod koguty. Kijek został uzbrojony w rękojeść dzieloną z korka Burl Tiger, uchwyt Fuji VSS16 z nakrętką do zabudowy KDPS 16 GM, przelotki Fuji Torzite T2. Edytowane 29 Lutego 2024 przez skalek-77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GalaktycznyWojownik Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 (edytowane) Panowie i Panie, Może wątek nie do końca odpowiedni, ale wielu customerów śledzi ten wątek to może coś podpowie. No i liczę na pomoc również @skalek-77. Chciałbym na ten sezon zakupić, a właściwie wykonać kijek pod łowienie okoni w toni (jeziora, rzeki - ograniczone do wody stojącej/lekko płynącej w klatkach). Przynęty jakich chcę używać to guma, maksymalnie 2 cale i 2gr-3gr obciążenia. Typowa wykałaczka. Pomożecie z wyborem? EDIT: Zapomniałem dodać, długość <=193cm, raczej jestem zdecydowany by był w jednym kawałku. Edytowane 29 Lutego 2024 przez GalaktycznyWojownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 (edytowane) Panowie i Panie, Może wątek nie do końca odpowiedni, ale wielu customerów śledzi ten wątek to może coś podpowie. No i liczę na pomoc również @skalek-77. Chciałbym na ten sezon zakupić, a właściwie wykonać kijek pod łowienie okoni w toni (jeziora, rzeki - ograniczone do wody stojącej/lekko płynącej w klatkach). Przynęty jakich chcę używać to guma, maksymalnie 2 cale i 2gr-3gr obciążenia. Typowa wykałaczka. Pomożecie z wyborem? Noctiss Nano SNT645-2Nlub lżej i szybciej Matagi TR60 Ajax Lightning Edytowane 29 Lutego 2024 przez scOOtt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 Noctiss 3lb też ogarnie 3g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 29 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 Panowie i Panie, Może wątek nie do końca odpowiedni, ale wielu customerów śledzi ten wątek to może coś podpowie. No i liczę na pomoc również @skalek-77. Chciałbym na ten sezon zakupić, a właściwie wykonać kijek pod łowienie okoni w toni (jeziora, rzeki - ograniczone do wody stojącej/lekko płynącej w klatkach). Przynęty jakich chcę używać to guma, maksymalnie 2 cale i 2gr-3gr obciążenia. Typowa wykałaczka. Pomożecie z wyborem? EDIT: Zapomniałem dodać, długość <=193cm, raczej jestem zdecydowany by był w jednym kawałku.Witam. Proponuje kontakt tel. lub priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 SUZUKI RXF-14LB-962 pro POD MORSKĄ TROTKĘ I BOLKAKijek na nowym blanku ze stajni Suzuki, model RXF-14lb-962 pro. 2 składy w długości 2,90m, moc 14lb opisany do 21g. Realnie jest nie co mocniejszy. Świetna propozycja jako materiał na kijek boleniowy lub pod trotki łowione w morzu. Umiarkowanie szybki i wyraźnie mięsisty blank z bardzo ładnym ugięciem. Łączenie typu spigot , co akurat bardzo lubię.Kijek w wydaniu klasycznym i dość budżetowym. Rękojeść pełna z korka Rivier 2 i korkogumy, uchwyt Fuji DPS , przelotki Fuji Sic Slim.A tak zapytam.. lubię dps, ale rzeczywiście nakrętka w obecnych "de luxe" jest ostra, chodzi o jej krawędzie "do dokręcania" ???? Ja siebie poleciałem równo pilnikiem by nadać temu odpowoednio miły "dotyk" i środkiem który "ożywia" plastik tak że wygląda jak nowa fabryka.. jasne że Ty klientowi tak nie zrobisz, ja też bym nie zrobił... Ale.. czemu nie kdps od góry ? Trudno dostępny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 1 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2024 (edytowane) A tak zapytam.. lubię dps, ale rzeczywiście nakrętka w obecnych "de luxe" jest ostra, chodzi o jej krawędzie "do dokręcania" Ja siebie poleciałem równo pilnikiem by nadać temu odpowoednio miły "dotyk" i środkiem który "ożywia" plastik tak że wygląda jak nowa fabryka.. jasne że Ty klientowi tak nie zrobisz, ja też bym nie zrobił... Ale.. czemu nie kdps od góry ? Trudno dostępny ?Ja nie widzę problemu z nakrętkami od DPS a mam te uchwyty w większości kijków. I powiem szczerze pierwszy raz spotykam się z taką opinią , że "nakrętka jest ostra". Co do KDPS 17 to od dłuższego czasu nieosiągalne. Edytowane 1 Marca 2024 przez skalek-77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 1 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2024 (edytowane) Ja nie widzę problemu z nakrętkami od DPS a mam te uchwyty w większości kijków. I powiem szczerze pierwszy raz spotykam się z taką opinią , że "nakrętka jest ostra". Co do KDPS 17 to od dłuższego czasu nieosiągalne.Jak "robiłem" wędkę, to ktoś uznany zwrócił mi na to uwagę, i muszę mu przyznać rację. Jasne że jest to subiektywne wrażenie i jeśli nie przeszkadza to luz ???? Szkoda że kdps 17 nieosiągalny, bardzo szkoda. Ale widzę że jesteś chyba zwolennikiem starego dpsa. Ja lubię na okrągło. Sksy i tvs tylko w okoniowych kijkach jak dla mnie ale.. każdemu wedłu gustu i potrzeb. Edytowane 1 Marca 2024 przez Bolesław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 4 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 (edytowane) Jak "robiłem" wędkę, to ktoś uznany zwrócił mi na to uwagę, i muszę mu przyznać rację. Jasne że jest to subiektywne wrażenie i jeśli nie przeszkadza to luz Szkoda że kdps 17 nieosiągalny, bardzo szkoda. Ale widzę że jesteś chyba zwolennikiem starego dpsa. Ja lubię na okrągło. Sksy i tvs tylko w okoniowych kijkach jak dla mnie ale.. każdemu wedłu gustu i potrzeb.Nie ma dla mnie znaczenia czy nowy czy stary DPS. Szczerze to nawet nie wiedziałem ,że się czymś różnią. Ale jak ktoś będzie się upierał , że nowe nakrętki są BE. To mam troche tych starych. Takich bez metalowego pierścienia. Bo o to chyba chodzi ? Edytowane 4 Marca 2024 przez skalek-77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 7 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 SUZUKI POD SZCZUPOLEKijek na blanku Suzuki RXF-16lb-762. Kijek dwu częściowy w długości 2,28m, moc 20lb , opisany przez producenta do 21g , realnie 35g na spokojnie. Kijek zbudowany pod szczupacze łowy. W/g mnie jedna z ciekawszych propozycji na kijek szczupakowy. Kijek został uzbrojony w uchwyt rękojeść dzieloną z korka Kaktus 2, uchwyt BRS-11-229G z drewnianym insertem, przelotki Fuji Torzite. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 7 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 VEGTER BORON POD PSTRĄGAKijek na blanku boronowym Vegter Boron Nono , model SS8310-2N malowanie w kolor Burgundy Dust Transparent. Kijek zbudowany z myślą o łowieniu pstrągów na woblery, obrotówki i większe gumy na główkach 3-7g. Kijek dwu częściowy o długości 2,54m, moc 10lb c,w 2-15g. Blank TOP jeżeli chodzi o takie łowienie. Kijek dostał pełna rękojeść z korka portugalskiego bardzo dobrej jakości, uchwyt Fuji SKSS 16 , insert i wykończenia z drewienka stabilizowanego ( amarant) pod kolor blanku. Przelotki możliwie najlepsze, czyli Fuji Torzite T2. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 8 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2024 witam Czy omawiany w/w kij obsłuży przy wyrzucie lekkie woblery 5-7 cm w granicach 2,5 -4 gramów , jaka jest średnica realna szczytówki i jak szybko się wzmacnia ? Czy bliżej mu do blanków suzuki np. 762 8 czy Matagi TR 78 12 lb jeśli chodzi o szybkość blanku ? pozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi