Flexx Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Auriga Costa jako blank z pełnego węgla, zapewne nie tylko ma to niekończące się ugięcie, ale też przyciąga uwagę swoją nadzwyczajną jak na tę moc smukłością.Sam bym sobie taką sprawił - 15lb lub 20lb - gdyby nie fakt, że z powodu braku możliwości łowienia z łódki nie widzę obecnie u siebie dla niej zastosowania.Chociaż w najbliższych tygodniach planuję sprawdzić w swoich rewirach kilka miejsc pod kątem nieco cięższego łowienia z brzegu krótką wędką, więc kto wie... Edytowane 22 Maja 2020 przez Krzysiek Rogalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Auriga Costa jako blank z pełnego węgla, zapewne nie tylko ma to niekończące się ugięcie, ale też przyciąga uwagę swoją nadzwyczajną jak na tę moc smukłością.Sam bym sobie taką sprawił - 15lb lub 20lb - gdyby nie fakt, że z powodu braku możliwości łowienia z łódki nie widzę obecnie u siebie dla niej zastosowania.Chociaż w najbliższych tygodniach planuję sprawdzić w swoich rewirach kilka miejsc pod kątem nieco cięższego łowienia z brzegu krótką wędką, więc kto wie...Zawsze sie znajdzie jakiś powód zeby nabyć nową wędkę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Zależy mi na opini osoby która miała obydwie konstrukcje w rękach i potrafi obiektywnie zestawić parametry użytkowe takie jak szybkość, ugiecie, czułość, sygnalizacje szczytowki, uniwersalność zastosowań bądź jej brak. Wiem że w wypadku Aurigi Costa to trudne bo to dość świeże blanki ale może jednak ktoś coś podpowie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) A Ty Rafał co byś osobiście wybrał do takiego sandaczowego projektu pod komfortową obsługę glowek 12g - 25g plus 4 cale?To Suzuki RXXF-18lb czy może ta Aurige Costa opisana przez Ciebie na 20LB? A może jeszcze coś ciekawego w 1 składzie?PozdrawiamJa bym wybrał i to i to. Najlepsze w tym jest to ,że to w cale nie żart. Blanki te są od siebie tak inne ,że zrobił bym sobie oba. Do łowienia w różnych warunkach. Auriga Costa obsłużyła by mi również łowienie na lekko ( główkę 5 -8g) i dropa, a Suzuki świetnie gadałby z kogutami.A pewnie Kraaga Elite też korciłoby sobie ukręcić.Tu nie ma jednego, jedynie słusznego wyboru . Edytowane 22 Maja 2020 przez skalek-77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 No to pomogłeś????Wiem teraz tyle że znowu trzeba szykować kasę.. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Rafał, takie czerwone tuby to na specjalne zamówienie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Ja bym wybrał i to i to. Najlepsze w tym jest to ,że to w cale nie żart. Blanki te są od siebie tak inne ,że zrobił bym sobie oba. Do łowienia w różnych warunkach. Auriga Costa obsłużyła by mi również łowienie na lekko ( główkę 5 -8g) i dropa, a Suzuki świetnie gadałby z kogutami.A pewnie Kraaga Elite też korciłoby sobie ukręcić.Tu nie ma jednego, jedynie słusznego wyboru .Jedyny słuszny wybór jest taki jak napisałeś - mieć wszystkie. Tak właśnie zrobiłem Mankament, że nie obłowiłem Costy i nie chcę wydawać pochopnych opinii. Ale czerwiec tuż tuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Jedyny słuszny wybór jest taki jak napisałeś - mieć wszystkie. Tak właśnie zrobiłem Mankament, że nie obłowiłem Costy i nie chcę wydawać pochopnych opinii. Ale czerwiec tuż tuż Czekam bardzo niecierpliwie na obszerne porownanie???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Rafał, takie czerwone tuby to na specjalne zamówienie? To jest bordowa. Na zamówienie jak każda inna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Kilka kijków na blankach z F.A ostatnio powstało.BLAAS SLIM NANO SLS7610-2N kolor burgundy dust. Rękojeść pełna z korka portugalskiego bardzo dobrej jakości, uchwyt Fuji DPS 16 gun smoke, insert dotaczany i frezowany z drewna Amarant, zakończenie również. Przelotki pod kolor uchwytu Fuji Torzite T2. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Blaas XF, SLXF7610-2NRękojeść dzielona z naturalnego korka, wstawki z korkogumy brązowej +cieniutkie paseczki z pomarańczowej pianki, uchwyt Fuji DPS17 black z insertem drewnianym ( stabilizowany tic), Przelotki Fuji Alconite. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 KRAAG ELITE NANO , SKXE666-1NUchwyt Fuji DPS 16 z insertem z drewna, rękojeść dzielona z korka tiger i kaktus 2 w różnym wybarwieniu, przelotki Fuji Titanium Sic Slim. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 BLAAS SLIM NANO SLS9015-2N kolor Hohey Yellow transparentKijek dostał pełną rękojeść z korka naturalnego klasy flor z dodatkiem brązowej korkogumy i pasków z korka burnt. Uchwyt Fuji DPS 17 z insertem z stabilizowanego drewna, przelotki Fuji Torzite. Kolor omotek jak i reszta komponentów dobrana w harmonijną całość jeżeli chodzi o kolor. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) Ileż to już wędek przerobiłem... a mój SLS9015-2N tak mnie urzekł swoim wyglądem, kolor blanku brązowy, przechodzący w miodowy... Akcja szybka z płynnym ugięciem parabolicznym...Ten Slim... mistrzostwo świata na wiślane klenie i jazie na twarde przynęty. Przyłów boleni też mu nie straszny. Dzięki Rafał za mega staranne wykonanie i doradztwo w punkt... to działamy dalej Edytowane 30 Maja 2020 przez maniak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comen Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Każda wędka w wykonaniu Rafała urzeka urodą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 EKSTREMALNA SANDACZÓWKAKijek na najmocniejszym modelu z serii blanków Auriga Matagiego . Model TR66 Auriga Costa MLJ. Blank typu Solid Carbon o niesamowitych właściwościach i niewiarygodnie szerokim spectrum c.w. Obsługuje przy sandaczowym jigowaniu główki od 5g+3" gumka po 25g+ 4" i to w pełnym komforcie. Nie znam blanku, który by miał podobnie. Czułość i dynamika na najwyższym z możliwych poziomie, amortyzacja kapitalna. Nie wiem co więcej napisać . Mnie ten blank powala na kolana. A parę innych już widziałem .Moc i finezja w jednym.Ten egzemplarz został przedłużony na życzenie klienta do długości 2,06 m. Dostał pełna rękojeść z naturalnego korka portugalskiego i riviera z korkogumą. Uchwyt Fuji DPS 17 z insertem z drewna egzotycznego , przelotki Fuji Torzite. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ile taki pełny węglowy kijek waży ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Auriga do 11g przedłużona do 198cm w naturalnym koreczku i lekkim uchwycie waży 105g.W tym mocniejszym wyżej przedstawionym obstawiam ponad 120g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Jak wygląda balans takiej wędki ? Czy z racji pełnego węglowego pręta pełna rękojeść wskazana , czy jednak minimalistyczna , piankowa i dzielona mogłaby być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Pamiętajmy ze waga aurigi to tak jak u kulturysty - same miesnie????????A balans jest spoko przy tej długości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Auriga do 11g przedłużona do 198cm w naturalnym koreczku i lekkim uchwycie waży 105g.W tym mocniejszym wyżej przedstawionym obstawiam ponad 120g Zgadza się.Dodatkowo należy mieć na uwadze, że różnica w wadze między Aurigą Nuovo a mocniejszą Aurigą Costa to 18 g (odpowiednio 46 g oraz 64 g). Tak więc orientacyjną wagę takiej wędki można dość łatwo obliczyć. Przy czym podejrzewam, że nie tyle uchwyt, co rodzaj korka może tu powodować jakieś istotniejsze różnice w wadze. Jak wygląda balans takiej wędki ? Czy z racji pełnego węglowego pręta pełna rękojeść wskazana , czy jednak minimalistyczna , piankowa i dzielona mogłaby być ? Od biedy da się zrobić Aurigę z dzieloną rękojeścią, przecież Rafał zbudował w swoim czasie kilka Aurig z uchwytem delfin (sam taką miałem). Z pełną rękojeścią ten blank balansuje się jednak lepiej, dlatego też taki wybór będzie trafniejszy. Pamiętajmy ze waga aurigi to tak jak u kulturysty - same miesnie Bardzo obrazowe porównanie, trafione w punkt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Przedstawiona wyżej Costa jest moja. Wazy po przedłużeniu i na tym konkretnie korku 142g. Ale dla mnie kilka gram mniej lub więcej w ogóle nie ma znaczenia. Najważniejszy jest balans, który wypada idealnie w punkcie gdzie trzymam wędkę - bardzo blisko stopki kołowrotka. Kij sparowany jest ze Stellą 3000MHG z 2018r.Costa to mega uniwersalna wędka. Mi zastępuje trzy inne jak pływam na pontonie lub ze zwykłego lenistwa nie chce mi się zakładać kołowrotka i przedziewać plecionki przez przelotki do większej ilości wędek. Kategorycznych opinii jeszcze nie wydam, bo za mało nią złowiłem ryb. Największy sandacz 80 cm, a szczupaki max 75cm. Nie jest to mój ideał pod szczupaka (preferuje mocno pracujące kije), ale jak trafiają jako przyłów, to problemu ze spadami nie zanotowałem. Na sandacza pasuje idealnie. Do dropsa tez pewnie ja ze znakomitym skutkiem wykorzystam. Jedyna wada to właściwie za duża uniwersalność, bo cześć wędek została zdegradowana do szafkowych leżaków. Wyszło na to, że za późno dowiedziałem się o istnieniu Costy. A może dobrze... przynajmniej mam kilka wędek więcej Edytowane 13 Czerwca 2020 przez Krab 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Przedstawiona wyżej Costa jest moja. Wazy po przedłużeniu i na tym konkretnie korku 142g. Ale dla mnie kilka gram mniej lub więcej w ogóle nie ma znaczenia. Tak z ciekawości zapytam, o ile przedłużyłeś swoją Coste? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 206 ma wiec o 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Obsługuje przy sandaczowym jigowaniu główki od 5g+3" gumka po 25g+ 4" i to w pełnym komforcie. Jeżeli kiedyś wrócę do łódkowego łowienia to zamówię dla siebie taki patyk bez przedłużki Mega uniwersał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi