Łowca.b Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Jesli chodzi o sama wage wedek to wystarczy miec jakiekolwiek pojecie o wadze komponentow. Toc na kaktusie czy burnie bedzie wiecej wazyla niz na florze. Jak dodamy drewna czy pierscionki jakie bardzo lubie to znowu sie zwiekszy. Zaden science-fiction. Wszelkie dlugie wedki trzeba tak zbroic w erze bardzo lekkich kolowrotkow. Nie ma sie czego wstydzic. Tak chca klienci. Zero problemuAle te wszystkie info co wymienisz dostaje zamawiający. I ma tą wiedzę od Fachowca do którego się zgłasza z prośbą o wykonanie wędki. Chyba że jest to Artysta-Fachowiec i tu do samego końca nie będzie wiadomo czy pozyskane komponenty były wysezonowane wcześniej, czy raczej pełen FINISZ osiągną po 12 latach leżakwania za szafą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 (edytowane) A dodam jeszcze takie porównanie, raczej każdy powinien temat troche znac. Żeby przyszłe pokolenia miały łatwiej. Każdy zna taką pozycję w świecie motoryzacji jak Mercedes, prawda? Wiemy na co stać ten koncern i czego możemy się po nim spodziewać. Co tu dużo gadać, oprócz sari A i B, ale tu nie o tym- ogolnie Merolami się super jeździ i nasze Merole tutaj, to są dla porównania super ekstra wędki seryjne znane i lubiane i każdy podstawia w tą pozycję swoją ulubioną wędkę seryjną. I jak się o nią dba, służy nam wiernie przez długie lata. A i jeszcze żona pojeździć, dzieci się nauczą. A na koniec pojedzie w drugie ręce z pocałowaniem ręki i w "Afryce" się będą cieszyć naszym mercem , może gdzieś trochę rdzy może wahacze luźne Ale jeździ i klient jest zadowolony bo ma merca i może liznąć też trochę tego sławnego luksusu. Poprzedni właściciel poszedł do salonu i znowu wziął nowego merca bo poprzedni się sprawdził więc czemu nie. Ale z czasem zaczyna mu coś nie pasować, może przez kryzys wieku średniego więc zaczyna szukać, jak to prawdziwy facet, w miejscu nie usiądzie do puki swego celu nie osiągnie. I na takim zlocie kolegow w swoim wieku, spotyka znajomego znają się z salonu merca. W naszym świecie (sklep wędkarski) i jak to między kolegami po fachu bywa zaczynają się przechwalać kto co złowił ostatnio, na co oczywiście i jaka wędka. No i ten kolega mówi: Łowca.b Ale miałem ostatnio branie sandała na krzakach, wiesz na których tych przy wyspie ja potwierdzam że wiem o które chodzi. Więc mówię pokaż zdjęcie tego smoka. A on taki zniesmaczony mówi: wiesz nie wycholowałem mój sprzęt zawiódł. A wiem jakiego Merola używa i nie chce mi się wierzyć. Super seryjny merol, mało pali i na autostradzie prowadzi się jak zły a i z BMW można się poganiać jak pusta droga. To go pytam czy sprzedaje? A on mówi że nie zostawi go na zapas. Ale znalazł coś super w ofercie Merola. Tylko 3razy tyle kosztuje. Ale nazywa się AMG i tam przygotują go tak że będzie zasówał ekstra po autostradzie. A i po krętych drogach też da radę. Pali trochę więcej to dlatego, i teraz UWAGA! Bo trochę więcej waży, ale odczucia z jazdy są 100 razy lepsze niż seryjiaki. Wszystko dopracowane dopieszczone, A jaką ma moc i jest dużo bardziej elastyczny na przeciążenia. A o kolorze wnętrza, podsufitki i wentylowanych siedzeniach to nie bede sie rozpisywał. I wiesz co jest najlepsze: i do kosciola tez nie wstyd zabrac daje rade (czyt. Okonia też połowi na zawodach lokalnego Koła) Ale takiego grubego ???? rzecz jasna. -I jak syn pożyczy czasami to też zostaje dalej w jednym kawałku (przyłow suma), a wiesz jak jes gowniarze nie dbają o sprzęt (rozpierdol w nocy na łódce i czasem się zdaża przydusić niechcący patyka). No i reasumując, Merole są fajne robią robotę, prawdziwe woły robocze. Ale nie oczekujemy od woła, że zrobi coś więcej niż się mu kazało. A co innego jest z AMG custom. My wolni ludzie decydujemy o tym czym chcemy jeździć. I ch.j że więcej pali, ale jeździ jak ja chce i nie muszę zwalniać bo pada ????A po co komu Mercedes jak jest BMW? :) Na przyklad- e36 z silnikiem m50b25? Edytowane 27 Stycznia 2023 przez Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca.b Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zapachniało jarmarcznym tunningiem i wyspawaną klatką z pozostałości po bramie wjazdowej, w którą wspomniane e36 wjechało kilka godzin wcześniej hahaha ???????????? Wypisuje się z tej wycieczki krajobrazowej do nikąd. Zasponsorowanej przez 500+ przy wsparciu fundacji wspomagającej leczenie kurzej ślepoty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Bujo, nigdzie nic lepszego niż ten polski jerkbait nie znalazłeś. Wypowiadasz się o RB a elementem wyważającym wędkę jest dla Ciebie kołowrotek. Mechanik z USA jest światowym autorytetem w projektowaniu blanków i każde jego zdanie, nawet źle interpretowane, jest wyrocznią bez względu na istnienie czegoś takiego jak fizyka i "postęp". Polski pasztet jest świetny i z roku na rok coraz lepszy, zanim jednak go ocenisz, warto abyś wcześniej spróbował, co z resztą sam proponujesz innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 (edytowane) Dawno nie przeglądałem tego wątku, a tu taka burza.No to dodam trzy grosze od siebie.Mam dwie wędki spod ręki Rafała.Boleniowego batsona (2,9) i brzanowego phenixa (2,7).Obie kupiłem na giełdzie, bo taki mam model biznesowy. Wiem czego potrzebuje i czekam na okazje cenowe. W końcu jestem szkolonym spekulantem W obu przypadkach byłem i jestem zadowolony. Wędki wyciągnęły na prawdę wiele ryb. Spełniły moje oczekiwania.Dziś phenix leży w zapasie, bo przestawiłem się na dłuższego phenixa 2,9. Wisła duża rzeka. Batson cały czas łowi.Kiedyś z własnej winy połamałem w phenixie szczytówkę. Szybko skontaktowałem się z twórcą i też byłem zadowolony.Za uczciwą cenę miałem sprawnie naprawioną wędkę. Zdążyła na sezon brzanowy. Ostatni temat, czyli rady. W czasie poszukiwania złotego graala pod moje łowienie starałem się radzić doświadczonych twórców.Wyobraźcie sobie, że zarówno Rafał, jak i Wojtek napisali mi mniej więcej to samo. Niezależnie od siebie.Jaki z tego morał?Na pewno są lepsi, są gorsi. Ludzie mają rożne preferencje, chociażby. wizualne.Dla mnie wędki Rafała kojarzą się z pewnym, wysokim poziomem.No i ze stylem, który mi odpowiada.Pozdrawiam Edytowane 27 Stycznia 2023 przez korol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 "I teraz wystąpie jako 3cia osoba, tak jak zapowiedziałem na początku, że bohaterów tej wypowiedzi będzie trzech. I tu wyleje swój żal, na temat tego, że jak ktoś nie ma nic konkretnego do przekazania i jest to coraz popularniejsze zjawisko na tym forum to zaczyna za przeproszeniem się do kogoś przy...rdalać ch.j wie tak naprawdę o co" Trafione w punkt. Panie Bujo, a jaki Ty masz pan problem, otwórz pan swoją pracownię, będziesz pan robił wędki i testował, łowił ryby i przekazywał wiedzę i swoje odczucia potencjalnemu klientowi i nam użytkownikom Jerkbaita, zrobisz pan karierę! , no ale przede wszystkim, będziesz se pan mógł te wszystkie wędki zważyć 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 A wracając do głównego tematu, użytkuje ktoś wyżej zrobiony kij to jest Vegter Boron SS8310-2N ? Czy jego parametry są dobrze opisane?Mój ci on ???? Leży w szafie. Nie zdążyłem z nim pójść nad wodę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 A pod co go zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Mi nie przyszło żadnego z 13 wędek od Rafała ważyć… może coś nie tak robię a przy żadnym ręka nie odpadła a wyważone i dopasowane jak trzeba możliwe ze te 3 gramy więcej w najnowszym Boronie mi nie podpasuje…Bo tu na forum to się niektórzy zachowują jak francuskie pieski. A to za ciężko, to za grubo, to za ciasno. Trzeba mieć coś nie tak pod kopułą, żeby odchudzać wędkę lub kołowrotek o parę gramów. Jak by mogli to by oskrobali jeszcze blank, albo ze stelli usunęli farbę. Pewnie będzie pare kilo mniej i łapy nie upier...oli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 A pod co go zrobiłeś?Dokładnie pod to co Rafał opisał. Wiślane łowienie, żeby posłać niewielki woblerek czy obrotóweczkę. A jak trzeba to i niezbyt ciężkiego boleniowego przecinaka. Blank wyglada na delikatny, ale na te ryby z moich planów wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Mi nie przyszło żadnego z 13 wędek od Rafała ważyć… może coś nie tak robię a przy żadnym ręka nie odpadła a wyważone i dopasowane jak trzeba możliwe ze te 3 gramy więcej w najnowszym Boronie mi nie podpasuje…Jaki model boronika robiłeś u Rafała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zamówione, będą dopiero robione… Thorus 6917-1N i Vegter 9320-2N … do tego jako bonus Pike ISILO 7628-1N przetestuje nowość, dam znać po majówce jak to się spisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 To żeś ładnie zaszalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Dokładnie pod to co Rafał opisał. Wiślane łowienie, żeby posłać niewielki woblerek czy obrotóweczkę. A jak trzeba to i niezbyt ciężkiego boleniowego przecinaka. Blank wyglada na delikatny, ale na te ryby z moich planów wystarczy.Ja zamówiłem go pod pstrągi,ale dopiero w marcu blank ma być ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 To żeś ładnie zaszalał. Jakoś do maja trzeba wytrzymać i o czymś myśleć… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Maniak, masz rację. Trzeba jakoś wytrzymać, u mnie do czerwca. Zamówione Thorusy SBO 728-1n i SBO7314-1n. ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Życie jest piękne… a jak można je jeszcze bardziej osłodzić to czemu nie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 To taka wisienka, na torcie. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 NOCTISS NANO POD WIEKSZE OKONIE I SANDACZYKA NA LEKKOKijek na bardzo popularnym blanku Noctiss Nano SNT6108-1N. Kijek długości 2,09m, mocy 8lb i c,w do 13g. Fajny szybki i bardzo elektryczny kijek pod jiga na okonie łowione na nie co cięższe przynęty niż paprochy. Sandacz na leciutko tez mu nie straszny. Kijek dostał dzieloną rękojeść z jasnego tygrysa , Uchwyt Fuji SKSS z insertem drewnianym + przelotki Fuji Torzite. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 MATAGI AURIGA POD ŁÓDKOWE ŁOWYDwa kijki na blankach typu Solid carbon ze stajni Matagi. Auriga Area XUL do 5g pod okonie i Auriga Costa LJ pod okonie ciężej jak i również szczupaki i sandacze na lżej. Cw. oceniam jako 4-20g.Blanki wyjątkowe i niepowtarzalne w kategorii Solid Carbon ( pełny pręt węglowy). Wyjątkowo sprężyste i elektryczne.Kijki zrobione niemal bliźniaczo. Uchwyt Fuji DPS z insertem węglowym, nakrętki KDPS zabudowane twardą pianka zakrywające gwint i reszta z pianki. Całości dopełniają przelotki Fuji Torzite T2. Prosto, elegancko i funkcjonalnie . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Widzę znajome wykończenie w tych Aurigach Wędki mają standardową długość blanków, czy może dałeś jakieś minimalne przedłużenie w te gałki na końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Widzę znajome wykończenie w tych Aurigach Wędki mają standardową długość blanków, czy może dałeś jakieś minimalne przedłużenie w te gałki na końcu?Tak. Zrobione dokładnie jak Twój Noctiss. Spodobało się . A blanki w standardzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 10 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 THORUS BORON Kijek na blanku Thorus boron SBO728-1N. Jeden skład w długości 2,2m mocy 8lb i c,w do 13g. Ideał pod większe okonie i sandacza na leciutko. Kijek w dzielonej rekojeści z drewna stabilizowanego, carbonu i pianki , uchwyt fuji SKSS16 TK + przelotki Fuji Torzite T2. Bardzo ciekawa propozycja. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 (edytowane) PHENIX FEATHER POD OKONIA I SANDACZA NA LEKKOKijek castingowy na świetnym i tanim blanku Phenix Feather FTX-s71L. Kijek w jednej części skrócony dołem do 2,07m, moc 10lb obsługuje w przedziale 2,5-10g + gumka 3'. Kijek o akcji szczytowej o ładnym progresywnym ugięciu. Subtelna bardzo precyzyjna szczytówka płynnie przechodząca w fajnie pracującą część dolnikową kijka. Kijek uzbrojony został w carbonowy uchwyt At Razor 16 CCT z nakrętka z carbonu + pianka Matagi. Przelotki Fuji Sic Slim. Edytowane 16 Lutego 2023 przez skalek-77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 NOCTISS NANO POD SANDAŁKAKijek pod sandacza na lżej na moim ulubionym blanku Noctiss Nano SNT61013-1N. Kijek jedno częściowy o mocy 13lb do główek 5-17g. Subtelny bardzo precyzyjny szczyt, płynnie przechodzący w cięty i ostry dolnik. Kijek o ugięciu perfekcyjnym jeżeli chodzi łowienie sandaczy na jiga. Nie za miękki i nie za pałowaty, taki w sam raz, dodatkowo niewiarygodnie czuły. Jak dla mnie wzór blanku pod sandacze.Kijek został uzbrojony w dzieloną rękojeść z korka burnt storm, uchwyt AT Apex 17 + lekkie Tytanowe przelotki Fuji Titanium Sic Slim. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi