Skocz do zawartości

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

Rekomendowane odpowiedzi

to ja pisalem ze nie kazdemu sie moze podobac ugiecie najbadziej elektrycznego z phenixow

https://www.youtube.com/watch?v=S3EUmaObQyQ

Ładowanie wszystkiego do jednego wora ,to zły kierunek.Podejrzewam ,że jest to wędka na blanku z serii spiningowej DS.

Miałem najlżejszego TX682-S i tak własnie się zachowywał,ala Poping MHX-a.

Preferuję zdecydowanie K2 castingowego rodowodu, miałem TX684-C ,a obecnie TX683-C w najnowszej odsłonie,czyli szlifowany.Ten moim zdaniem gnie się najgłębiej.Choc wszystkie z tej serii mają inną ,pełniejszą od spiningowych pracę.

Nazywanie tego czegoś ugięciem, to nadinterpretacja :lol: .

Waldku,

To dlatego ze owy feniks nie jest w tytanach. No ugiecie po prostu piekne, wspaniale, widac od razu kosmiczne technologie rodem z Gwiezdnych Wojen. Jest tez inna opcja czyli pionierskie zastosowanie grafenu w blankach stad taka sztywnosc konstrukcji. Dodaj do tego plecionke i smialo mozna isc na pstragi, zanim kazdy sie wypnie to z pinc razy wyskoczy nad wode :) 

Pozdrawiam,

Bujo

Waldku,

To dlatego ze owy feniks nie jest w tytanach. No ugiecie po prostu piekne, wspaniale, widac od razu kosmiczne technologie rodem z Gwiezdnych Wojen. Jest tez inna opcja czyli pionierskie zastosowanie grafenu w blankach stad taka sztywnosc konstrukcji. Dodaj do tego plecionke i smialo mozna isc na pstragi, zanim kazdy sie wypnie to z pinc razy wyskoczy nad wode :)

Pozdrawiam,

Bujo

I już wiemy dlaczego ten blank jest tak kosmicznie elektryczny. Sztywny blank w 80 procentach konstrukcji. Strzela po pazurach fest. I przy okazji fest pęka w dolniku.

TX 684 C

http://jerkbait.pl/topic/7251-projekty-koguta/page-4?hl=%20projekty%20%20koguta

TX 712 C

http://jerkbait.pl/topic/7251-projekty-koguta/page-9?hl=%20projekty%20%20koguta

Tu masz foty ugięcia serii castingowej,jak dla mnie rewela. Spiny ,szczerze też mi jakoś nie leżą przez ugięcie choć wiem ,że zacne to narzędzia połowu. Casty i spin na blanku casingowym poraża wręcz czułością. :) Zresztą ja do nich też. :D

Edytowane przez kogut

Rafał,tak jest zawsze jak się nie wie do czego dany blank ma służyć.

Phenix be i koniec,zwłaszcza w tytanach ;)

Witam,

Wyjasnij mi zatem jak ma prawidlowo pracowac i do czego sluzyc blank, ktory w nazwie ma drop shot. 

Dziekuje serdecznie.

Bujo

Edytowane przez Bujo
  • Like 3

Nazywanie tego czegoś ugięciem, to nadinterpretacja :lol: .

Za darmo bym nie chcial takiej wedki...

A tak miedzy nami mowiac : 

jak sie wykreuje mode na takie "narzedzia" to takie beda poszukiwane i kupowane.

Taka sila marketingu i mediow. 

Nie zdaza mi sie polowac na ryby male, z zalozenia interesuje mnie zlowienie jak najwiekszej danego gatunku, na ktory poluje.

Taka wedka nie mialaby racji bytu u mnie. Nie wzialbym jej nad wode.

Moja niedoskonalosc techniczna i brak wyobrazni wyklucza holowanie powaznych ryb przy pomocy takiego wedziska.

Ale jesli bedzie nam dane pozyc jeszcze kilka lat...to pewnie jeszcze i lepsze "narzedzia" przyjdzie nam zobaczyc :D

Rynek nie moze stac w miejscu!

Edytowane przez Guzu
  • Like 8

Winter is coming :)

A powaznie jak opisać jeszcze 2 lata temu ideały sandaczowe na blankach mhx o podobnych akcjach - wtedy z pół forum krzyczało to jest to :) Rozumiem że przy połowie łososiowatych taka wedka nie ma racji bytu - sam z ex fastow zszedłem na mad fast / fast i czerpie większą przyjemność z łowienia ale niektórzy tak lubią - tzn że sa cali be ? :)

Edytowane przez meme174

Winter is coming :)

A powaznie jak opisać jeszcze 2 lata temu ideały sandaczowe na blankach mhx o podobnych akcjach - wtedy z pół forum krzyczało to jest to :) Rozumiem że przy połowie łososiowatych taka wedka nie ma racji bytu - sam z ex fastow zszedłem na mad fast / fast i czerpie większą przyjemność z łowienia ale niektórzy tak lubią - tzn że sa cali be ? :)

Nie chodzi, ze sa be .

W moim wpisie odnioslem sie do samej wedki i bardziej do osoby wlasnej (mnie). O innych uzytkownikach (lub potencjalnych uzytkownikach tych "narzedzi") nie pisalem.

MHX nie mialem, nie uzywam. 

Sandaczy kilku w zyciu zlapalem. Glownie na wedki po prostu "fast".

No i co z tego?

meme174 wyżej fajnie wpisał

A mi chodzi jeszcze o tendencje do ukierunkowywania w stronę jedynej skutecznej sandaczowej wędki - sztywnej pały :D

Niech każdy łowi tym czym lubi i czym mu wygodnie , ale chyba zaliczę się do tych ludzików, którym takie ugięcia raczej nie będą pasowały.Jestem zaskoczony po prostu takim kijem.

Edytowane przez Szymon82

Blanki o podobnych ugięciach produkuje kilka tzw wiodących firm.... więc może po prostu jest taka potrzeba?

Ja,- podobnie jak Daniel czy inni nie wziął bym takiego kija nad wodę ale pamiętam jeszcze dobrze jak kilku tzw mistrzów sandaczowych opiewało takie konstrukcje pod niebiosa i jakoś tzw tłum milczał i nie śmiał skrytykować...

Co z tego wynika? A no nic poza tym co powszechnie wiadomo czyli to, że dokąd siła oddziaływania ryby nie przekracza znacząco skromnego obszaru amortyzacji  blanku dotąd mamy kontrolę nad nią, potem to już tylko magiczne zaklęcia, modlitwy itd mogą pomóc w wyholowaniu ryby...

Uproszczone i ograniczone myślenie tzw opadowców czyli wszystko sztywne i pokazująca szczytówka w takich konstrukcjach osiąga apogeum tego IMHO idiotyzmu...

PS

Obojętnie, która część blanku w stosunku do reszty gnie się nadmiernie w sposób przesadny powoduje to moją frustrację ale prawdą jest że im bliżej dołu blanku to występuje tym mniejsze ryzyko utraty zaciętej ryby za to rośnie ryzyko połamania... Konkluzja wydaje się dość prosta :rolleyes:

W podanym przypadku równie dobrze można by ten blank uwalić w połowie i wtedy tak samo oddziaływałby na rybę jak i w oryginale tylko wrażenia nadgarstkowe były by słabsze :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler