Skocz do zawartości

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chociażby jeden z Tournament Bassow St. Croix :) mimo wszystko różnica jest pozwalająca.

Łowiłem kiedyś. Może nawet tym właśnie (Spigota). Zapewniam, to nie TO "ugięcie" :lol:

PS.

Rafał, od tej pory kabaret.......................... Ani Mru-Mru ...

Edytowane przez popper

Nie chodzi o to ,żeby w ogóle nic nie pisać,ale temat pheniksów to chyba gdzie indziej jest już dość szeroko opisany.No i już nie wiele brakuje aż padnie stwierdzenie ,że wszystkie pheniksy są do du..., z resztą tak jak stelle :D . A to wszystko po obejrzeniu urywka filmu.

Proponuję zebrać się w 'kupę'(sceptyków pheniksa dotyczy) :P  przejechać do pracowni ,gdzie pheniksów jest do bulu tych K2 też ,pouginać troche i dopiero przedstawić opinię.A nie po filmie  nagranym kamerą która strasznie zniekształca obraz.Nikt tego nie zauważył?

• Like 2

Nie chodzi o to ,żeby w ogóle nic nie pisać,ale temat pheniksów to chyba gdzie indziej jest już dość szeroko opisany.No i już nie wiele brakuje aż padnie stwierdzenie ,że wszystkie pheniksy są do du..., z resztą tak jak stelle :D . A to wszystko po obejrzeniu urywka filmu.

Proponuję zebrać się w 'kupę'(sceptyków pheniksa dotyczy) :P  przejechać do pracowni ,gdzie pheniksów jest do bulu tych K2 też ,pouginać troche i dopiero przedstawić opinię.A nie po filmie  nagranym kamerą która strasznie zniekształca obraz.Nikt tego nie zauważył?

Witam.

Zachęcony powyższym piszę. Wrócę do ostatniego tematu, bo mimo wyjaśnień kolegów, dalej nurtuje. Ugięcia można się czepiać, ale jak napisałeś nieszczęsne ujęcia z takiej kamery, pierwsze sekundy filmu, wydaje mi się podczas prowadzenia wabika i podczas zacięcia wygląda to inaczej, znacznie lepiej jak później podczas holu. Wielu zwraca uwagę na blank, zgoda ma takie predyspozycje, ale- jest jeszcze kwestia zbrojenia. Ja, ze względu na jakość filmu i może inne (wzrok) nie twierdzę na pewno, że tak jest zbrojony, ale podobno do połowu bassów tak być powinno. Niestety nigdy nie łowiłem, ale ponoć ryba wredna i bierze podobnie jak sandacz, taka szczytówka i tak zestrojona, co by gada oszukać. Porównując oba filmiki (K2 & StC) biorąc pod uwagę wielkość ryb i zbrojenie spin kontra cast i kamery/ perspektywę ujęcia, ja w ugięciu wielkich różnic nie widzę. A w obu przypadkach łowiący też nie wyglądają na zdegustowanych pracą sprzętu. :)

Edytka

Sorry, oczywiście nie chciałem pisać tylko o ptakach i krzyżach, pierwszy raz piszę w tym wątku a od początku podziwiam prace gospodarza, za całokształt, Rafał szacun

Edytowane przez JanuszD

kurde chlopaki , ja tylko napisalem ze nie każdemu sie może podobać , ja np lubie kije które głeboko prcaują dla innych taka wedka sie nie nadaje do łowienia  wszystko to rzec gustu , nikt ( Ja :D ) nie mówi ze są złe . nigdy nie mialem k2ki w reku ale chyba zaraz zamowie ten blank tylko poto by sie przekonac czy to faktycznie takie złe :P

Witam,

Panowie- nie wrzucajcie wszystkich blankow drop shot do tego samego worka co Phenix z filmiku bo mija sie to z prawda. Te konstrukcje podobnie jak wiele innych wymagaja duzej precyzji w fazie projektowania, szczytowka musi byc odsc delikatna by ryby nie spadaly zas sama reszta blanku w pewnym momencie musi zaczac pracowac, inacej wychodzi jak wychodzi. Sam przez pare ladnych lat lowilem drop shotem nawet pstragi ale pod warunkiem uzycia zylki, moja wedka wielokrotnie uginala sie po sama rekojesc, raz nawet musialem wspomagac moc blanku reka bo jej braklo, nie przypominalo to owego wspanialego dziela chinskiego rodbuildingu za tysiaka za blank. 

Musicie mi tez wybaczyc, ze nie jaram sie ugieciami innych modeli z tej seri bo takie samo widzialem w konstrukcjach za 1/3 ceny. Gratuluje tez Wam bycia tymi nowoczesnymi i wspanialego rozumienia marketingu tej czy innej firmy. Ja ta droge juz przeszedlem i mam takie a nie inne doswiadczenia bo lowienie wbrew pozorom to nie tylko iles tam cali guma plus iles tam gram glowka. Ja tak nie lowie praktycznie wcale a jak juz to okonie biora mi na 20 lbs hot shoty i nie spadaja zas owe ''archaiczne''w Waszym rozumieniu konstrukcje sa w wielu wypadkach wspanialymi uniwersalami i nie chodzi tutaj o c/w tylko o mozliwosc lowienia wielu gatunkow ryb roznych rozmiarow na jedna wedke przy uzyciu tej samej przynety o co w Polsce zapewne ciezko zas jest powszechna praktyka tam gdzie nasi nie dotarli.

Rafale ( Dabek)- czy masz w Phenixie wedke jaka na szweckim jeziorze ogarne metrowe szczupaki, pstragi z 20 cm mniejsze, okonie i sieje? Bo taka sieja lowiona na obrotowke to wielkie wyzwanie, szczytowka musi byc miekka by ryba sie nie odbila, jak uzyjesz za lekkiego kija to zameczysz szczupaka o pstragu nie wspominajac bo cos rypnie. Taki zas Talon hot shot czy Lamiglas spokojnie da sobie rade ze wszystkim :) 

Pozdrawiam,

Bujo

Jakbym miał zamiar łowić metrowe szczupaki w szwedzkim bajorze ,to nie zawracałbym sobie dupy 20cm okonkami :) Jakoś jestem w stanie z tym żyć i wiekszej wagi nie przywiązywac do okoni 30+ czasem spadających z wedki podczas łowienia sandaczy.i w niektórych sytuacjach termin specjalizacja ma sens.

Łowiąc od maja do końca września w Wisle z brzegu gdzie specjalizacja praktycznie przynajmniej mnie nie dotyczy ,zabierzjąc konkretny kij czy to 12 czy 17 lb,glównym kryterium jest wielkość i rodzaj przynęt.Więc staram się aby nie były radykalnie skrajne. :)

Jakbym miał zamiar łowić metrowe szczupaki w szwedzkim bajorze ,to nie zawracałbym sobie dupy 20cm okonkami :) Jakoś jestem w stanie z tym żyć i wiekszej wagi nie przywiązywac do okoni 30+ czasem spadających z wedki podczas łowienia sandaczy.i w niektórych sytuacjach termin specjalizacja ma sens.

Łowiąc od maja do końca września w Wisle z brzegu gdzie specjalizacja praktycznie przynajmniej mnie nie dotyczy ,zabierzjąc konkretny kij czy to 12 czy 17 lb,glównym kryterium jest wielkość i rodzaj przynęt.Więc staram się aby nie były radykalnie skrajne. :)

Rafale,

Ale co jak okonki nie maja 20 tylko 40 cm zas na takie same przynety biora metrowe szczupaki czy wielkie pstragi dokladnie w tych samych miejscach? :) :) :) 

Pozdrawiam,

Bujo

Rafale,

Ale co jak okonki nie maja 20 tylko 40 cm zas na takie same przynety biora metrowe szczupaki czy wielkie pstragi dokladnie w tych samych miejscach? :) :) :)

Pozdrawiam,

Bujo

Mam takie miejsce na Nogacie ,gdzie właśnie biorą okonie 30-40cm między szczupakami 70-90cm ,większe też są ,ale nie miałem szczęścia .Te rybki łowię jednym kijem na blanku Phenixa M1 10lb, obrotówkami 3-4 comet,ewentualnie lekka wahadłówka. .Szczupak 90cm jest maksymalnie w ciągu 5minut przy burcie i żwawo odpływa

• Like 1

Mam takie miejsce na Nogacie ,gdzie właśnie biorą okonie 30-40cm między szczupakami 70-90cm ,większe też są ,ale nie miałem szczęścia .Te rybki łowię jednym kijem na blanku Phenixa M1 10lb, obrotówkami 3-4 comet,ewentualnie lekka wahadłówka. .Szczupak 90cm jest maksymalnie w ciągu 5minut przy burcie i żwawo odpływa

Rafale,

Takim Phenixem to tam co najwyzej moge losie po dupskach poklepac :) Konstrukcje duzo mocniejsze nie dawaly sobie rady :) Szczupak jeden drugiemu nie rowny, metrowka zapierdziela jak pstrag, pstrag zapierdziela jak pociag, nawet lipienia 45 cm nie wyholujesz na rzece w mniej niz 5-7 minut wedka niby przeznaczona na steelheady :) 

Pozdrawiam,

Bujo

Phenixami nie łowiłeś,jak pisałeś wcześniej więc nie rozumiem czemu odnosisz się w każdej dyskusji ich dotyczącej.W/g mnie są w ich ofercie blanki idealne do każdej  metoty połowu.Jesli konstrukcje którymi do tej pory łowiłeś nie dawały rady, spróbój właśnie Phenixa :)

Aaaa pisałem o wedce 10lb dość krótkiej ,raczej na łódkę :) Ale w ofercie brzegowych S$S jest kilka modeli,więc spróbuj,a może póxniej neguj.

Osobiście nie mam nic do wędek,na blankach których nie znam i trochę dziwię się tej ukierunkowanej awersji.

Aaa zaufanie  i wykorzystanie w pełni możliwości wędki też jest nieocenione.Większość wędkarzy zdaje się klepie zdrowaśki po ugięciu szczytówki :D i raczej mało który wykorzysta 50%jej  możliwości .  :)

Edytowane przez Dąbek 111

Phenixami nie łowiłeś,jak pisałeś wcześniej więc nie rozumiem czemu odnosisz się w każdej dyskusji ich dotyczącej.W/g mnie są w ich ofercie blanki idealne do każdej  metoty połowu.Jesli konstrukcje którymi do tej pory łowiłeś nie dawały rady, spróbój właśnie Phenixa :)

Aaaa pisałem o wedce 10lb dość krótkiej ,raczej na łódkę :) Ale w ofercie brzegowych S$S jest kilka modeli,więc spróbuj,a może póxniej neguj.

Osobiście nie mam nic do wędek,na blankach których nie znam i trochę dziwię się tej ukierunkowanej awersji.

Aaa zaufanie  i wykorzystanie w pełni możliwości wędki też jest nieocenione.Większość wędkarzy zdaje się klepie zdrowaśki po ugięciu szczytówki :D i raczej mało który wykorzysta 50%jej  możliwości .  :)

Witam,

Rafale- powiedz mi w takim razie jak sie w pelni wykorzystuje moc wedzisk bo nie pierwszy raz to slysze od rod-builderow z Gdanska i okolic, podobnie o tym jak to trzeba umiec rzucac :) 

Czy jesli musze lapac za dolnik wedki bo brakuje jej mocy do podciagniecia ryby to juz wykorzystuje moc czy jeszcze nie? Czy jestes na odleglosc w stanie stwierdzic jaka wedka bedzie dla mnie lepsza na wody gdzie lowie od lat? 

Czy faktycznie 10 lbs Phenic bedzie mial wiecej mocy w sobie niz 15-17 lbs konstrukcje innych producentow i w dodatku da sie nim lowic sieje na obrotowki w rozmiarze 0 czy 1? Lowiles kiedys te ryby czy tak jak z pstrazkami z gorskich jezior- Phenix najlepszy jest i koniec?

Traktujmy sie z szacunkiem, piszmy o tym na czym sie znamy a nie ot tak sobie z glowy podajemy cos tam Phenixa i zawsze bedzie lepsze od wszystkiego innego. Skad tez wiesz, ze nie mialem zadnych wedek w rekach badz nimi nie lowilem? Dlaczego tez jak powszechnie sie pisze tu na jerkbaicie takie najwspanialsze dziela swiatowego rod-buildingu tak czesto trafiaja do dzialu sprzedam? Ludziska nie potrafia wykorzystac ich mocy czy nie umieja nimi rzucac? 

Pozdrawiam,

Bujo

`

Witam,

Rafale- powiedz mi w takim razie jak sie w pelni wykorzystuje moc wedzisk bo nie pierwszy raz to slysze od rod-builderow z Gdanska i okolic, podobnie o tym jak to trzeba umiec rzucac :)

Czy jesli musze lapac za dolnik wedki bo brakuje jej mocy do podciagniecia ryby to juz wykorzystuje moc czy jeszcze nie? Czy jestes na odleglosc w stanie stwierdzic jaka wedka bedzie dla mnie lepsza na wody gdzie lowie od lat? 

Czy faktycznie 10 lbs Phenic bedzie mial wiecej mocy w sobie niz 15-17 lbs konstrukcje innych producentow i w dodatku da sie nim lowic sieje na obrotowki w rozmiarze 0 czy 1? Lowiles kiedys te ryby czy tak jak z pstrazkami z gorskich jezior- Phenix najlepszy jest i koniec?

Traktujmy sie z szacunkiem, piszmy o tym na czym sie znamy a nie ot tak sobie z glowy podajemy cos tam Phenixa i zawsze bedzie lepsze od wszystkiego innego. Skad tez wiesz, ze nie mialem zadnych wedek w rekach badz nimi nie lowilem? Dlaczego tez jak powszechnie sie pisze tu na jerkbaicie takie najwspanialsze dziela swiatowego rod-buildingu tak czesto trafiaja do dzialu sprzedam? Ludziska nie potrafia wykorzystac ich mocy czy nie umieja nimi rzucac? 

Pozdrawiam,

Bujo

`

Bujo n, nie odwracaj kota ogonem,sam wspominałeś poczas innej kopanki ,że nie łowiłeś Phenixem :D  a tym bardziej w tytanach.

Nikt nie pisze ,tez ,że jest najlepszy ten cały nieszczęsny Phenix.

Ale za to Ty,w każdym możliwym wątku gdzie się Phenix pojawia wkładasz patyk w szprychy :)

Co do giełdy ,to pojawia sie tam nie częściej jak inne marki.

Co do wędziska super uniwersalnego,co to pogodzi mini obrotówki  i big wahadłówki oraz wszysto pomiedzy ,to stoi u mnie w piwnicy odległościówka byrona ,co 15 lat temu nad Wisłą łowiła wszsystko i wszystkim. :D

Co by zakończyć tą nic nie wnosząca dyskusję,coś bardziej w temacie ;) .

Batson IP 840 stworzony co ciekawe do łowienia szczupaków  :blink: .A przynajmniej tak ma być

dn0n83.jpg

21kky6p.jpg

4lumd.jpg

f3vz1t.jpg

7o6r.jpg

256zg2x.jpg

2vvjdix.jpg

Proste ,czyste i stare wykończenie rekojeści. Już zapomniałem jak to pięknie wygląda. Marzy mi się wedka zbrojona jak kiedys RST M3 było zbrojone. Dzięki za przypomnienie  :)

• 2 tygodnie później...

St. Croix 3S66LF na pasiaki. Uzbrojony w Fuji KR Torzite od 20H do 4,5KT,uchwyt TVS i naturalny korek.Takie połączenie nowoczesności i tradycji ;)

j9vy8x.jpg

34gvfhc.jpg

j75m9s.jpg

34e2234.jpg

29c57n.jpg

Będą jeszcze dwa takie ale każdy będzie miał inne ubranko :) .Ciekawe który będzie najfajniejszy?

Edytowane przez skalek-77
  • Like 5

Super robota. Pierwszy raz tutaj tvs nie w splicie. Się przyglądam i się zastanawiam bo czeka mnie klejenie tego uchwytu za tydzień.

Dałeś tą rurkę tylko w miejscu gdzie jest widoczna czy po całości?

Zmieściłeś grafitowe arbory pod rurkę czy kleiłeś na taśmę?

Edytowane przez shavt

Super robota. Pierwszy raz tutaj tvs nie w splicie. Się przyglądam i się zastanawiam bo czeka mnie klejenie tego uchwytu za tydzień.

Dałeś tą rurkę tylko w miejscu gdzie jest widoczna czy po całości?

Zmieściłeś grafitowe arbory pod rurkę czy kleiłeś na taśmę?

Rurka ma 8cm i wkleiłem ja tak ,że od góry w zasadzie tylko zasłania dziurę ,no +2mm, a ztyłu to tak mniej więcej do połowy gwintu siega no może trochę dalej. Arbory nie sa pod rurka tylko bezpośredno  przy uchwycie. Z przodu ok 1cm do rantu a z tyłu od rurki do końca gwintu . Z obu stron arbory dotykaja rurki i robią dodatkowo za swego rodzaju stopery dla rurki jak gdyby przypadkiem się odkleiła to się przynajmniej nie przesunie ;)