Skocz do zawartości

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

Rekomendowane odpowiedzi

Rafał, czy mógłbyś krótko scharakteryzować kij na tym blanku? Czy wg. Ciebie jest właściwie opisany, jaka jest realna akcja tego kija?

Nie byłem z nim na wodzie ale oceniając na sucho to myślę ,że jest prawidłowo opisany. Akcja to typowy fast o akcji szczytowej płynnie przechodzącej niżej wraz z narastającym oporem po drugiej stronie linki ;) .Szczytówka 1,7mm, czyli całkiem niewiele jak na 20lb

Rafał, czy mógłbyś krótko scharakteryzować kij na tym blanku? Czy wg. Ciebie jest właściwie opisany, jaka jest realna akcja tego kija?

Zapytaj Kubę @Forecasta , ma obłowiony dobrze ten kijek  ;) i pewnie chętnie podzieli się wiarygodnym info.

Tym razem przeróbka starego kijka GREY Spinmaster 210, ma pewnie ze 20 lat ;) . Kijek został obrany ze wszystkiego nawet z lakieru.Potem wtarta żywica, rękojeść z pianki z korkogumą .Przelotki w oryginale 6szt ważyło przeszło 10g :blink: .W zamian poszły Fuji KR od 20H do 4,5 KT. Wyszedł kapitalny kijek na szczupaki. Aż sam się zdziwiłem jak się zmienił. A to nie pierwszy kijek który przerabiałem ;) .

2w2hksg.jpg

2nq6tfc.jpg

rc20lw.jpg

358e13t.jpg

j0ijqa.jpg

• Like 5

Teraz coś z nowości. Suzuki RXF -6lb-601. W związku z tym ,że pada wiele pytań co do blanków Suzuki pozwolę sobie na krótki opis tego modelu.

Blank na prawdę jest nie banalny. Połączono w jednym kijku niesamowitą szybkość i i mięsiste piękne ugięcie, co w zasadzie do tej pory było niespotykane .Kijek po wymachu gaśnie momentalnie ,co stwarza wrażenie ,że jest mocniejszy niż w opisie ,ale gdy już się operuje przynętą w wodzie sytuacja wraca niejako do normy. Przy podbiciu pracuje szczytem ,a przy zacięciu przechodzi w piękne progresywne ugięcie. Testy rzutowe wykonałem z smukłą gumką 4cm. Zaczyna współpracować z główką od 1,5g do 10g. Idealny komfort wyszedł mi w przedziale 2g główka do 8g.

Blank na prawdę godny polecenia dla łowców okoni i pstrągów na jigi. Dodam jeszcze ,że jakość wykonania blanku jest idealna , powłoka lakiernicza jest głodka jak lustro, ścianki solidne idealnie równe z każdej strony blanku.

Dla mnie blank bomba :) .

A ten wygląda tak;

15wbcj9.jpg

1zv7s7l.jpg

22e0sh.jpg

2wqhmdf.jpg

2qxb0q8.jpg

24o7whf.jpg

• Like 8

Pewnie, że jestem ;) . Suzuki jest dużo szybszy, mocniejszy w środkowej części ,no i ugięcie zaczyna się od pierwszego cm szczytówki. Ogólnie ma płynniejsze ugięcie.

Dzięki ... właśnie powoli się przymierzam do szukania następcy FX 701... myślałem o jakimś matagi ale... I suzuki może się nada

Na zdjęciach prezentuje się godnie. Powiedz mi tylko jak z takim patykiem teraz pchać się w krzaczory?!

Kiedy tylko kijek do mnie dotrze obiecuję wrzucić zdjęcia ugięcia.

Łowić tylko w odcinkach łąkowych :D

A zdjęcia z pola walki bardzo wskazane. Będę wdzięczny jak wstawisz.

• 3 tygodnie później...

Kolejny Suzuki tym razem jeszcze delikatniejszy RXF-4lb-602. Nie będę się długo rozpisywał jaki to on och i ach, ale blank jest kapitalny. Tak szybkiego  tak delikatnego blanku o pięknym progresywnym ugięciu to ja chyba jeszcze nie widziałem. Ubrałem go w korek jak na zdjęciach niżej a przelotki to Fuji Torzite od 16H do 3,5KT

.55418k.jpg

5yyuqc.jpg

2mxewxk.jpg

2dlonxv.jpg

2h7jtzk.jpg

2afzn0i.jpg

1z378t1.jpg

o0awqv.jpg

• Like 9