Skocz do zawartości

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem u Rafała osobiście po wędkę i chcę o tym napisać bo o takich ludziach trzeba pisać. Naoglądaliśmy się takich blanków i wędek, że teraz spać nie mogę. Rafał powiedział wszystko co chciałem wiedzieć(mógłbym zacząć wędki robić :D). Co do wykonania samego kijka(to ten MHX S842-2 kilka postów wcześniej z SKS16 i złotymi pierścieniami): dla mnie wykonanie idealne, tam nawet na siłę nie można się do czegoś przyczepić. Już po głowie kilka wędek chodzi i wiem kto to będzię robił ;) Polecam odbiór osobisty, bo przez telefon zaj... się z nim rozmawia, ale w realu jeszcze lepiej.

• Like 1

Kijek już dawno u właściciela więc fotek ugięcia nie zrobię. Do czego go porównać to ciężko powiedzieć. Najbardziej porównywalnym balnkiem myślę ,że byłby suzuki RXF. Mocowo postawił bym go między RXF-4lb a RXF-6lb ,ale kraag jest trochę szybszy pewenie dla tego ,że nie ma lakieru. Ugięcie podobne do suzuki ale nie takie samo. Szczytówka trochę inaczej się zgina.

• Like 1

Kolejny kijek na blanku Kraag XF , SKXF 707-1N . Tym razem mój osobisty ;) . Blank przycięty do 6'10" ,rękojeść z pianki i wovenu. Uzbrojony w minimy ( oczywiście dodatkowo polerowane ręcznie) torzite na szczycie. Kijek uzbrojony trochę nietypowo . Zależało mi na wyciągnięciu maksymalnej mocy z blanku więc zastosowałem system zbrojenia trochę podobny do znanej już "delty". Kijek jest uzbrojony pod konkretną wielkość kołowrotka czyli Daiwa 2500. Przelotka startowa 16M postawiona dość blisko kołowrotka 53cm mierzone od środka stopki , choker dokładnie na przedłużeniu osi szpuli kołowrotka czyli 91cm od środka stopki.

Generalnie  krótki szybki stożek i 11szt przelotek przy długości kijka 2,08m czyli porządnie podparty przelotkami ;) .

Wyszedł kijek piekielnie szybki i bardzo czuły. Lata z niego lepiej niż dobrze i moc jest wyciągnięta na maxa. Kijek w takim uzbrojeniu komfortowo obsługuje od 3g +2' do 8g +3" lub 10g+2". Będzie dzielnie służył do łowienia okoni na jaskółki i inne jigi dość agresywnie podbijane. Przyłowem może być i to dość często sandacz i z tym też sobie poradzi.

A wygląda tak;

DSCF1356J_ssxawnx.jpg

DSCF1357J_ssxawnq.jpg

DSCF1359J_ssxawwp.jpg

DSCF1360J_ssxawsh.jpg

DSCF1361J_ssxawan.jpg

DSCF1362J_ssxawqa.jpg

DSCF1365J_ssxaspp.jpg

• Like 8