Skocz do zawartości

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

Rekomendowane odpowiedzi

"A piszą stalówką z Chińskiego pióra. Lepszej jeszcze nie znalazłem" ;)

?!?!?!?!?!!!!!!!!

Samą końcówkę wyjąłeś z pióra i piszesz maczając ją jak stalówką w rozcieńczonej farbie? Czy napełniacz rozcieńczoną farbą zbiorniczek w piórze?

Farbka ta to dobry pomysł bo nie wysycha za szybko będąc na bazie "olejnej". Rozcieńczasz specjalnym rozpuszczalnikiem czy byle jaką "podróbką". :)

?!?!?!?!?!!!!!!!!

Samą końcówkę wyjąłeś z pióra i piszesz maczając ją jak stalówką w rozcieńczonej farbie? Czy napełniacz rozcieńczoną farbą zbiorniczek w piórze?

Farbka ta to dobry pomysł bo nie wysycha za szybko będąc na bazie "olejnej". Rozcieńczasz specjalnym rozpuszczalnikiem czy byle jaką "podróbką". :)

Dokładnie tak. A rozcieńczam takim do lakierów co samochody się maluje. ;)

Kijek castingowy na blanku z Fishing Art  Kraag XF SKXF-7011-1N. Kijek pod sandałka na lekko, bardzo szybki i piekielnie czuły o płynnym szczytowym ugięciu. Obsłuży główki od 5 do 15g +smukła gumka 4', może nawet nieco więcej. Uzbrojony w tygryska z BRC i torzite.

DSCF1646J_sqqhxnw.jpg

DSCF1647J_sqqhxna.jpg

DSCF1648J_sqqhxep.jpg

DSCF1649J_sqqhxeh.jpg

DSCF1653J_sqqhxex.jpg

• Like 5

Kijek na blanku Phenix SP-962-XUL. Zrobiony do głównie łowienia okoni na paprochy z lekkimi główkami. Szczytówka została obcięta z premedytacją i wstawiona została bardzo delikatna wklejka ( 0,7mm na szczycie). Kijek został uzbrojony w przelotki fuji Torzite od 16H do 3,5KT na wklejce. Rękojeść to mix pianki i wovenu, biżuteria w czerwonym kolorze. Moim zdaniem najlepiej komponuje się z pianką. Kijek po taki zabiegu zachował piękna płynną pracę bez przesztywnień i zyskał niesamowitą czułość szczytówki.

DSCF1664J_aphwexp.jpg

DSCF1665J_aphwexn.jpg

DSCF1666J_aphwexw.jpg

DSCF1667J_aphwenp.jpg

DSCF1668J_aphwenr.jpg

DSCF1669J_aphwenw.jpg

• Like 5

Rafał jak możesz to wstaw zdjęcie całego kijka, taki widok jak kiedyś wstawiałeś wzdłuż przelotek i z profilu - jestem ciekawy jak to się prezentuje :)

Już nie mam tego kijka więc nie zrobię fotek. Technicznie też nie mam jak robić takich zdjęć , bo zdjęcia wykonuję w pracowni a mam za mało miejsca na takie fotki. Ale jak nie zapomnę to następnym razem cyknę delfina z deltą  wzdłuż całego kijka. Może jakoś się uda. ;)

• Like 1

Kijek ma blanku Matagi TR80 Super Mebaru L. Ubrany w fuji Torzite, korek tygrys ciemny, uchwyt DPS 17 silver z insertem z wooven carbon. Świetne narzędzie do dłubania okoni od paprochów na maleńkiej główce do  powiedzmy gumki ok 6cm z 5 g główką. Szczytówka dość delikatna, dolnik stosunkowo mocny, także przyłów w postaci zębatej nie straszny. ;)

super kijek :wub: :wub:  bardzo fajnie pracuje przy połowie klenika 40+ tłustego jest duża radocha, super blank :D

• Like 1

Witam,

czas pochwalić się nowym kijem z pracowni Rafała, który to zastąpił MHX-a S842-2 wykonanego przez Hubertusa. Po pierwszych kilku testach nad wodą mogę stwierdzić, że opłaca się wydać kilka złotych więcej na blank z górnej półki jakim moim zdaniem jest Suzuki aby posiadać wędkę bez kompromisów. Porównując Suzuki do MHX-a to jest zupełnie inna liga, MHX wydawał się OK ale po wzięciu do ręki Suzuki to jest to czego szukałem. Co do różnicy w pracy na korzyść Suzuki przemawia płynne ugięcie i fajna pracą nawet pod małym okoniem, podczas wyrzutu szczytówka momentalnie gaśnie w porównaniu do makaronu jakim był MHX.

Na koniec chciałbym podziękować Rafałowi za dobrze wykonaną robotę. Dla wszystkich niezdecydowanych co do wyboru blanku i komponentów pod wędkę czasem warto dozbierać te "pare groszy" aby później być zadowolonym w 100% z finalnego dzieła.

post-63403-0-46826900-1469721792_thumb.jpg

post-63403-0-64699500-1469721801_thumb.jpg

post-63403-0-77843700-1469721806_thumb.jpg

post-63403-0-68810900-1469721811_thumb.jpg

post-63403-0-61125700-1469721817_thumb.jpg

post-63403-0-52778500-1469721823_thumb.jpg

• Like 5