przemow Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Nie ma to jak z grubej rury 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Rafale mam takie pytanie- jak oceniasz suzuki 6lb w monoblanku pod okoniowego casta? będzie się dobrze ładował, czy jest zbyt sztywny? Miałeś doświadczenie z czymś takim?RXF-6lb w jednym kawałku pod casta na pewno nie będzie gorszy ,podejrzewam nawet ,że to będzie lepszy wybór niż dwuskładowy blank. Co do ładowania to nie będzie problemu ani w jednym , ani w drugim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Dzięki za konkret info. Edytowane 29 Lipca 2016 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik86 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Łoł, porównanie tych omotek pod topem to porażka dla Hubertusa.Zgadzam sie z Toba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) skalek-77 jak robiles kijki na blanku Suzuki RXF-4lb-602 to jaka waga ostatecznie ci wychodzila na dzielonej rekojesci + Fuji Torzite KR Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) skalek-77 jak robiles kijki na blanku Suzuki RXF-4lb-602 to jaka waga ostatecznie ci wychodzila na dzielonej rekojesci + Fuji Torzite KRNie wiem bo raczej kijków nie ważę. Jest to dla mnie sprawa mało istotna. Kijek ma być lekki i wyważony. A ile ma konkretnie gram to dla mnie mało istotne. Ale myślę ,że powinien ważyć w okolicach 60-70g. Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez skalek-77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Idealna szczupakówka na blanku Suzuki RXF-12lb-762 na czarno. Pianka ,woven, SKSS i Fuji Sic. Kijek bardzo dynamiczny o pięknym ugięciu mimo tego ,że nie jest uzbrojony w Torzite. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 dokładnie, balans jest znacznie ważniejszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Czarna wdowa Ladny patyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 dokładnie, balans jest znacznie ważniejszyTo czy taka suzuke RXF 4lb-602 w Torzite KR wazaca +/- 80 gram dobrze wywazy Shimano Rarenium 3000SFB o wadze 205 gram ? czy to za ciezki kloc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Jak jest dobrze wedka wywazona to prawie kazdy kolowrotek do niej pasuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 najważniejsze to ustawienie balans point wędki, j.w. wtedy nie ważne czy kołowrotek waży 180g czy 220g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Dokładnie jak kolega wyżej napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 cyt:Idealna szczupakówka na blanku Suzuki RXF-12lb-762 Dokładnie o takim myślę, ale bez macania ciężko zdecydować1.Jak z czuciem brania na tym blanku suzuki. Chodzi mi o przekazanie nawet delikatnego puknięcia w gumę-to dla mnie warunek konieczny.A może są bardziej elektryczne blanki?2 Czy ten dokładnie kij nadałby się oprócz ww szczupaka na okonia na ciężej i trochę głębiej (wykałaczkę już mam ,ale powyżej 4g 2 cali i 4 metrów głębokości nie daje rady)Czy ten od tych parametrów wystartuje,czy trochę za mocny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Z czuciem branie przy blankach Suzuki nie ma najmniejszego problemu. Jeżeli chodzi o ten parametr to postawił bym go wysoko. Oczywiście są bardziej elektryczne blanki typowe X-fasty sztywne z wysoko modułowego grafitu ,ale ugięcie nie na szczupaki. Są po prostu zbyt "suche". W przypadku Suzuki największym atutem i moim zdaniem najważniejszym jest ugięcie i amortyzacja. Szczupaki zapięte nawet za skórkę po prostu nie spadają.A jeżeli chodzi o okonia to RXF-12lb jest znacznie za mocny. To jest 16lb mocy. Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez skalek-77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 To taki niedoszacowany jest ten RXF-12? Ile pociagnie maksymalnie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 A jeżeli chodzi o okonia to RXF-12lb jest znacznie za mocny. To jest 16lb mocy. Dziękuję Czy w takim razie ten oczko niżej czyli RXF-8lb 762 mógłby być już do okoniowych wabików od gumy 2 cale i od 4-5 g czy trzeba zejść jeszcze niżej.Skoro te blanki takie mocne czy ten 8lb choć ugnie się odpowiednio przy okoniu ok 25 cm.Jeśli tak to jak z górnym zakresem-niby opisany do 11g. Sporadycznie założyłbym 10g plus 3 cale-podbije to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Ponieważ trochę pytań odnośnie realnego c.w blanków Suzuki się już pojawiło się już pojawiło to opiszę kolejno.Ostrzegam ,że to są moje prywatne odczucia odnośnie c.w i nie wszyscy muszą się z tym zgadzać Poniższe dane dotyczą realnego komfortowego łowienia.RXF-4lb; (6lb mocy ,1,5-6g główka+ 3-7cm guma)RXF-6lb; (8lb mocy, 2,5-10g główka +3-7cm guma)RXF-8lb; (12lb mocy, 5-14g główka + 5-9cm guma)RXF-12lb (16lb mocy, 5-20g główka + 7-11cm guma)RXF-16lb ( 20lb mocy, 12-30g masa łączna przynęty)RXF-20lb (25lb mocy, 15-50g masa łączna przynęty) Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez skalek-77 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 jeśli ktoś chce ostro podobijać, to poodejmował bym 2g z góry a w najmocniejszych nawet 3 i 5g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Suzuki RXF-20lb-701. Mocny kijek o pięknym płynnym ugięciu. Pod szczupala na cięższe i większe gumy, cięższy złom i do średnich jerków. Sandała na ciężkie koguty również fajnie obskoczy. Rękojeść z burnta z korkogumą ,uchwyt SKSS 17 z insertem z rurki woven. przelotki fuji torzite i czerwone ozdoby. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Rafał, wszystko pięknie ale brakuje mi fotek całego kijka, na tle jasnej ściany elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 ŁadnyJednak póki co celuję po Waszych opisach w tego RXF-8lb 762.Jaką wagę obsłuży już wiem,ale jak pracuje pod rybą . Przerzuciłem już sporo pozapracownianych patyków i w większości pracują do ok 50 cm od szczytu.Nie interesuje mnie hasło " zapas mocy" w dolniku i miękka szczytówka.Od kija z pracowni oczekiwałbym głębszego ugięcia przy jak najlepszym przekazaniu brania na rękę-nie interesuje mnie obserwowanie szczytówki.Czy wyżej wymieniony blank będzie amortyzował powiedzmy przedział: okoń 25+ do szczupak 50-60 ? Niestety taka realnie moja rzeczywistość i to wersji z udanych wypraw.Chyba,że polecicie do moich zastosowań jakiś blank zupełnie innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 wg mnie to nie są blanki do "obserwowania szczytówki" przy gramaturach z dołu zakresu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) wg mnie to nie są blanki do "obserwowania szczytówki" przy gramaturach z dołu zakresu Tzn czuc w rece, czy trzeba na linke patrzec ? W ogole da sie je z St Croix porownac, bo juz 4-5 STC przerobilem i kazdy jest palowatyI wlasnie suzuke zamowilem zeby mi dolnik tez pracowal a nie kolkiem stal. I na chwileobecna mam dosc USA podejscia do robienia blankow(jesli chodzi o okonia) Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 ŁadnyJednak póki co celuję po Waszych opisach w tego RXF-8lb 762.Jaką wagę obsłuży już wiem,ale jak pracuje pod rybą . Przerzuciłem już sporo pozapracownianych patyków i w większości pracują do ok 50 cm od szczytu.Nie interesuje mnie hasło " zapas mocy" w dolniku i miękka szczytówka.Od kija z pracowni oczekiwałbym głębszego ugięcia przy jak najlepszym przekazaniu brania na rękę-nie interesuje mnie obserwowanie szczytówki.Czy wyżej wymieniony blank będzie amortyzował powiedzmy przedział: okoń 25+ do szczupak 50-60 ? Niestety taka realnie moja rzeczywistość i to wersji z udanych wypraw.Chyba,że polecicie do moich zastosowań jakiś blank zupełnie innej firmy.Bierz tę Suzukę, co sobie wytypowałeś i nie będziesz narzekał. Mam "12" od Rafała i spełnia moje założenia. Pracuje po całości, a brania czuć w łapie. Nie jest to jakiś hiper elektryczny patyk, ale jest wystarczająco czuły. Chyba, że szukasz "elektryczności" przy braniach kosztem pracy kija, to szukaj dalej. Do plecionki to bardzo dobry kij. Koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi