Skocz do zawartości

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli chodzi o ugięcie, to blanki są absolutnie genialne

brania czuć bardzo dobrze

opad, hymmm ... nie znam osoby, która jest w stanie wyczuć opad 3-4g główki :), chyba, że na kamień :)

jeśli chodzi o sygnalizację opadu, to lepiej patrzeć na linkę przy niskich gramaturach (szczyty mają 1,6-1,7mm w tych "okoniowych")

Tzn czuc w rece, czy trzeba na linke patrzec ?

W ogole da sie je z St Croix porownac, bo juz 4-5 STC przerobilem i kazdy jest palowaty

I wlasnie suzuke zamowilem zeby mi dolnik tez pracowal a nie kolkiem stal. I na chwile

obecna mam dosc USA podejscia do robienia blankow(jesli chodzi o okonia)

Cześć,

zamiast całościowo skreślać Usa poglądaj blanki o akcji moderate .

Albo moderate fast.

Wówczas użyjesz dolnika przy holu konkreta

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Mam AVS86MF2, na sandacza/szczupaka. Ja ich nie skreslam jesli chodzi o ciezkie/srednie lowienie. Natomiast jesli chodzi

o okoniowki to slabo to wyglada. Blanki pracuja nie powiem, ryb nie gubia i sa bardzo czule, ale frajda z holu bardzo mala jesli chodzi o taki ES70LF2

to nawet ten Kielec z adriatyku 40-50 cm  nie ruszyl mi dolnika. niektorzy lubia ten zapas mocy jaki daje dolnik i nie przeszkadza im to

ze w ogole sie nie gnie.. no chyba ze walnie szczupak z 70-80cm na tego LFa.. ale nie po to kupowalem wedke na okonia, zeby pod przylowem

cieszyc sie z holu ;) Co ciekawe w nowej wersji elitek nie ma juz blankow UL - bo pewnie ten SC VI ktory pakuja czesciowo w blanki sie nie nadaje, zbyt twardy

i to pewnie jego domieszka powoduje ta palowatosc nawet w LFach.

Edytowane przez horac

Nie wiem czemu moc ma miec cos do palowatosci.

Wiadomo, ze im mocniejsza wedka tym trudniej ja wygiac.

Ale typ ugiecia zalezy od konstrukcji.

Jak wezmiesz 25funtowy blank crankbait (akcja moderate) to go zwiniesz w kolo. Jesli zastosujesz wystarczajca duza sile do tego.

Okoni nie lowie celowo nigdy. Wiec blanku na okonie nie wskaze, nie podpowiem. 
Natomiast kilka wedek w zyciu mialem okazje miec i wydaje mi sie, ze to nie dziala "ten typ tak ma". Tylko kwestia doboru blanku do zastosowan / preferencji /potrzeb /checi / okolicznosci / widzimisie :)

Pozdrawiam i powodzenia

• Like 5

A jeżeli chodzi o okonia to RXF-12lb jest znacznie za mocny. To jest 16lb mocy.

Dziękuję 

Czy w takim razie ten oczko niżej czyli RXF-8lb 762 mógłby być już do okoniowych wabików od gumy 2 cale i od 4-5 g czy trzeba zejść jeszcze niżej.Skoro te blanki takie mocne czy ten 8lb choć ugnie się odpowiednio przy okoniu ok 25 cm.Jeśli tak to jak z górnym zakresem-niby opisany do 11g. Sporadycznie założyłbym 10g plus 3 cale-podbije to?

pod coś takiego mam i polecam Kraaga F 807-2N

No to jeszcze jeden ;)  RXF-20lb-862. Taki krótszy rzeczny uniwersał . Świetnie obsługuje wszelkie przynęty w przedziale 10-30g. Ugięcie jak w każdym Suzuki ,bajeczne. Uzbrojony w Fuji sic KR od 25H do 5,5KT. rękojeść z burnta i korkogumy , uchwyt DPS 18 z nakrętką KDPS 18 insert frezowany również z burnta i korkogumy. Niezła katapulta wyszła. Odległości w granicach 70m bez większego problemu.

201607251_apswwap.jpg

201607251_apswwah.jpg

201607251_apswwar.jpg

201607251_apswwan.jpg

201607251_apswwaw.jpg

201607251_apswwaa.jpg

201607251_apswwaq.jpg

• Like 5

Typowa sandaczowa kosa na blanku Phenix z serii K2. TX-684-c na uchwycie Delfin, przelotki Torzite w systemie Delta. Wyszedł kijek mega lekki i mega czuły. Kijek obsługujący główki przeszło 30g waży nie całe 70g :blink: . Dla mnie kosmos. Biżuteria w kolorze gun smoke, nić gun smoke metalic ze złotymi tipetami. Robiony pod nowego Luviasa Daiwy. Pasuje idealnie ;)

201607201_apqneqx.jpg

201607201_apqneqa.jpg

201607201_apqnwph.jpg

201607201_apqnwpe.jpg

201607201_apqnwpa.jpg

201607201_apqnwhr.jpg

Edytowane przez skalek-77
  • Like 6

Witam,

nadszedł w końcu czas aby pochwalić się nowym kijkiem z pracowni Rafała vel skalek-77,wędka zbudowana na blanku Phenix SP 962-XUL z przeznaczeniem głównie na klenia\jazia,która miała za zadanie obsłużyć wszelkiego rodzaju mikro wobki\blaszki,smużaki i inne robactwo.Rękojeść pełna,połączenie tygrysa z korkogumą,uchwyt SKSS uzbrojona po całości w Fuji Torzite,a co do samego wykonania to tak jak chciałem,tak dostałem,ale powiem tylko tyle,wyszedł naprawdę super kijek,a to wyczucie smaku i dbałość Rafała o nawet najmniejszy detal to jest po prostu klasa światowa.

Raz jeszcze wielkie dzięki Rafał!.

Pozdrawiam

Edytowane przez Voiteh
  • Like 3

Typowa sandaczowa kosa na blanku Phenix z serii K2. TX-684-c na uchwycie Delfin, przelotki Torzite w systemie Delta. Wyszedł kijek mega lekki i mega czuły. Kijek obsługujący główki przeszło 30g waży nie całe 70g :blink: . Dla mnie kosmos. Biżuteria w kolorze gun smoke, nić gun smoke metalic ze złotymi tipetami. Robiony pod nowego Luviasa Daiwy. Pasuje idealnie 

Jak wyszedł stożek, jaki set przelotek?

Super wykałaczka do dłubania okoni i białorybu na blanku Matagi Super Big Pond. Rękojeść dzielona z korka typu tiger, uchwyt SKSS16 z insertem z wovenu. Zbrojenie maksymalnie lekko, czyli Fuji Torzite 16H-3,5KT , dodatkowo przyszlifowane stopki do minimum. Kijek na swoją delikatność i moc wyszedł wyszedł wyjątkowo szybki i cięty.

201608041_ahphqha.jpg

201608041_ahphqhq.jpg

201608041_ahphqrp.jpg

201608041_ahphqrh.jpg

201608041_ahphqrx.jpg

201608041_ahphqrw.jpg

• Like 11

Jaka masa wyszła tego Big Ponda? Na jasnym korku wyszedł by pewnie znacznie lżejszy.

Masa Big Ponda  wyszła 62 gramy.U mnie zastąpił Phenixa red eye TR3 S 701 B.

Wielkie dzięki Rafał.

Wędka wyszła rewelacyjna,cieszy każda chwila spędzona z nią nad wodą :D ,do przynęt które stosuję i ryb jakie na nie łowię dla mnie strzał w dziesiąte.

Każdy szczegół dopracowany do perfekcji,lakier na omotkach mistrzostwo świata,korek w dotyku "aksamit" 

Jeszcze raz wielkie dzięki :)

• Like 1