Skocz do zawartości

Minecjusz handmade

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe pasiaki plus cudowny wizerunek Latającego Potwora Spaghetti    :D

blaszkifsm.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mam nadzieję, że niedługo zacznę klepać w zamówionej miedzi....po patynowaniu i przetarciu gruboziarnistym papierem może wyjść całkiem fajny efekt  ;)

Skoro nie wolno stać w miejscu to jeszcze dwie zrobiłem.... :P  

blaszkikrzyak.jpg

Blaszki na żywo święcą się o wiele bardziej, ale fotki z dnia dzisiejszego zrobione są telefonem, wiec nie widać odpowiedniego efektu "głębi polerowanego mosiądzu" ;)

Edytowane przez minecjusz

Dzisiejsze blaszki....teraz czekam na miedź z alledrogo....bo kto nie ma miedzi, ten w domu siedzi  :lol:  :lol:  :lol:

Zastanawiam się nad sensem kupna piór marabuta na małe chwościki do kotwiczek....ale czy warto robić takie ozdobniki??

aaaaaaaaaaaaaap.jpg

U mnie w starej wiosce, wspiąłem się 57metry na komin od nieczynnej elektro-ciepłowni i na samej górze narysowałem sprayem (pomarańczowym fluo) gigantyczne logo FSM, które jest doskonale widoczne z miejsca gdzie pracuję :lol: Widzę je zawsze idąc do pracy i wychodząc z niej...mało tego jeśli spojrzę przez okno, to widzę je nawet w trakcie pracy   :lol: Pewnie jak budowałem łódkę to nawdychałem się różnych świństw ulatniających się z żywicy i przyjąłem taka dawkę, że trzyma mnie do dzisiaj ;)  

Niestety z powodu braku czasu....blachy do klepania, oraz okresem trzeźwienia po "pępkowym"  zaniedbałem nieco mój skromny warsztacik..... Dzisiaj dzięki uprzejmości forumowego kolegi stałem się szczęśliwym posiadaczem pudełka z blachami do wyklepania. Więc mimo braku czasu spróbowałem jak się pracuje w miedzi....i stworzyłem może nic wielkiego....wręcz coś maleńkiego bo 32mm, ale już wiem, że miedź jest łatwa w obróbce i łatwiejsza w polerowaniu ;) 

Wklejam fotkę nowej blaszki, obok której położyłem starą dla pokazania rozmiarów tego monstrum :lol:  

miedziankas.jpg

Moja pierwsza alga w rozmiarze 1....bez rewelacji, ale mam nadzieję, że  następne będą lepsze......52 na 24 mm, waga 7gr.....trochę lekka bo z cieniutkiej blachy, ale na płytkie rozlewiska będzie dobra ;) Jak dojdę do większej wprawy to Tomek dostanie kilka na przetestowanie ;)

alga17gr.jpg

Zmajstrowałem sobie dziś po pracy coś takiego....wiem wiem pomalowane amatorsko, ale mi się zielonym lakierem zamalowało srebrny :lol:  :lol:

Paletki oczywiście mojej produkcji...ale następne zrobię chyba z cieńciejszej blaszki 0,5mm, bo te z blachy 0,8  są troszkę za grube, przynajmniej jak na moje oko.... Spróbuje też wersji long....może zrobię też większe paletki i pokombinuję z wielkimi obrotówkami na 1maja :D  

wirujceogonki.jpg

Nowe blaszki na 1 maja waga alg to 11gram glacha 1,2mm i 21gram blacha 2mm....mors gigant waży 24 blacha 1,2mm......rozmiarowo długość alg to 52mm morsa 122mm ;)  Mors powstał po konsultacjach z Krzysiem Grzybkiem, który udzielił mi kilku cennych wskazówek......

blachyna1maja.jpg

zabawa z cynowaniem....teraz trochę żałuję, bo patynowany zygzak na blaszce wyglądałby o wiele lepiej....zresztą cynowanie wyszło delikatnie mówiąc tak sobie ^_^ ale przynajmniej rozmiar zacny :P

pierwszacynowana.jpg

• Like 1

Kto nie ma miedzi ten w domu siedzi....a, że ja nie lubię w domu siedzieć to popełniłem coś takiego :lol:

miedziankina1majkp.jpg

Waga Algi 2 to 16gram, a długość 55mm .......Morsy mają po 17gram i 7cm długości......a te małe algo-morsy mają 43mm i waża 10gram

Wszystkie wyklepane z blachy miedzianej 1,5mm

• Like 1

Najnowsze morsy, a jeden z nich został ochrzczony tygrysek....bo nieregularne paski to jest to co tygryski lubią najbardziej :lol:

blaszki22222.jpg

blaszki111111.jpg

Mają po 92mm długości i 25gram wagi - blacha mosiężna 1,5mm.....

Do algi 4-5 dojdę pewnie w połowie maja ;) a niewykluczone, że jakiegoś gigant gnoma też spróbuję zrobić

Alga zbrojona w dwie kotwice jak za starych dobrych czasów...jedna na 1/3 długości druga standardowo...

Edytowane przez minecjusz