Skocz do zawartości

Minecjusz handmade

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Jedyneczki i dwójeczki niebawem w produkcji......nawet pobawiłem się dziś w postarzanie i patynowanie kilku paletek w mniejszych rozmiarach.........

a tymczasem na płytsze zbiorniki troszkę większy kaliber.....Long w rozmiarze 4 :D o wadze tylko 13gram........w razie potrzeby na głębsze zbiorniki zawsze można użyć "dopałki" o dowolnej gramaturze, dzięki temu blaszka ma bardziej uniwersalny charakter.... ;) .... Paletki są bardzo lekkie, wyklepane z blachy 0,5mm, więc powinny dobrze kręcić.....w kupnych wielkoseryjnych blaszkach są prawie raz cięższe ;)

uins.jpg

Uploaded with ImageShack.us
Edytowane przez minecjusz

• 2 tygodnie później...

Spiralka kojarzy mi się z czymś innym :lol: a ten wynalazek wkręca się w gumę własnie dzięki tej "sprężynce" Atutem wirówki przy gumie jest wolniejszy opad, a nawet można zrezygnować z opadu na rzecz klasycznego prowadzenia - jak przy blaszce obrotowej.

To taka alternatywa dla spinerbaitów......a tych także kilka wykonałem i to z taką fajną agrafką dzięki której w każdej chwili mogę wymienić gumkę na dowolną inną ;)  Jutro poszukam, bo zostawiłem w samochodzie i może wkleję fotkę :D

• Like 1

Jestem niewolnikiem durnych skojarzeń. :lol:

Przeczytałem - OPAD i walnąłem z tą spiralką, chodziło oczywiście o sprężynkę. ;)

Pomysł na dozbrojkę ciekawy, jak znoszą to gumy w boju?

Nie gubią skrzydełek?

Pytam, bo miałem kiedyś piękne łowienie na dozbrojone gumy, ale tam dołączone było skrzydełko na kolanku z drutu, też sam robiłem, nakręcony takim jednym filmikiem na YT, :)

• Like 1

Gumy nie cierpią katuszy :lol: nie wykręcają się z bulu.....a sprężynka trzyma dość mocno i cięzko "to" wyrwać a samo się nie odkręca.

Z OPADEM przypomniał mi się kawał....hehe same skojarzenia

Mężczyzna
- po 20-tce jest jak kelner:
jeszcze nie doniesie a już rozleje;
- po 30-tce jest jak drwal:
rąbie ile wlezie;
- po 40-tce jest jak wirtuoz
dużo stroi - mało gra;
- po 50-tce jak młynarz:
siedzi na worach i bawi się sznurkiem;
- po 60-tce to meteopata:
z przodu OPAD z tyłu wiatr..

Łapiesz się tak jak ja na drwala???.....Hmmm tylko ile można jedno drzewo rąbać :lol: :lol: :lol: (niech się żona teraz trochę postresuje.....bo cały las do wycinki czeka :lol: :lol: :lol: )

Ok na bank wstawię fotkę, mimo, że to tylko wygięty kawałek drucika z krętlikiem i wirówką na jednym końcu i zmyślnym zakrętasem na drugim...

... ile można jedno drzewo rąbać  :lol: :lol: :lol: (niech się żona teraz trochę postresuje.....bo cały las do wycinki czeka :lol: :lol: :lol: )

Tego rodzaju przechwałki to się zawsze kończą obietnicą konfiskaty siekiery, doprowadzenia siekiery do stanu nieużywalności, ewentualnie - gdy już mocno przesadzę z kozaczeniem - opisem co to może wygłodniały kundel zrobić ze skonfiskowaną siekierą. :lol: 

Wracając jednak do tematu wątku, to chyba domyślam się o jaką sprytną agrafkę chodzi (faktycznie dobry i sprawdzony patent, jeśli mam rację). ;)

Oj, oj..... jak można skonfiskować tak ważne narzędzie.....atrybut drwala.

Wklejam fotki spinerbaitów z możliwością wymiany głównego wabia i gumki z zamocowanym "wirującym cosiem"....samo na bank się nie wykręci ;)

t1qa.jpg

Tak, takie właśnie kolanka miałem na myśli, super sprawa na rzeczne klatki, pewnej jesieni mocno mi pomogły w połowach i od teraz, gdy ruszam za zębatym, zawsze ze dwie mam. :)

Oczywiście pomysł nie mój, widziałem na filmie, a autor filmu pewnie posiłkował się amerykańskimi spinnerbaitami.

Niedocenianymi u nas, szczęściem dla ryb... ;)

Konstrukcja zasugerowana przez kolegę Andrzeja....jej plusem jest możliwość szybkiej zmiany gramatury.... Pierwszy koralik jest zblokowany, a reszta jest osadzona luźno i  oprócz funkcji dystansowej pełni także rolę dodatkowego łożyskowania  :D  Ogromną zaletą jest fakt wyeliminowania skręcania się plecionki....

d4ac.jpg

• Like 2

Niestety główki są kupne, bo nie mam formy do czegoś takiego.....poza tym ołów jest szkodliwy, a wystarczy mi że wdycham opary kwasu fosforowego podczas patynowania....koralików także sam nie odlewałem :lol:

Myślę jeszcze nad gęstymi chwostami z piór marabuta i korpusach z przynęt tubowych....zastąpią kulki i dadzą jednocześnie ciekawy chwośćik z macek ;)  jak znam życie....to naklepie 2x tyle co potrzebuję.....

• 2 tygodnie później...

Jak będę nad Wartą to coś nakręcę...tylko jeszcze nigdy nic jeszcze nie wrzucałem na YouTube :lol: ale z drugiej strony zawsze musi być tan pierwszy raz ^_^

Zrobiłem parę chwostów....wyglądają trochę jak koguty ;) Najbardziej podoba mi się ten czarny z czerwonym chenille i delikatnym akcentem czerwieni pośrodku wielkiej czerni...kojarzy mi się trochę z czarną wdową. 

Ukręciłem też kilka korpusików 3,5gr 14gr 20 gr 17gr.... niestety, ale zabrakło mi czasu na wyklepanie kawałka blachy ....ale co się odwlecze to nie uciecze, a nie uciecze bo za szybko biegam i dogonię :lol:

20m4.jpg

PS: czasu trochę brakuję, bo robię łódkę też hand-made ;) mała ok 4m z kambuzem i dwoma kojami....

• 6 miesięcy temu...