Skocz do zawartości

Zapytanie o jedzenie

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś dziesięć lat temu na jednym z kilkudniowych wypadów zaserwowałem kumplom duszoną cebulę z jajkiem. Miałem harcerski kociołek, jakieś 8 litrów pojemności. Skroiłem i poszatkowałem 5 kg cebuli (mały worek). Dusiłem aż puściła delikatny złocisty kolorek, musi być miękka, delikatna w smaku. Cebula w trakcie duszenia mocno siadła robiąc miejsce dla kilkunastu świeżych jaj. Całość dobrze wymieszałem do momentu ścięcia się białka, posoliłem, do smaku podlałem MAGI. Podane z bagietką + świeżutkie masełko. Jako, że towarzystwo było głodne zawartość garnka zniknęła w mig. Każdy brał dokładkę, było pyszne i duuuużo. Koledzy nie uwzględnili jednego, wątroby nadszarpnięte wiekiem nie wytrzymały konfrontacji z tą jakże pyszną a zarazem zdradziecką potrawą. Po upływie kwadransa - dwóch nad obozem przetoczyło się tornado a pobliskie zarośla zostały ostro spacyfikowane. Morał - potrawa była wyśmienita jednak we wszystkim należy zachować umiar, szczególnie gdy podroby do najmłodszych nie należą... Nawet dzisiaj hasło "duszona cebula" kumple kwitują szelmowskim uśmiechem... ;)

Ta cebula brzmi smakowicie, ale w jednym namiocie po trzeźwemu to chyba raczej trudno wysiedzieć ;)

Ta cebula brzmi smakowicie, ale w jednym namiocie po trzeźwemu to chyba raczej trudno wysiedzieć ;)

Każdy z uczestników zasiadki miał własne M1. W moim stało łóżko FOX-a gdzie lepiej sypiałem jak w domu, do tego całe zaplecze gastronomiczne + inne wygody...

Super sprawa !Masz do polecenia jakiś kociołek który się sprawdza ?Dobrym rozwiązaniem jest duszenie w winie..Najpierw obsmażamy cebule z marchewka i miesem (najlepiej wołowina choc uzywalem tez indyka).kawałki wyrzyw moga byc spore i chaotycznie posiekane,mięsa już drobniej.Następnie zalewamy winem(koniecznie czerwonym) i dusimu im dluzej tym lepiej ale max godz, po pol godz  delikatne mięso jak polędwica jest gotowe.Generalnie jest to proste danie pochodzące z Francji tzw wolowina po burgundzku .Co do przypraw to koniecznie sol i pieprz ,ja uzywam kminek kolendre i rozmaryn ,ale to wedle uznania .Dla mnie ostatnio danie nr jeden nie koniecznie na ryby,ale zainspirowany tematem kupuje kocioł i zrobię w terenie.pozdrawiam

Polecam w ten sam sposób zrobić udka w piwie, warzywka przyprawy do tego ziemniaki w ćwiartki lub jeśli młode to całe, zalać jednym piwem najlepiej wychodziło z "dębowym" lub "strongiem".

Polecam:)

• Like 1

Ja panowie to mam taki patent: pospawałem sobie ruszta z elektrod do nierdzewki do tego 4 podpórki (prawie takie jak do wędki).

Ustawiam ruszta na podpórkach i gotowe. Zakupiłem chyba w realu albo w carefourze garnek typu wok,  za 25 zyla, dorobiłem pokrywkę z blachy aluminiowej i już cztery latka na nim śmigam (nie tylko na rybach). pichciłem  w nim wszystko, od zup po ziemniaki pieczone a nawet bigos.  Garnek pokryty jest jakąś powłoką (nie znam sie) i rzadko cosik przywiera, poza tym jest lekki.

No i czajniczek obowiązkowo, bo bez kawusi na rybkach to ciężko przepykać.

Jedzenie z grila totalnie mi obrzydło. Czasami nad wodą  przez 24h czuć tą woń, a syf walający się wszędzie w postaci tacek ,talerzyków itp. przyprawia o ból głowy.

Narobiliście mi smaka na to Wasze jedzonko :D

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Zapomnieliście panowie o pachwinie wędzonej /podcipie/ lepsze od boczusia i tańsze. STONER zamiast tacek polecam deseczki z drewna liściastego.podpatrzyłem na filmach wędkarskich.

Dlaczego polecasz mi tacki skoro takich nie używam. Mam miskę albo talerz, który póżniej mogę umyć, nie wywalając go.

Widocznie niedokładnie przeczytałeś posta :)

Edytowane przez stoner

• 2 miesiące temu...

Z różnych "podcipii" się w życiu jadało , ale żeby od razu z wędzonej... :rolleyes:  :lol:

No chyba,że chodzi o taką z solarium? :huh:

Chyba, że opaloną, niczym golonkę przed duszeniem? :D Ale to trochę hardcor'e, skoro jest wosk, plastry, czy inne depilatory....